Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj ![]()
Za pár týdnů už se nám vyklube mrňousek a my plánujeme společně spaní.
Mám ale kolem toho mnoho otázek a tak se chci poptat podobně smýšlejících maminek na podrobnější věci kolem toho.
V čem dáváte miminko spát ? Spí nějak u vás pod dekou nebo dáváte do zavinovačky a spinká mezi vámi a partnerem ?
A v jaké poloze spíte ? Řikám si, že chci být stále čelem k miminku a mimi mít uprostřed postýlky, aby nemohlo nikam spadnout.. pak mi ale vychází celá noc ne levém boku, či asi ještě nějak na břiše či zádech..
A když kojíte tak si mimi jen přivinete a po kojení zase zpět ?
A jak moc mimi přes noc polohujete ?
Moc díky za všechny rady a tipy ![]()
ahoj doporučuji mít postel u zdi nebo k ní přišoupnout malou postýlku,pokud ji budete mít. 1. spaní na jedné straně tě zlikviduje,na 100 procent budeš v noci kojit v leže -tedy většinou z jednoho prsu.
zatímco,když je postel u zdi můžeš mimčo střídat ke zdi a doprostřed-navíc když je u zdi ,můžeš se věnovat i manželovi ![]()
Určitě bych pořídila zábranu na postel, ušetříš si tím probouzení se šíleným leknutím „kde je to dítě“.
Mezi sebe a partnera bych dítě nedávala, přecí jen matka má zabudované instinkty, které například mě nedovolili se ani otočit na druhý bok, i ve spaní jsem věděla, že tam to dítě je. Ne tak můj muž. Takže Mates vždy mezi mnou a zábranou.
Určitě bych spala pod lehkou přikrývkou z dutého vlákna, nějaká těžká péřovka by mohla být nebezpečná. Dítě by také mělo být oblečené s ohledem na to, že se budete navzájem hřát, tudíž neoblékat moc, s přehřátím stoupá riziko SIDS, maličké mimi si neumí tak snadno jako dospělý regulovat teplotu.
Nezavrhovala bych úplně postýlku, já byla i ve spánku natolik ostražitá, že jsem se téměř nehla a pak mě bolela záda, takže jsem s Matýskem spala jen část noci. Dítě taky chodí většinou spát dřív jak maminka a jakmile se dokáže otočit na bříško, může se ve velké posteli odkutálet prakticky kamkoli, to znamená i obličejem do polštáře, do peřiny, u malého mimča, které ještě dokonale neovládá všechny svaly se mlže stát, že se neodkulí zpět.
Mno tak já neporadím,páč já bych teda NIKDY společně s miminkem nespala!! Od narození spí i usíná sama v postýlce kterou mám hned vedle naší postele.. nedokážu si představit mít mimčo u nás. Za prvé bych se bála že jí ublížíme, za druhé bych se nevyspala a za třetí - pak se dítě špatně odnaučuje od usínáni či spaní s rodiči ![]()
Ju a jinak malou jsem během noci nikdy nepolohovala - nevidím důvod - a nebo nechápu otázku
prostě celou noc spí na zádech podle sebe.. ..a když jsem v noci kojila tak jsem jen vyndala z postýlky, přivinula k sobě..a zas šup do její postýlky..
Ivy.mystery píše:
Mno tak já neporadím,páč já bych teda NIKDY společně s miminkem nespala!! Od narození spí i usíná sama v postýlce kterou mám hned vedle naší postele.. nedokážu si představit mít mimčo u nás. Za prvé bych se bála že jí ublížíme, za druhé bych se nevyspala a za třetí - pak se dítě špatně odnaučuje od usínáni či spaní s rodiči
Ju a jinak malou jsem během noci nikdy nepolohovala - nevidím důvod - a nebo nechápu otázkuprostě celou noc spí na zádech podle sebe.. ..a když jsem v noci kojila tak jsem jen vyndala z postýlky, přivinula k sobě..a zas šup do její postýlky..
Promiň na to se zakladelka neptala ![]()
já ti fandím. my jsme v posteli odchovali
čtyři děti. narozdíl od těch dvou starších jsou …řekla bych, sebevědomější,jistější.
a já osobně měla lepší pocit,když bylo mimčo přímo u mě ,a slyšela jsem ho dýchat,než když jsem chodila stále poslouchat mimi do postýlky.
Ze začátku jsme pro sebe měli celé letiště (manžel se odstěhoval/byl odstěhován do obýváku na rozkládací gauč), a spali jsme s mimi uprostřed, takže jsem strany neřešila - nekoulel se, takže jsem se nebála, že spadne. Navíc jsem měla na straně, kde nebyla zeď, položený kojící polštář jako zábranu.
Když se pak manžel vrátil do ložnice, tak jsem měla kojící polštář uprostřed, takže jsem se nebála, že by manžel mimčo zalehl - maximálně si tak nějak nalehl na ten polštář, přes něj by se nepřekulil - toto řešení mi maximálně vyhovovalo.
