Jak správně prát oblečení

Napsat příspěvek
Velikost písma:
21091
17.5.18 11:16

Já aviváž obecně používám jen v zimě. Teď jak dávám prádlo sušit ven, tak ani není potřeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5283
17.5.18 11:17
@pmacak píše:
@vertunka tak holku by to doma možná učili. Chlap se o takové věci moc nezajímá

Jo aha, chlap. Tak alespon budes vedet, co naucit svyho syna, aby byl pouzitelnej v normalnim zivote ;)

@Lalelale píše:
já nechápu, že lidi hned mají tendenci se do tazatelů pustit :roll: určitě ho to doma učili, pomáhal tak, že je z něj expert na praní a vypral by cokoliv od hedvábí po tartan. Proto se nás tu ptá, prostě nás zkouší 8)

Prosimte klid. Ja jsem se do nikoho nepustila. Napsala jsem, ze me to pobavilo. A radu jsem napsala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3739
17.5.18 11:25

@vertunka přiznám se, že tvůj první příspěvek mě taky podráždil. Asi jsi měla volit jiného smajlíka. I kdyby to nebyl chlap, ptá se úplně normálně a je zbytečné to hodnotit.
@pmacak chce to prádlo hned vyndat a dát sušit a můj známý opravář praček káže radu, že všeho dávat polovinu než doporučuje výrobce. Pračka se množstvím chemikálií zbytečně opotřebovává. Mnoho pěny prádlo nevypere, zůstávají zalepená textilní vlákna a ničí se. Používám zhruba po každém desátém praní pytlík kyseliny citrónové a program na 90 aby se pračka vyčistila od usazenin. Zmiňovaný ocet naleptává těsnění a plasty v pračce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
17.5.18 11:30

Děkuji za rady. Zkusím pračku vyčistit tím octem a vysadit aviváž. Vozím si ze sluzebky aviváž z Německa tak to zkusím bez. Prášky používám české a nic levného. V tomto směru jsem nikdy nešetřil. Pokud nezabere zaměřím se na vlhkost v bytě. Zítra napíšu výsledek. Děkuji všem za nápady.

PS: když chlap není 100% dokonalý tak to neznamená, že není v normálním životě použitelný ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
17.5.18 11:32

@pmacak Ještě si dovolím jedno doporučení - nezapomeň tak jednou měsíčně vyčistit filtr v pračce. Je to takový ten „čtvereček“ dole. Odklopí se, vypustí se hadičkou voda a pak se odšroubuje zátka a vyndá filtr. ten se umyje ve vodě a vyčistí (samozřejmě i to místo v pračce, kam se zasouvá). To je docela důležitá činnost. Tady totiž končí veškeré nečistoty, co nezůstanou v těsnění u dvířek. A taky se to rádo zanáší vodním kamenem a pokud máš hodně tvrdou vodu, časem by se ti pračka zabetonovala. Ono tedy stačí filtr čistit méně často, ale alespoň jednou za čtvrt roku je to opravdu dobré udělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
17.5.18 11:33

@pmacak Já aviváž používám tak, že jí ředím vodou, tak na jeden díl aviváže dva díly vody. Je to tak akorát, že funguje i jemně voní, ale není jí příliš (a to nepoužívám ty koncentrované). Pokud peru třeba funkční oblečení, dávám místo aviváže ocet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
17.5.18 11:34

