Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý večer. Asi se tu nedopátrám přesného návodu, ale třeba to bude mít někdo podobně, tak to přestanu tolik řešit..
Mám dceru 5 let a ta má samozřejmě spoustu hraček, které nepatří do rukou, nebo spíš do pusy kojenci. Malý má skoro 8 měsíců, plazí se mi už přes celý byt a já se děsím toho, že mi jednoho krásného dne spolkne nebo vdechne nějakou malou hračku. Dneska třeba Linda donesla od taťky nějaké lego nebo co to je, farmu. Dostala to pod stromeček a chtěla si s tím hrát i doma, tak jí přece nemůžu zakázat to tady roztahovat. Součástí je přibližně 1000 kousků, a to nepřeháním, trojúhelníčků o velikosti 3×3×3mm
A k tomu dalších 20 postaviček apod., které jsou taky dost mrňavé na to, aby se k nim malý nesměl přiblížit. Pokojíček je takových podobných hraček plný. Ty nehrané jsou samozřejmě uklizené tak, aby se k nim v žádném případě nedostal. Ale když si Linda s některýma hraje, není schopná ve svých 5 letech do poslední je posbírat a uklidit, stejně jako já nejsem schopná dokonale uhlídat, aby se nějaká neválela někde v koutě. Zato malý je dokonale schopný tu jednu jedinou zakázanou se 100% jistotou najít. Jak to děláte/dělaly jste vy? Mám ty malé všechny Lindě sebrat a schovat, dokud malej nepovyroste a přestane všechno cpát do pusy? To mi přijde jako blbost, přece děcku neseberu hračky, které má rádo.. Mám jim pořád stát za zadkem a ostřížím zrakem hlídat? To ale už domu tuplem nic neudělám.. Tak co včíl?
Malý má svůj hrací koutek v obýváku, ale dneska třeba, než jsem si došla na wc, odpíďalkoval těch 7m do pokojíčku jako nic ![]()
Ja si pockam na odpovedi, taky me tozajima…dcera ma dva, ale male hracky mame - koralky, lego, playmobil ![]()
Napadá mě jedině aby si malá s takovými hračkami hrála jen v pokojíku a do dveří dát zábranu. Jinak nevim nevim… ![]()
Neporadim, starsi ma zatim vetsinu hracek takovych, ke kterym mladsi muze, i kdyz by moc chtel uz „maly“ lego, ukecavam ho zatim na duplo a tak, mladsi je ero a do pusy narve vsechno, takze to je tak, ze zatim se vetsina hracek prizpusobuje tomu, aby je mladsi nesnedl a tech nekolik malo, co jsou kriticky, proste vytahuju jenom kdyz mam oba kluky 100% pod dozorem, pripadne kdyz mladsi spi ![]()
My máme 5 a 1,5 a myslím, že na to návod není. Některé hračky máme uklizené (malé lego, puzzle), ale spíš proto, aby je menší nerozházel. Když si s nimi chce starší hrát, tak v jiné místnosti nebo když menší spí. My spíš řešíme další stupeň - ten menší chce všechno co má ten starší, takže hned přijde k něčemu postavenému a boří, pak jsou hádky atd.
Když je takhle staré dítě doma, tak se to asi uhlídat nedá, jak když je doma jedno malé. Spíš se snažím hlídat menšího a neustále říkat nedávej do pusy, vyndej to atd. Ale třeba figurky z člověče nezlob se - ty má snad nejradši, pořád je ožužlává.
Taky mě napadá nějaké omezení - třeba jen u stolu, když bude mladší spát / v ohrádce apod.
Osobně to až tak moc neřeším - je teda fakt, že nemáme lego a duplo si do pusy nenarve, ale občas ne něco vyskytne - pneumatika z auta, víčko z razítka, odpadlé zrcátko z autíčka, kousek křídy… To fakt člověk neuhlídá, aby doma nebylo vůbec nic - ale já to na ní už poznám, že něco převaluje v puse - naštěstí vím, že to nepolkne
V plence jsem zatím nic nenašla
(akorát jednou kus časopisu
)
Držet ho dál od pokojíku někdy jde, ale někdy to nejde. Linda nebývá často doma, takže když je, tak malej chce za ní.
Hrát si s tím, když on spí, je taky na prdlačku, protože spí v pokojíčku, a to by pořád chodila tam a zpátky, protože 100% si nevezme předem všechno, s čím si bude chtít další 2 hodiny hrát. Nehledě na to, že v týdnu, když Linda přijde ze školky, už Jindra spát nechodí ![]()
Ano, řeším dnes a denně
Starší má skoro 7 - takže duplo je pro ní už nezajímavé, chce pořádné lego- to malinké a samozřejmě trousí kousky kudy chodí…do toho nějaký prstýnek, korálky…mladší(1,5) samo potřebuje vše, co má starší
nejlépe do pusy
![]()
Nejhorší je to odpoledne, když starší píše úkoly…
ale radu nemám…Starší neustále vysvětluji, že ty malinkatý věcičky musí mít schovány v krabičce a ještě někde nahoře a tu malou učím - nestrkej to do pusy, je to fuj a dělám na ni ty ty ty! ![]()
Taky se snažím ho učit, že to je FUJ, ale nemá ani 8m, takže se to jaksi míjí účinkem
A Linda se docela snaží mít ty věci v horních poličkách, když si to uklízí. Ale stejně je toho na zemi furt víc než dost. Já to každý den sbírám, ale není v mých silách sbírat to třeba 5× denně ![]()
At si s tim legem hraje pouze a jenom na stole a malému se nemuze nic stat a i se to pak lip uklízí. ![]()
U nas mame vsechny hracky bezpecne pro oba, ale kamaradka ma rozdil mezi kluky pet let a kdyz byl mladsi malicky, musel si starsi hrat s legem a podobnymi hrackami jen na stole, nebyl v tom pro nej zadny problem ![]()
To může, pravda.. Akorát s její zručností toho bude víc na podlaze
Ale zkusíme to, díky
Teď jen dořešit ty zbylé desítky pidihraček ![]()
U nás smí kluci mít jakoukoli hru či hračku pokud byla Julie vzhůru pouze u velkého stolu. Případně pokud si chtěli hrát na zemi, třeba střílet kostky z lega z pirátských děl přes celý pokoj
tak když Julie spala, případně nejstarší (7) si hrál když mladší(3,5) spal po obědě nebo većer chodil spát o hodinu dříve. Julie spávala ještě častěji do toho roku, pak taky po obědě.
Tak u nás je výhoda, že starší j starší jen o kousek, takže jede hlavně ve vláčkodráze, duplu. ALe spousta hraček i spolknutelných ( zapichovací hříběčky, geomag, kuličková dráha…). U nás platilo že si s tím smí hrát jen na stolku nebo v pokojíku, případně když mladší spí. Jak mile pravidlo nedodržel, hračka byla na 3 dny zabavená. Geomag byl zabavený téměř trvale, těch kuliček je moc. Zas pětileťák by mohl být disciplinovanější, než 2,5 leté dítě. Mladší to pojídání v lét přešlo, párkrát jsem jí nechala naládovat si plnou pusu pískem, zjistila, že žádné terno to není a dala pokoj. Většinou už teď strká do pusy jen jedlé věci. Věci spíš vyjímečně, ale nějak doufám, že to nevdechne.