Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Jednovaječná dvojčata jsou jasná, dvojvaječná nemusí být počatá ve stejný okamžik. Už se narodila i dvojčata, kde rozdíl v početí byl víc jak měsíc a dvojčata, kde jedno bylo bílé a druhé černé, prý po nějakém večírku. Už jsem četla na více místech, že je možné počít v rozdílné dny. S porodem při větších rozdílech je to potom komplikované, snaží se po porodu zralejšího dvojčete to druhé ještě udržet a nechat dozrát.
Ta čínská tabulka na emiminu není přesná, natrefila jsem na netu na přesnější, každá žena má individuální tabulku. A tam po prozkoumání úspěšnosti hovoří skoro o 70%. To by se museli kouknout matky dvojčat a vícečat, jestli i jim to sedí.
Dr sice dokáží popsat mechanismus početí, ale taky nedokáží zajistit (vyjma vpíchnutí určité spermijky do vajíčka) určité pohlaví.
Stefinka
Ahojky,
zatím děti nemám, ale zkušela jsem tady tu čínskou tabulku se všemi známými matkami a dětmi v okolí cca 23 případů a jen jeden, nevyšel - ale bylo to přenášený, tak kdyby se vzal původní termín - tak to bylo 100%
![]()
Jinak metodou obměny krve za 7 let se řídila má teta, strejda chtěl strašně holku - no a má tři kluky ![]()
Mějte se a ať Vám to vyjde dle Vašich představ. My by jsme chtěli určitě holčičku ![]()
Zet
Ahoj,přihodila bych také něco do mlýna.
Mám dva kluky.Vždycky jsem chtěla holčičku.Minulý rok jsme se rozhodli pro další děťátko.
Také věřím teorii,že klučičí spermie jsou rychlejší,ale nevydrží tolik a holčíčí přežijí u mamky v bříšku déle.
Tak jsme zadělávali,ale já jsem špatně použila OVU test a trefili jsme se do ovulace a já otěhotněla.Ale postihla nás tragedie a miminko nám v 17tt zemřelo.Dodatečně jsem se dozvěděla,že to byl chlapeček.
Po půl roce jsme se začali snažit znovu,tentokrát jsem nepodcenila měření BT a OVU,abych mohla přesně odhadnout,kdy se snažit.První měsíc jsme po menstuaci začali se snažením každý den /to se říká,že ty klučičí spermie se po několik stycích unaví/ a 4dny před OVU jsem „manžu odstavila a pak do další OVU už snažení nebylo.Nevyšlo to.Další měsíc jsme to opakovali,jen jsem manžu odstavila 3dny před OVU.Nevyšlo.Další měsíc,jsem si řekla,kašlu na to chci hlavně dítě a je jedno co to bude /v hloubi duše jsem stále toužila po holčičce/.S manžou jsme se snažili od menstruace každý den až do dne OVU,pak už ne a já otěhotněla.Prstýnky mi ukazovaly,že v mém životě budu mít dva kluky a holčičku.Manžnovi jedna psychotronička,se kterou se náhodou setkal řekla,že "budeme“ mít holku.Víc věřím,na to,že to máme trochu v osudě.Než,že to jde ovlivňovat nějakými metodami.Ale určitě bych to zkusila metodou každý den snažení a před OVU přestat.I když příroda je mocnější a koriguje si to sama.
Mám dva kluky 19 a 14,5 let a teď jsem po amniocentéze a čekáme HOLČIČKU.
Přeji Ti úspěch.
Napsala jsem to trochu chybně,snažili jsme se do dne PŘED OVU,ne v den ovu.A ode dne po skončení menstruace.A pozor na ovulační testy,chce to je kombinovat s měřením BT.Já vypozorovala,že mě se ukážou na testu dvě čárky a ovu mám až za dva nebo tři dny/už si to přesnšě nepamatuji/.
Dandule
Dandule,
moc a moc gratuluji,máte se na co těšit,hlavně hodně zdravíčka tobě i mimču.
Anna +Eli
Tak to ja budem vdacna za vsetko, len nech v pohode otehotniem. Zatial nic ![]()
to dandule: jsem uplny amater, ono se da nejak zjistit (viz test) probihajici ovulace? jinak nez jen vlastnim odhadem podle teploty a hlenu?
Ahoj Wonco,
můžeš si koupit ovulační testy v lékárně, nemám je vyzkoušené, ale na emiminu se o nich často píše.
Pa Štěpík
Ahoj Wonco,ty OVU testy se dají koupit v lékarně.U nás je mají buď balené po několika /to se moc nevyplatí/,nebo balené po jednom a koupíš si jich,kolik potřebješ.Pravda,já do nich docela investovala.Vlastně asi 3měsíce tak po šesti kusech,nakonec jsem díky nim aměření BT vypozorovala,že mám OVU až 17den a malinká na ultrazvuku roste přesně podle mé ovulace,tedy početí.Podle tabulek dokrorů by měla být o den,dva větší,předpokládá se OVU tak kolem 14dne.Na těch testech je srozumitelný návod.Hlídala jsem si i ten hlen,ale spíš orientačně,nejsem zas takový pozorovatel a nadšenec.Samozřejmě to jde také za předpokladu,že bys neměla mít problém s otěhotněním.My máme s manželem to štěstí,že tento problém já nikdy neměla a otěhotněla jsem vždy prakticky okamžitě.Proto taky ty „rychlí“ kluci
. Až teď se zadařila holčička.
Pa,Dandule
Ahoj,
mám doma schovaný článek, který jsem si kdysi vystřihla z nějakého časopisu. Čerpal z informací podaných ÚPMD Podolí a v něm stojí: „Chceme-li mít chlapce, je nutné se o to pokoušet v době očekávané ovulace a připravit spermiím co nejušlapanější cestičku. Kyselé prostředí pochvy se zlepší užíváním zažívací sody a též jejím výplachem roztokem sody před pohlavním stykem. Při styku je doporučována zadní poloha. Při pokusu o dceru má styk probíhat pokud možno rezervovaně, asi 4 dny před ovulací a tentokrát se doporučuje výplach pochvy slabou octovou vodou a následná pohl.abstinence až do období pravděpodobné neplodnosti. Kyselost vnitřního prostředí je možné zvýšit i užíváním chloridu draselného (kalium chloratum).
A ještě navíc ten, kdo pojídá potraviny s obsahem vápníku a hořčíku má větší šanci na dceru, naopak potraviny s draslíkem a sodíkem (maso, brambory, fazole, meruňky) na chlapce.“ ![]()
Silvie