@pmacak Mně na pračku zabírá ten W5 čistič z Lidlu. A jinak opravdu hodně větrat. Vždycky s tím bojuju v koupelně, kde máme pračku a vlhkost se v zimě hodně sráží, takže se vždycky snažím větrat, aspoň otevřít dveře a hlavně vytahovat, opláchnout a nechat uschnout zásobník na prášek vždycky po každem praní. A taky dosucha vytřít ten gumovej lem kolem bubnu. Zůstává tam voda a ta potom začne smrdět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
17.5.18 11:38
@Amys píše:
@pmacak Ještě si dovolím jedno doporučení - nezapomeň tak jednou měsíčně vyčistit filtr v pračce. Je to takový ten „čtvereček“ dole. Odklopí se, vypustí se hadičkou voda a pak se odšroubuje zátka a vyndá filtr. ten se umyje ve vodě a vyčistí (samozřejmě i to místo v pračce, kam se zasouvá). To je docela důležitá činnost. Tady totiž končí veškeré nečistoty, co nezůstanou v těsnění u dvířek. A taky se to rádo zanáší vodním kamenem a pokud máš hodně tvrdou vodu, časem by se ti pračka zabetonovala. Ono tedy stačí filtr čistit méně často, ale alespoň jednou za čtvrt roku je to opravdu dobré udělat.

Děkuji za připomínku. Pro mě nová informace :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2621
17.5.18 11:47

Problém bude spíš v sušičce, sušička vyfouká aviváž, v DM se dají koupit takové ubrousky do sušičky, ty to pak krásně navoní. A stejně tak, sušička ničí některá trička, takže lepší kousky suším na ramínku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
17.5.18 11:48
@pmacak píše:
Děkuji za připomínku. Pro mě nová informace :palec:

No mě se „v začátcích“ podařilo takto pračku zničit. Neměla jsem tušení, že něco jako filtr existuje a po pěti letech najednou pračka přestala vypouštět vodu :lol: Dnes už se tomu směju, ale tenkrát jsem na to koukala jako blázen - filtr tam úplně zarostl. Byla to ovšem první automatka, kterou jsem vlastnila, tak mi budiž odpuštěno :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
809
17.5.18 12:03

S tím zápachem mám taky problém. U mně je problém v sušičce, už jsem zkoušela kde co a po vysušení v sušičce to prádlo prostě nevoní. Jinak záleží jaká trička pereš a sušíš. Klasická polo trika do sušičky vůbec nedávám, ze všech se mi staly kousky vhodné tak pro trpaslíky a svoje dražší kousky taky ne. A už tam nesuším ani rifle. Prádlo pro nás peru na 30, jinak se mi ty věci kolikrát lehce zmenšily i při praní na 40. Dětem to peru na 40-60, jak kdy a jak co a do sušičky jim rvu všechno a v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
17.5.18 12:04

Po tom všem co jsem si přečetl od Vas + z jiných webů si myslím, že problém bude v používání více avivaze a prášku než bych měl + špatný program v sušičce kdy se prádlo přesuši a přebytek aviváže ucpe vlákna což má za následek nechtěný zápach chemie… Dneska vyzkouším a dám vědět výsledek kdyby v budoucnu nějaký človíček měl stejný problém ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2474
17.5.18 12:40
@vertunka píše:
To me pobavilo. Jako jak,,je mi 24 a tak neumim prat,,. Jsi doma nikdy nepomahala? 8oJinak na tom nic neni. Ja vetsinou peru - bile, barevne a cerne. Podle spinavosti volim mezi 40-60 stupni. Pradlo mi taky dost smrdelo, ale bylo to susenim v byte. Na to nam pomohla nejvic susicka.

Mně k tomu třeba matka nikdy nepustila :mrgreen: takže jsem se taky učila až po odchodu z domova.
Jinak já tedy peru zvlášť tmavé, světlé, červené. Povlečení na 60. Osušky a ručníky na 60. Jinak ostatní na 40. Sušičku nemám. Aviváž použiju jen někdy, na ručníky ale nikdy. Nemám žádné drahé a citlivé hadříky, košile apod., takže to více nemusím hrotit :mrgreen: pracího prostředku od oka :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
188
31.1.21 15:37

A co takové bambusové ručníky ?

Příspěvek upraven 03.02.21 v 17:36

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Alriga
31.1.21 15:59

Ručníky peru na 90, přidávám k nim jen utěrky nebo ložní prádlo. Neprecpat pračku.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný