Jak to chodí na pracáku?

214
27.8.14 11:47

Jak to chodí na pracáku?

Ahoj holky. Na poslední chvíli jsme dostali školku (hurá! :D ), takže mi končí rodičovská. V bývalé práci mi skončila smlouva, půjdu tedy na pracák. Práci jsem předtím vždy sehnala, protože jsme byli ve velkém městě. Teď se ale situace změnila, malé město, manžel pracuje v Praze a jsem prakticky sama na dvě děti - školák a teď čerstvě školkové. Ať přemýšlím jak chci, ikdyž je tu dobrá dojezdnost do Brna (půl hodiny vlakem), přesto si nedovedu představit jak postíhat vodění do školy a školky, vyzvedávání, kroužky - doprovod druháka a tak - znáte to. Proto je moje představa práce v našem městě a ideálně zkrácený úvazek (asi utopie, co…) Pracák tu nabízí běžně místa v Brně, co mě čeká, když odmítnu? A jak dlouho můžu být vlastně zaregistrovaná? Potřebovala bych aspon pár měsíců se rozkoukat a všechno si zorganizovat. Sama budu samozřejmě aktivně hledat, ale v místě bydliště.
Děkuju moc za odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36556
27.8.14 11:51

@zajicovic No,odmítnout… Oni odmítnou tebe, když jim řekneš, že máš dvě školkové děti :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
27.8.14 11:54
@Bábrdl píše:
@zajicovic No,odmítnout… Oni odmítnou tebe, když jim řekneš, že máš dvě školkové děti :think:

no to i nemyslím, že by ji odmítli, když má školku, tzn minimálně od 7 do 16 cca má péči o děti zajištěnou..nebo na pracák se mohou hlásit jen rodiče, co mají zajištěné hlídání 24h denně? 8o 8o
jinak pokud ti to koliduje se školkou, tak odmítnout můžeš, si myslím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3711
27.8.14 11:55

@zajicovic
Ano, představa o zkráceném úvazku je utopie. Možná někde najdeš, ale u vás rozhodně ne na netu, ale ptát se osobně, číst místní tisk, rozhlas a jiné informační zdroje.
Cestování po IDS JMK je dobře koordinované, takže do Brna, ale i mezi městy je velmi dobrá dostupnost. Předplacená karta taky není extra drahá a běžně se ta dojíždí. Takže asi výmluva na dojíždění moc neklapne.

Pracák ti práci nenajde, ale ty budeš muset předložit důkazy o tom, že práci hledáš, že se ptáš (razítka z firem). Odmítnou můžeš, ale nevím, jaké jsou podmínky (počet možnách odmítnutí, zda je možná odmítnout s tím, že z nějakého důvodu tam pracovat nemůžeš).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1210
27.8.14 12:00

No u nás (sev. Morava) pracák žádná místa ani nenabízí, jen musíš říct (někdy chtějí třeba potvrzení), kdes všude byla se ptát na práci. A i kdyby ti nabídli práci, zajdeš nebo zavoláš do firmy, jak je to s pracovní dobou, že máš školkové dítě, a uvidíš, co ti na to řeknou. Taky dost záleží na paní úřednici, kterou budeš mít, některá má pochopení, některá ne. A na pracáku můžeš být zaregistrovaná třeba do důchodu :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
27.8.14 12:01

@zajicovic Tak s prací v Blansku skoro vůbec nepočítej. Kdyby nebylo Brno, tak je u vás nezaměstnanost větší jak v rovníkové Africe… Kdyby ti nevadila práce pod agenturou a na DPČ (dočasně - prvních pár měsíců), tak bych zkusil něco sehnat v Brně. (Myslím takovou práci, která vydrží…) No a potomky bych občas mohl pohlídat a vyzvednout i já - z Adamova do Blanska to není zas tak daleko… Tak jak mám teď praxi u nás v ulici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
27.8.14 12:03

Co se týká Úřadu práce - moc ti toho nabízet nebudou, čekají spíš tvoji aktivitu. Na první schůzce budeš asi vyzvaná, abys po registraci oběhla ještě svou zdravotní pojišťovnu a OSSZ a tam nahlásila, že jsi v evidenci pracáku. Zrovna tak budeš poučená, že si buď nesmíš přivydělávat nebo si můžeš vydělat do poloviny minimální mzdy - mění se to, tak buď aktivní a ptej se na současný stav.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
27.8.14 12:04

