Jak se vám podařilo snížit váhu svého dítěte?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
23.10.20 22:26
@aknadar píše:
A jíte doma zdravě? Co geny? Po kom to má? Může to být ten typ, co z toho v pubertě vyroste, nepanikař. Pokud tě to trápí, poraď se s výživovým poradcem. Hlavně aby se tím netrápila malá.

Malá to moc nevnímá, zatím asi moc nevnímá, a to i přes to, že už sama vidí, jak se horko těžko dostává do starších kalhot a obměňuju jí šatník.
Ono když je oblečená, tak to na ní není skoro vidět, vypadá normálně.
Poradce zvažuji, jen přemýšlím, jestli to zatím nezvládnem sami, pokud jí vezmu někam, už jí to nejspíš dojde :-(..
Nemá být po kom silná.
Doma jíme běžně, žádný smažený, hlavně dušený masa, rýže těstoviny brambory.. knedlíky málokdy..saláty máme rádi, ale denně je nedělám. Zřejmě bych měla.
Ve škole ke svačině má ale vždy, ředkvičky atd…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.10.20 22:32

@Lenka_Hal já ti moc děkuju za skvělý tip, s tou zeleninou na stole - super!
Přes léto jsme chodily na brusle, kolo, plavat, výlety, na chalupě je pořád v pohybu, ale je fakt, že je tam spíš s prarodiči a ty jí dopřávají, hlavně tchán, takže co tam naběhá, asi doplní.. :think:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.10.20 22:39

Jak uz tu nekdo psal-taky jsem byla kdysi tlusty dite-prazdniny pred treti tridou jsem se prestala hybat, prestala chodit ven a zacala do sebe cpat alespon jednu cokoladu denne a dalsi sra…cicky (travila jsem hodne casu u babicky, ktera mi tohle vse dovolovala). Tuk se mi ukladal hlavne v horni casti tela (jabko no :roll: ), otec mi to tenkrat daval hodne sezrat, ze jsem jako tuna speku na uteku (btw., nikdy jsem nebyla obezni, jen mela nadvahu). Jestli ma „par kil navic“, vi to urcite i sama (ja o tom vedela taky, ale dat si cokoladu bylo prijemnejsi nez jit nekam ven). Takze ja bych s ni urcite chodila na prochazky a snazila se udelat to pro ni prijemne (nejak si s ni povidat, zkratka s ni travit cas), nebo najit nejaky jiny spolecny pohyb (koleckove brusle, kolo..) No a sladkosti/slanosti domu vubec nekupovat (co doma nemam, to nesnim). Jednou za cas samozrejme, preci jen, deti jsme jen jednou.. :mrgreen: :mrgreen: ale nikdy bych ji kvuli vaze neshazovala a nenutila do vselijakych diet, extremniho cviceni a podobne.
K telce misto bramburek nejakou zeleninu (ja si takhle krajim kedlubnu a mnam, nebo papriky namazany lucinou, nebo tvarohem s cesnekem :mrgreen: :palec: ), no a behem dne dat na stul talir zeleniny misto misky se susenkama, nebo slanyma oriskama (takhle vypadaly misky u moji babicky, no zbouchla jsem je kazdej den pomalu cely.. :nevim: )..
Drzim palce :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.10.20 22:39
@kaja00 píše:
A zdravotně je na tom v pořádku? Jinak určitě bych zařadila pohyb do Vašeho rodinného soužití - procházky, dokud nebude extra zima tak kolo/koloběžka/brusle, klidně nějaké tancování na písničky doma atd. Případně nějaké míčové hry (venku na zahradě pokud máte možnost) atd.

