Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@axlpol píše:ale život je o tom, že se snažíš správně reagovat na danou situaci.
Něco si nalajnovat a trvat na dodržování většinou nefunguje nebo přinese zklamání, stres.Dělej vše jak nejlépe umíš a cítíš. Nebudeš mít výčitky před sebou a okolí nemusíš nic vysvětlovat. Mě nejvíce poučovali právě ti, kterým se ta výchova a život moc nepovedl. Tak to bývá, že poučují ti, co se jen cítí být dokonalýma.
To si nevybereš. Já to zase měla naopak. Nekojila jsem (ani jeden den) a to bylo keců, imunita, protilátky, blé blé blé (ani jedno nebylo nemocný, naopak, školní docházka stoprocentní, školková taky), všechny děti měly dudlík, to zas že si kazí zuby, děti spí v postýlkách od narození, prý nebudeme mít dobrý vztah, do práce jsem se vracela 4 dny po porodu, na materskou šel oficiálně otec a to lidi úplně omdlívali.
Logicky, je to tak, že když něco děláš, tak se to vždycky někomu nelíbí. Neexistuje činnost, kterou by ses zavděčila všem. Takže si na to zvyknout. Jednoduše: “nám to tak vyhovuje, uvidíme, co přinese čas”. A nejlépe k tomu dodat: díky za radu, asi to myslíš dobře, ale já si řeknu, až budu chtít poradit.”
@Anonymní píše:
Ahoj maminky, prosím anonym. Jak si stát za svým?Často jsem měnila názory podle toho kdo mi co řekl, ale naučila jsem se s tím pracovat. Pak přišlo mateřství a jsem kde jsem byla.
Malá nechce dudlík, v postýlce spí jednou za čas, spíme spolu v posteli, kojím, nechci dát sunar, nosím v šátku a tak. Často se setkávám s klasickými větami “Ty ještě kojíš?” “Proč jí nedáš dudlík?” “Vy spolu spíte? Zaděláváš si na problém!” “Dej jí sunar!”
A já na tohle neumím reagovat. Většinou řeknu že to tak prostě dělám, častěji raději odkývu, že jsem to tak dělat nechtěla, ale jinak to nešlo. Nebo se naštvu, urazím a pak shazuji sama sebe.
Malá bude růst, budu si muset stát za svým hlavně ve výchově, v jídle a tak. Věřím, že je ještě čas a tak prosím o pomoc. Jak si stát za svým?
Jinak já bych se prostě zvysoka vykašlala na všechny poučky a moudra a jela si to svoje.
Protože prostě dokonalá matka musí mít minimálně dvě děti a každé z těch dětí musí být kojené aspoň dva roky, ovšem žena musí mít postavu jako kdyby nikdy nerodila a prsa takové jako kdyby nikdy nekojila. Twl ![]()
A jinak mně přijde že ať člověk udělá co udělá tak se vždycky najde někdo kdo to zkritizuje. Když nekojíš tak je to špatně. Když kojíš moc dlouho tak je to také špatně. Když vztekajícímu dítěti dáš na zadek je to špatně ovšem když mu nedáš na zadek tak je to taky špatně. Když dáváš dítě pravidelně hlídat babičce tak je to špatně ovšem když vůbec nedáváš dítě hlídat babičce tak je to také špatně. ![]()
@kulíšek_s_bambulí píše:
Jinak já bych se prostě zvysoka vykašlala na všechny poučky a moudra a jela si to svoje.
Protože prostě dokonalá matka musí mít minimálně dvě děti a každé z těch dětí musí být kojené aspoň dva roky, ovšem žena musí mít postavu jako kdyby nikdy nerodila a prsa takové jako kdyby nikdy nekojila. TwlA jinak mně přijde že ať člověk udělá co udělá tak se vždycky najde někdo kdo to zkritizuje. Když nekojíš tak je to špatně. Když kojíš moc dlouho tak je to také špatně. Když vztekajícímu dítěti dáš na zadek je to špatně ovšem když mu nedáš na zadek tak je to taky špatně. Když dáváš dítě pravidelně hlídat babičce tak je to špatně ovšem když vůbec nedáváš dítě hlídat babičce tak je to také špatně.
Páreček, před třicítkou a po svatbě. ![]()
@broskvová zmrzlina píše:
Páreček, před třicítkou a po svatbě.
Joooo přesně
![]()