Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ja te chapu. Taky jsem si neoblibila kojeni. Nesnasela jsem to. Kojim pres kloboucky, takze porad to vsude tahat, sterilizovat…no opruz, ale jsem zastance spis postupnych zmen a netlacit na silu. Neumim si predstavit, ze bych najednou ze dne na den prestala kojit. UM maly dostaval obcas, kdyz jsem se napr. Zdrzela u doktora, tak proste dostal lahev a v pohode. Akorat vecer to bylo uplne nemyslitelny. Ja jsem zacala prikrmovat od ukonceneho 4. Mesice, abych mu to mliko vymenila za jidlo. A postupne se omezovalo kojeni a me to prestalo tak prudit, kdyz uz to nebylo tak casto. Parkrat kdyz mel horecku a nechtel jist, nechtel si hrat proste nic, tak jsem byla rada, ze kojim a mam ho jak nakrmit a ukonejsit. Asi kolem 10. Mesice jsem prestala kojit pres den uplne. Malej se obcas priplazil a knoural, videla jsem, ze chce, ale nedala jsem mu (mela jsem pro to duvod, ktery ted nechci rozebirat). Ale nebylo to zadny drama, ze by tu srdceryvne nekolik hodin rval, to fakt ne, to neni nic pro me. Snadno jsem ho rozptylila hrackou nebo si dal svacu. Ted je mu rok, kojim jen vecer a v noci, kdyz se vzbudi. Ale uz se nechal uspat i bez kojeni od tatinka a parkrat spal az do rana. Takze pocitam, ze takto nenasilne Odstranim i vecerni kojeni a nocni odpadne casem potom taky
Příkrmy od 4. Měsíce, není to brzy? Já myslela, že to doporučuje jen u dětí, co jsou plně na UM
Taky jsem četla v některých diskuzních, že když je to takhle dřív, ty děti nemají ještě vyvynute to trávení a můžou mít dost bolení bříška
@Anonymní píše:
Příkrmy od 4. Měsíce, není to brzy? Já myslela, že to doporučuje jen u dětí, co jsou plně na UM
Taky jsem četla v některých diskuzních, že když je to takhle dřív, ty děti nemají ještě vyvynute to trávení a můžou mít dost bolení bříška
Já svoje dvě plně kojené děti taky prikrmovala od 4 měsíců a bylo to naprosto v pohodě. UM jsem nedávala nikdy.
Doktorka mi to schvalila. A malej byl hrozne hladovej, kojila jsem ty ctyri mesice skoro nonstop ve dne v noci. Porad je hladovej a sni na co prijde. Ono to neni tak, ze naraz ve ctyrech mesicich pristane 200g obedu, ktery sni. Nejdriv je to par lzicek, vsechno se zavadi postupne a ty miminka to taky hnedka nesni. Nez se dostanes na nakou vyzivnou davku, ktera ho zasyti, tak to treba i ty dva tri mesice trva…a mezitim samozrejme porad kojis nebo davas um
Jo a to boleni briska…tak na to nikdy netrpel. Jediny, co mu vadilo, kdyz jsem snedla toasty k veceri, tak to bylo v noci peklo, ale jinak nevim, co je boleni briska. Narozdil od starsi dcery, tam jsme si teda uzili, ale ona ma zdravotni problem, takze to je jiny
Já bych to taky klidně zkoušela i dřív, jen u nás to bříško je trochu problém, takže se právě bojím reakce
Ja bych to nedelala, ono to bude lepsi a lepsi, mliko nikde strikat nebude a prsni vlozky vyhodis.
Kazdopadne nez to stopnes, zvaz nemocnost ditete, pritomnost dalsich deti ohledne tahani bacilu k vam atd. Pokud by bylo dite casto nemocne, tak bych mela obavu, ze se to odstavem vse zhorsi.
@Anonymní píše:
Chtěla bych od vás poradit, vy co máte zkušenosti s ukončením kojení kolem 6. měsíce.
Vím, že tady bude asi hodně názoru, proč přestat kojit už tak celkem brzy.
Jde o to, že mám odjakživa citlivé bradavky, původně jsem si myslela, že ani kojit nebudu. Ale dala jsem to, kousla jsem se, vím, že je to pro mimčo to nejlepší. ALE..