Jako miminko podstoupila velkou operaci srdce. Do té doby drobísek, po tom už papala krásně a to trvá dodnes :andel:. I kvůli tomu potřebuji, aby byla tzv. v normě, aby se srdce nepřetěžovalo. Neni to obézní dítě, ale ani nadváha není žádoucí, a já si to uvědomuju, proto to chci řešit.
My se hýbaly, dokud bylo počasí, vcelku dost, vlastně vždycky, když jsem nebyla v práci, tak jsme něco podnikly, teď přemýšlím nad tím, že počasí se už zhoršuje, i když poslední dny je relativně teplo, takže zítra máme v plánu svižnější procházku lesem..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.10.20 22:42
@bublinek píše:
Já na ty BMI moc nejsem, ale hodila jsem tam proporce tvojí dcery a vychází to na normální váhu,

Ona není v tabulkách výrazně nad normou, ale ten tuk se jí hromadí uprostřed těla a je to znát. Nemá to rozložené.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.10.20 22:45
@bublinek píše:
na to bych si dala velký pozor, možná už nastupuje puberta, nikdy nevíš co nevhodnou poznámkou můžeš způsobit

Já vím, proto ji ještě nechci objednávat k nějakému nutričnímu terapeutovi, sice by mi tam poradili, ale jí už by to bohužel došlo. Chci třeba 2 měsíce počkat a zabrat doma, jestli se dostaví výsledky.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.10.20 22:47
@Anonymní píše:
U dětí obecně by se neměla v první řadě řešit strava (mimo to že by dítě nemělo jíst přesmažené, zákusky apod. ale to běžný rodič ví) ale pohyb.
Takže i se stravou jakou má dcera teď stačí zařadit aktivní odpoledne dvakrát v týdnu (navíc k tomu co má teď) a váha se hne.
Zasahováním do jídla jinak než vlastním příkladem se zakládá na poruchu příjmu potravy. Proč by dcera neměla brambory když je všichni ostatní jí. Pak bude mít tendence jíst potajmu apod. Takže kdyby to nešlo pohybem ano, úprava jídelníčku ale leda pro všechny. Při společném stolování.Pro devítileté dítě je ideální pořídit třeba pohybovou hru na playstation/xbox. To zabaví a spálí hromady kalorií.
A hlavně to nehrotit. Poničené sebevědomí a duševní problémy po zbytek života jsou horší než pár kilo navíc. Opravdu. Sledovat spíš pro vlastní informovanost, nehodnotit ani neřešit před dcerou.

Moc děkuju za názor!!!
Zakl.

• Citovat
  • Upravit
9023
23.10.20 23:00
@Anonymní píše:
Já vím, proto ji ještě nechci objednávat k nějakému nutričnímu terapeutovi, sice by mi tam poradili, ale jí už by to bohužel došlo. Chci třeba 2 měsíce počkat a zabrat doma, jestli se dostaví výsledky.

ještě se můžeš objednat k nutričnímu sama, za jidlo jsi asi zodpovědná Ty, chystáš jí jídlo, tak se poradit o zdravých alternativách

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
23.10.20 23:11

Hodila jsem to do kalkulačky a v 9 letech, 36 kg a 137 cm vychází BMI 19!!! To je úplně normální, spíš je to míň (normál 18,5-25). To dítě proboha nemá držet nějaké diety… :nevim: :nevim: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85488
23.10.20 23:16

Jestli ma BMI 19, tak ji asi moc pozorujes vzhledem k tomu, ze jsi jako dite resila problemy s vahou a otec Ti to nechaval sezrat, jak pises…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.10.20 00:13

Taky jsem řešila. Teď je to dost těžké, kroužky nejsou, venku nic moc počasí atd.
Já u nás jedu tak, že jí všechno, jen nenápadně redukuji porce. Je to jedlík a chutná mu, má to po mně. :lol: Na jaře se rozjedl a dal by 2 rohlíky k večeři např. Zredukovala jsem to na jeden a zeleninu nebo ovoce, případně jogurt. Upeču koláč, dám mu dva kousky a stačí. Ale příklad má v nás, říkala jsem, že jsme doma a musíme se udržet fit. Manžel naštěstí cvičí atd., takže se trochu drží jeho vzoru. Zafungovalo, zhubnul bříško a je ok, taky ještě pořádně nevyrostl.
Takže za mě doporučuji nezakazovat nic, ale zmenšit porce. Jednou týdně si třeba dáme k telce nachos nebo čokoládu atd., ale když chce i další den, řeknu, že ne, že ovoce.
Na svačinu do školy vždy dávám pečivo, ovoce nebo zeleninu a nějakou dobrotu. Jemu jsem vybírala menší dobrůtku. Nenásilně a jde to. Hlavně neříkat, ty nemůžeš, protože..ale všichni bychom se měli hlídat…zkrátka jsme v tom spolu..

• Citovat
  • Upravit
9066
24.10.20 10:05

Pokud se tuk ukládá blbě, tak se postava zformuje fakt jen sportem. Je ale úplně na houby, že je teď všechno zavřené :zed: Moje extra žravá 8mi letá slečna (136cm, 30kilo), dělá závodně plavání a orienťák a když trénuje (každý den má jedno z toho), tak má postavu jak z reklamy a to jídlo fakt potřebuje. Teď se zavřeným bazénem je nevylítaná a žere stále stejně, asi jí budu honit kolem baráku :mrgreen: Nějaké kolo nebo procházka s námi jí nevytrhne, je zvyklá opravdu trénovat. Snad bude aspoň v zimě sníh na běžky, ty unaví a vyšťaví pěkně ;)
Mmch já mezi jídla dávám na stůl nakrájená jablka, mrkev atd., jinak si chodí pro svačinky neustále ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
419
24.10.20 11:39
@Marpolka píše:
Hodila jsem to do kalkulačky a v 9 letech, 36 kg a 137 cm vychází BMI 19!!! To je úplně normální, spíš je to míň (normál 18,5-25). To dítě proboha nemá držet nějaké diety… :nevim: :nevim: :nevim:

Podle mě BMI 19 není pro dítě optimální váha, ale je to začátek nadváhy. U dětí se to neposuzuje stejně jako u dospělých. Syn má BMI 19,2 a musel by zhubnout 0,5 kg, aby se dostal do normální váhy, je už na hranici nadváhy.

Zakladatelko, můj syn měří 139 cm a váží 37 kg, je mu také 9. Jsme na tom tedy velice podobně a trápí mě to stejně jako tebe. Když je oblečený, nikdo nepozná nic. Když se svlékne, má malé bříško.

Řekla bych, že i stylem stravování je to podobné jako u vás. Jíme celkem dobře, u nás to dodělal covid na jaře. Od září mu nastoupil režim, začal výrazně hodně sportovat a našlápnuto jsme měli dobře. Teď zase lockdown a všechno v pytli. Já mu nemůžu ubírat jídlo, sladké má málo, smažené vůbec, zeleniny a ovoce sní kopec. Ale sport 6× týdne mu nenaharadím, na to nemám časově kapacity, navíc se mnou se nevyhecuje, nebaví ho to tolik. Děsím se Vánoc, vyhlížím znovuobnovení školy a kroužků. Neporadím ti nic zázračného, jen soucítím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32930
24.10.20 14:55