Ad kojení z jednoho prsu - to opravdu není dobrý nápad, je potřeba to střídat. Abych si malého nemusela v noci přehazovat ze strany na stranu (ze začátku se mi samotné blbě hýbalo kvůli popraskaným stehům na nástřihu), tak jsem to řešila tak, že jsem normálně nakojila v leže z jednoho prsu a když chtěl ještě z druhého, tak jsem se jakoby trochu naklonila a dala mu i z druhého - tzn. nepřetáčeli jsme se na druhý bok a mimčo pilo z toho prsu, co bylo výš. Tady se mi ale už zdá trochu nebezpečnější, že člověk nesmí usnout, aby se na to mimčo nepřevážil
Ahoj,dáváme malého spát do postýlky,ale k ránu-cca v 5h se vzbudí,a pak si ho beru k sobě do postele,aby ještě vydržel.Byla bych raději,kdyby to tak být nemuselo,protože už se kolikrát stalo,že jsem se probudila s dost bolavýma zádama
Být tebou,tak si to společné spaní ještě rozmyslím…
jj to kojení jsem myslela stejně…prostě ,že by to mohlo způsobit zánět v druhém prsu..takže někdy přehazuji a někdy se taky víc nakloním ![]()
Všechny děti spali od narození s náma v posteli, prve na pevno zavinutí a posléze pod peřinou (buď svou nebo mojí
)
Malou přehazuji ze strany na stranu a kojím střídavě z L. a P. prsa. Postel je u postýlky a tak nemá kam spadnout.
Přes noc mimi nepolohujem vůbec ![]()
Kdyby jsi chtěla ještě něco t ak se ptej ![]()
Syseliku,
ja bych to jeste promyslela. Urcite je mnohokrat bezpecnejsi, kdyz spi miminko ve sve postylce. Jak pise Cicinka, mi maminky si i ve spanku davame pozor, abychom miminko nezalehli, ale tatinkove ten dar nemaji. Az bude miminko pohyblivejsi, muze se zamotat do deky a udusit se, nez pujdes spat ty, muze spadnout z postele. Navic az bude hodne pohyblive, bude ti treba i z te velke postele utikat, kdyz ty budes chtit, aby spalo.
Ja si vzdycky brala Stepu k sobe po poslednim nocnim kojeni, ale celou noc si teda predstavit nedokazu. Navic, mimi nebude porad malinke a treba dvoulete ditko se dokaze pekne roztahovat a dost zneprijemnovat spani. Znama ma holcicku rok a pul a lituje, ze si tohle spani zavedli, ze se vedle jeji holcicky proste neda spat, cestuje, kope, roztahuje se, pada z postele.
Pokud mate loznici dostatecne velkou, tak ze sve zkusenosti muzu doporucit postylku prirazenou k posteli. Miminko je blizko, v bezpeci, nemusis vylezat z postele, jen se posadis a vyndas ho.
naše děti s námi spali vždy tak do 3tího roku…nelituji,malé je nyní 16 m a spí s námi
Cernus, ja jsem Matese z naší postele vystrnadila ve chvíli, kdy mi to přestalo vyhovovat. Přesvědčení některých rodičů, že dokud se to dítěti líbí, tak to musejí trpně snášet, nesdílím.
V naší posteli nespal od svých 9m. Předtím z postele nikdy nezdrhal, vždyť jsem tam byla já a jeho milované prso ![]()
spaní jsme střídali postýlka postel, takže jsme nespali spolu vždy, přesto to měl Mates rád. a přesto byl během 3 dní schopen se vzdát jak nočního kojení, tak i spaní v naší posteli. Když jsem se oprostila od představy, že to musí jít jen se řevem a přestala se řídit chytrými poučkami a začala se řídit svým srdcem, šlo to poměrně hladce.
Tak miminko pod tvojí dekou určitě, to by mohlo být nebezpečné, stejně je lepší, když je mimčo zavinuté v zavinovačce, lépe spí. Časem je dobrý spací pytel, aby se mimčo neodkopávalo. Od manžela bych ho nějak oddělila, aby ho v noci nemohl zalehnout, třeba už zmíněným kojícím polštářem. Ale přiznám se, že mnohem lepší řešení mi přijde postýlka přisunutá až úplně k posteli a sundaná bočnice. Mimčo má svůj prostor, nemůže nikam spadnout, nikdo ho nezalehne, nepřikryje obličej peřinou, ale přitom je úplně u mamky. Starší děti už dokžou ve spánku cestovat po posteli a taky se může stát, že ho objevíš v nohách pod peřinou. Že bys spala dlouhodobě na jednom boku je nesmysl, i kdyby ses tak dokázala kontrolovat, špatně se vyspíš a když k tomu ještě přičteme buzení mimčem, bude z tebe za chvíli chodící mrtvola.
Cicinko, u me si obcas maly jeste k ranu schrupne, ale jen vyjimecne a ja uz pak nespim, to se neda, pac je maly uplne po cele posteli.
Je to treba jen jednou za mesic, tak si to vychutnam, ale jsem rada, ze jinak ma sve spaci kralovstvi.
Ja si proste myslim, ze to maji miminka lepsi ve sve male postylce. Novorozenci maji dokonce z velkych prostoru strach, v postylce je jim lepe, kdyz maji okolo sebe ty mantineli, ktery jim ten velky prostor zmensuji.