Nesnáším to, obtěžuje mě to, pořád tahat ven prsa, prsní vložky pořád někde lezou, je mi to nepříjemné, mléko všude. Já vím, zní to hrozně ale to jsou prostě moje pocity. Taky to, že musím být vlastně neustále na blízku. Odstrikavat mi totiž úplně tak moc nejde. Takže nějaké delší hlídání nepřipadá v úvahu. A tak mě zajímá, jak to potom udělat. Chci i kolem toho půl roku začít dávat příkrmy a k tomu mám tedy vybrat nějaké UM? A prostě přestat kojit? Nebo jaký byl postup i vás? Zase si říkám, jestli to není moc změn najednou, příkrmy, UM? Jestli to udělat nějak postupně?
Díky za rady
Příkrmy ve 4 měsících bude spíš plivat než jíst. Teprve v této době se posouvá dozadu na jazyku dávicí reflex, žvýkací a polykací svaly se taky vyvíjí. Ty dva měsíce jsou znát.
Navíc plně kojené děti mají specifickou střevní mikroflóru, která souvisí s vývojem imunity.
Postupně můžeš ale kojení omezit. Kojím děti dost dlouho, průměrně 2 roky. Ale u těch nejmladších jsem šla na půl úvazku do práce(ne každý den) v roce, dále v 9 měsících. Od začátku přikrmování v půl roce mi dobře jedly, brzy i pily. Když je dcera s tatínkem, žádné kojení ani jiné mléko nepotřebuje. Pije vodu nebo ředěný dětský džus(vůbec mi to nevadí, jsem ráda, že pije).Devítiměsíční dítě dobře chápe, že z nikoho jiného nic neteče. A není potřeba mu vytahovat prso kdekoliv na ulici ani stokrát v noci. To si podle mě ženské dělají samy.
Když budeš chtít, můžete si zachovat ranní a večerní kojení bez potřeby dalšího mléka. Může dostat jogurt, brzy i čerstvý a plátkový sýr.
To si můžeš plánovat jak chces, ale dítě nemusi um vůbec přijmout. Kojene děti většinou jiné mléko nechtějí. Až začneš prikrmovat, tak uvidis jak rychle se ti rozjí a bude ochotné měnit kojení za něco jiného.
Musíš to postupně zkusit. Já u obou dětí postupuji tak, že od ukončeného čtvrtého měsíce začínám přikrmovat. Ani jedno moje dítě nic neplive, po měsíci kojim ráno, pak mají ovocnou přesnídávku, oběd, spánek a kojim zas až potom a přes noc. U dcery jsem od půl roku kojila ráno a večer. Umělý mlíko nechtěla dcera až do roka, syn ho nechce taky. Ten nechce ani odsáty z láhve. Takže není dobré spoléhat na to, že v půl roce odstavis a nahradíš um. Začala bych zvykat postupně. A uvidíš, jak to půjde.
Ja bych teda od 4. mesice rozhodne necpala dite prikrmy.
Porad je to kojenec, co ma hlavne jen ochutnavat.
Jeho travici soustava neni zrala na to, aby byl tak brzo na pevne strave. Nevim, no.
@Anonymní píše:
@dickys a kojila jste jak dlouho?
Starší se mi odstavila ve 13m, když jsem otěhotněla. Mladšího do 2,5 let ![]()
Obě děti jsem přestala kojit v necelých 5 měsících. První 3 měsíce byly kojené plně, potom jsem začala přidávat jednu lahev UM, pak dvě denně. A postupně jsem kojila méně a méně až jsem odstavila úplně a děti byly plně na UM. Pak jsem pár dní ještě odsávala mírně se nalévající prsa a bylo hotovo.
Příkrmy u starší od 4 měsíců, u mladší od 5m, dříve je nechtěla.
Chtěla bych od vás poradit, vy co máte zkušenosti s ukončením kojení kolem 6. měsíce.
Vím, že tady bude asi hodně názoru, proč přestat kojit už tak celkem brzy.
Jde o to, že mám odjakživa citlivé bradavky, původně jsem si myslela, že ani kojit nebudu. Ale dala jsem to, kousla jsem se, vím, že je to pro mimčo to nejlepší. ALE..
Nesnáším to, obtěžuje mě to, pořád tahat ven prsa, prsní vložky pořád někde lezou, je mi to nepříjemné, mléko všude. Já vím, zní to hrozně ale to jsou prostě moje pocity. Taky to, že musím být vlastně neustále na blízku. Odstrikavat mi totiž úplně tak moc nejde. Takže nějaké delší hlídání nepřipadá v úvahu. A tak mě zajímá, jak to potom udělat. Chci i kolem toho půl roku začít dávat příkrmy a k tomu mám tedy vybrat nějaké UM? A prostě přestat kojit? Nebo jaký byl postup i vás? Zase si říkám, jestli to není moc změn najednou, příkrmy, UM? Jestli to udělat nějak postupně?
Díky za rady