U nás to jde od jara též z kopce. Mladšímu je 8,5 normálně má 2× týdně atletiku, ve škole buď 2× TV nebo místo toho plavání nebo bruslení, a 1× týdně sportovní kroužek. Při pěkném počasí o víkendu lítá venku, s míčem nebo koloběžkou. Poslední dobou začal víc jíst. Teď má 139 cm a 40 kg. Ještě vloni byl štíhlý, vysportovany, teď se oplacava, stehna, zadek..a bude hůř s pohybem. Venku hnusně, zima, škola není, kroužky nejsou, bazén zavřený..máme aspoň ten X box.
Jí všechno, vaříme normálně, nesmazime.
Se starším máme stejný problém, též od 8 začal přibírat, všude jen ať nejí ( na Kardiologii nám Dr tvrdil, že má jíst jen ovoce, zeleninu, skoro nevečeřet, ideálně v 16 h, a přílohy skoro žádné 8o ), a hodně se hýbe. Jenže u něj je problém v obojím. Má hodně omezený jídelníček, protože prostě to nevezme do pusy i kdyby měl být o hladu. Vyzkoušet odmítá. Donutit se nedá, poblil by se. Motivace nefunguje. Mléčné výrobky skoro nejí, sýr vůbec, šunku, pomazánku jen tuňákovou. Snídaně, svačiny, večeře jsou problém. Kdežto oběd sní cokoliv, polívky, hlavní jídlo, všechno jí. Ale ty ostatní jídla jsou problém. Taky nevím co. A v současné situaci hledat pomoc je náročné. Dětská obezitologie je tu jedna a neberou. Teoreticky vím jak na to, ale jak s jídlem, když to prostě nebude jíst a hlady 10 leté dítě zůstat nemůže, a jak s pohybem když máme sedět doma?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.10.20 16:33
@andelka83 píše:
U nás to jde od jara též z kopce. Mladšímu je 8,5 normálně má 2× týdně atletiku, ve škole buď 2× TV nebo místo toho plavání nebo bruslení, a 1× týdně sportovní kroužek. Při pěkném počasí o víkendu lítá venku, s míčem nebo koloběžkou. Poslední dobou začal víc jíst. Teď má 139 cm a 40 kg. Ještě vloni byl štíhlý, vysportovany, teď se oplacava, stehna, zadek..a bude hůř s pohybem. Venku hnusně, zima, škola není, kroužky nejsou, bazén zavřený..máme aspoň ten X box.
Jí všechno, vaříme normálně, nesmazime.
Se starším máme stejný problém, též od 8 začal přibírat, všude jen ať nejí ( na Kardiologii nám Dr tvrdil, že má jíst jen ovoce, zeleninu, skoro nevečeřet, ideálně v 16 h, a přílohy skoro žádné 8o ), a hodně se hýbe. Jenže u něj je problém v obojím. Má hodně omezený jídelníček, protože prostě to nevezme do pusy i kdyby měl být o hladu. Vyzkoušet odmítá. Donutit se nedá, poblil by se. Motivace nefunguje. Mléčné výrobky skoro nejí, sýr vůbec, šunku, pomazánku jen tuňákovou. Snídaně, svačiny, večeře jsou problém. Kdežto oběd sní cokoliv, polívky, hlavní jídlo, všechno jí. Ale ty ostatní jídla jsou problém. Taky nevím co. A v současné situaci hledat pomoc je náročné. Dětská obezitologie je tu jedna a neberou. Teoreticky vím jak na to, ale jak s jídlem, když to prostě nebude jíst a hlady 10 leté dítě zůstat nemůže, a jak s pohybem když máme sedět doma?

Tady zakl.
Mame to podobne.
Ja teda jeste premyslim, ted neni sice skola, ale kdyz je, co ji mam davat ke snidani. Vlockovou kasi nechce, takze miva nejaky tvarohovy nebo makovy kolac( nee donuty apod.),a k tomu caj nebo mleko, a ke svacine tmavou kaiserku se sunkou a zerve (je vylozene sunkova),ovoce nebo zeleninu a jogurt. Sladky nedavam, i kdyz vim, ze ostatni mivaji standardne. Tak jestli ji ke svace nedavat jen ten jogurt a ovoce a zeleninu proste uz bez peciva. Pak obed ve skole : ji temer vse, je u kucharek oblibena :P, jiny deti jedi treba jen suchy testoviny nebo se osklibaj, ta nase si jde pridat cockovou polivku, rybu atd.,k veceri ruzne, polevka, michana vajicka, rajce, chleba. Jako nevidim u nas ve stravovani vylozene problem, ale ten pohyb nevim jak casove nacpat do naseho rezimu a tydeniho kolotoce. Pri skole ma tancovani, mimo skolu dalsi tancovani, jsme v poradi na plavani a na lezeni steny. Manzel ji chtel dat na judo, sam ho delal, ale to nevim, jestli neni moc drsny, aby s ni pak nekdo bouchal o zem.. 8o. Nicmene ted je stejne vsechno pasee :think:. Zbyvaji nam sviznejsi prochazky, a mozna zkusime v zime bezky.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

O Budulínkovi