A zkus si domluvit „lesní školku“ v Bílovicích nad Svitavou - jednak mají vynikající reference a jednak bys to měla po cestě do práce/z práce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
214
27.8.14 12:08

Zvidavajanca Jasně. Problém je pro mě děti dát škola školka, dojít na vlak, pak po brně taky nějaká doba, pak 8 hodin práce plus půl hodky přestávka, pak zas po brně, vlak a dojít škola školka - to se neda stihnout mezi 6,30 - 16,30, kdy mám školku. Vlastně na to dovedení a vyzvednutí a cestování zbývá hodina a půl, děleno dvěma (jestli teda nejsem úplně blbá :-D) Proto to Brno moc nevidím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
27.8.14 12:08
@slavuska1 píše:
no to i nemyslím, že by ji odmítli, když má školku, tzn minimálně od 7 do 16 cca má péči o děti zajištěnou..nebo na pracák se mohou hlásit jen rodiče, co mají zajištěné hlídání 24h denně? 8o 8o
jinak pokud ti to koliduje se školkou, tak odmítnout můžeš, si myslím

Já to nemyslela zle. Jen jsem tím chtěla říct, že ty firmy v Brně nebude muset nějak masově odmítat, protože těch míst, co by jí vyšly se školkou nebude moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
27.8.14 12:10
@zajicovic píše:
Zvidavajanca Jasně. Problém je pro mě děti dát škola školka, dojít na vlak, pak po brně taky nějaká doba, pak 8 hodin práce plus půl hodky přestávka, pak zas po brně, vlak a dojít škola školka - to se neda stihnout mezi 6,30 - 16,30, kdy mám školku. Vlastně na to dovedení a vyzvednutí a cestování zbývá hodina a půl, děleno dvěma (jestli teda nejsem úplně blbá :-D) Proto to Brno moc nevidím…

Právě proto jsem zmiňoval ty Bílovice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
214
27.8.14 12:14

@Jura007 S tou prací v brně máš na mysli něco konkrétního?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2969
27.8.14 12:15

Mám čerstvou zkušenost. V červenci ve 4 letech kluka jsem odešla z banky protože nešla skloubit pracovní doba se školkou/práce do 7-mi, školka do půl páté, zkrácený nepřípustný :zed: /. Já také na vše sama, manžel se prostě neurve. Teď jsem na pracáku od konce července a po donesení všech papírů a potvrzení jsem akorát vyfásla papír o výši podpory do prosince a nový termín až v listopadu :nevim:. Jen se mě paní zeptala, zda něco hledám a bylo. Takže ono to zas tak horký asi není. Máma je tam přes rok a tu už tedy nutí aby přinesla zdravotní potvrzení od lékaře.
Jen pro info- strýc 55 ročník základní vzdělání :roll: vlastní hloupostí, skoro 200kg, nemocný s lymfatickým systémem-sloní nohy a pán naÚP po něm chtěl, aby si udělal kurz na počítači, aby měl větší šanci, přitom on jej zná jen jako stroj a nikdy se nesetkal s obsahem. Já vím, že se snaží aby lidi práci měli, ale v Olomouci toho asi moc nesežene.
Já teď hledám něco, kde je přívětivější prac.doba,případně i zkrácený úvazek. A docela mě dostalo fin. ohodnocení zákaznického centra energetik, kde jsem včera byla na pohovoru. Bylo to o 5 tis. nástupem víc než jsem měla po 6 letech v báni 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
27.8.14 12:20
@Bábrdl píše:
Já to nemyslela zle. Jen jsem tím chtěla říct, že ty firmy v Brně nebude muset nějak masově odmítat, protože těch míst, co by jí vyšly se školkou nebude moc.

jo, já vím..já to pochopila tak, že ji odmítnou na pracáku, to se omlouvám. mi to dneska vůbec nemyslí :oops: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3711
27.8.14 12:27
@Xverunka píše:
A i kdyby ti nabídli práci, zajdeš nebo zavoláš do firmy, jak je to s pracovní dobou, že máš školkové dítě, a uvidíš, co ti na to řeknou.

Tak tohle je ideální způsob, jak práci nezískat. Už i samotná otázka svědčí o tom, že časové moýžnosti nejsou ideální, i drobný přesčas může být problém. Dnes se hraje na flexibilitu.

Zakladatelka by si měla uvědomit, že co se vzdělání/praxe týče je na tom stejně jako absolventi, ale má navíc děti. A absolvent bude v práci tehdy, kdy je třeba (bude rád za práci), protože většinou nemá rodinu a závazky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat