Jak to vyřešit s prvníma botama?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4441
16.4.13 15:55

Náš zatim chodí také jen kolem nábytku, ptala jsem se dětský tak říkala že botičky zatim ne, do kočárku má jen ty kožený capáky, na doma žádné, pevný kotníkový kožený koupim až se rozběhá, na doma bačkůrky uvidim, možná nechám jen na boso v ponožkách kvůli klenbě
A když začal stoupat tak stál taky na špičkách a čim víc si byl jistější tak to přestával dělat, teď už stojí pěkně na celým chodidle

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
16.4.13 15:56

@MickyG Tady se názor odborníků fakt liší, takže záleží na tom, jak moc věříš vašemu pediatrovi (u nás jsou „ze staré školy“, takže tady by nikdo ani neuvažoval nad tím, že by to mohlo být jinak, než klasické tvrdé neohebné bačkůrky). Obecně je potřeba koukat i na to, že pokud se pořídí příliš pevné botky (nemluvím o pevné patě, ale pevné podrážce :| ), tak dítě pak sice nebude na špičkách chodit, ale bude je vytáčet. protože jediný možný způsob, jak si sednou na paty a hrát si, je vytočení právě špiček. Osobně bych možná ještě chvilku počkala, co bude dál. Chození po čpičkách může souviset s učením chození, s tím, jak lítají, učí se stabilitě a tak. Ale je samozřejmě možné, že máte příliš tvrdou podlahu a tímhle se snaží noze ulehčit. Pokud budeš kupovat capáčky, tak u většiny z nich je jako podrážka dvojitá kůže (někdy bývá i jemná vycpávka), která právě tlumí dopad nožičky na tvrdou podlahu. po chůzi na koberci a PVC se zas doporučuje chodit bosky. Já to u svých dtí odmalička střídám - chvíli tak, chvíli tak. Osvědčily se mi teď bačkůrky Befado, které mají pevnou patu, ale jsou hezky ohebné, takže nevadí ani při hraní :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
261
16.4.13 15:59

Náš malý taky chodil po špičkách kolem nábytku, štvalo mě to ale nic jsem s tím nedělala, po dosažení samostatné chůze to vymizelo a za odměnu dostal první boty kotníčkové na suchý zip :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
914
16.4.13 16:03

Ahoj,
Na tvou otazku jsou dva ruzne nazory, nazvala bych je tabory.

Jedni davaji boticky a papucky hned po prvnim krucku a druzi (jako treba ja) boticky a backurky az je potreba.

Muj nazor a nazor nasi primarky z rhb oddeleni, kam jsme s malym diky jeho predilekci museli dochazet je takovej:
Boticky na venek, kdyz je takhle ano, ale jen v pripade ze ditko uz skutecne chodi a doma mam nechat maleho tak 2-3 mesice od prvnich opravdovych kroku behat na boso.
To ze chodi po spickach nejaky cas nevadi, pak je problem kdyz je to dlouho a to ti skutecne asi naordinujou backurky, ale pokud je jeji vyvoj normalni tak se ma nechat doma behat na boso nebo s protiskluzkama :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7569
16.4.13 16:04

První měl látkové capáčky, ale jen na ven. Doma pořád měl protiskluzové ponožky.
V létě na zahradě věčně bos a když začal více chodit, tak měl klasické botky (bez zpevněného kotníku). Botky se zpevněným kotníkem jsem koupila až na podzim.

Ze začátku ty capáčky nebo ty botky byly spíše kvůli ochraně před zimou na nohy, než pro chození. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69117
16.4.13 16:39

Taky řeším dilema. Dceři bude 14 m, od nějakých 10 m ťape kolem nábytku, teď už s maximální sebejistotou, i do boku, jeden krok udělá i při přechodu od jedné překážky ke druhé, tlačí před sebou židli i jiné věci, no prostě to vypadá, že od prvního samostatného kroku nás dělí hodiny, maximálně dny :lol: Vypadá to tak už dva měsíce :mrgreen: Každopádně doteď měla obyč kožené capáčky s měkkou „podrážkou“ (jen vrstva kůže), ty se ovšem teď rozpadají a venku je krásně, takže už nemá ani nohy zahrabané do deky. Tak zvažuju, co jí teď do toho kočáru pořídit, takové ty běžné hadrové už jsem v její velikosti nesehnala, ale zas kupovat rovnou pořádné boty, když ještě reálně nechodí, jenom do kočáru, no nevím. Na doma je nechci, protože se hodně batolí po čtyřech a tam by jí pevný kotník moc nesvědčil a botám tenhle pohyb taky moc ne. Tak nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4724
16.4.13 16:54

@MickyG Jen dotaz..po těch špičkách chodí kolem toho nábytku nebo když ji někdo vodí za ruce? To je totiž přesně ten důvod, proč se děti vodit v závěsu za obě ruce nemají. Přenesou váhu na špičky, zavěsí se do rukou a mrví si tím styl chůze. Každé dítko když se u nábytku staví tak má váhu zezačátku na špičkách a dokud se nenaučí přenést váhu i na patičky, tak nezačne samo chodit. Někomu to trvá pár týdnů, někomu měsíců.. Já když řešila první botky, tak se někde dočetla, že díte má mít botičky, na doma bačkůrky, až když víc stojí a chodí než leze. Takže až když začal malý opravdu chodit koupila jsem kotníčkové bačkůrky na doma a klasické kotníčkové botičky na ven. Do té doby měl doma protiskluzové ponožky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3780
16.4.13 17:03

@ugluk mám to s malou podobně - zatím má jen ty měkké capáčky, - dávám jí je i na lezení po venku - teď ty dva dny, co je venku teplo, a říkám si, že pevný botky koupím, až bude fakt po venku chodit, na doma nechám dál capáčky - ty dávám na doma i tomu staršímu - skoro tříletému. Jsou fajn i proto, že tolik nepadaj ponožky ;-) doma máme takovou směs podlah a stejně jsou většinou na zemi, takže šněrovat je do pevných papuček nebudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69117
16.4.13 17:12

@analoja jo, jsou super, ale kromě toho, že už po půlroce intenzivního nošení vypadají příšerně (blbec jsem koupila bílé), velikostně už jsou jí na doraz, tak dnes už jsem objevila i první dvě prošoupané dírky. Takže řeším, jestli se pokusit někde sehnat i větší (zatím mě tu ve dvou obchodech odeslali do obuvi, že v téhle velikosti už nejsou) s vyhlídkou, že už budou jen na krátkou dobu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3780
16.4.13 17:21

@ugluk mám růžové pro malou a barva to na lezení pravda není ideální ;-) ale spraví to vlhčené ubrousky na prdelku, dírky tedy nemáme, ale ona se Aňule dost dlouho plazila, tak asi nedostávaly takovej záhul
Jinak mám i na tříleťáka - odsud

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69117
16.4.13 17:31

@analoja taky mám capiky, tyhle:
http://www.capiki.cz/…a-cerna.html
trochu se mi ale nezdá vzít teď větší velikost rovnou o 1,5 cm větší, to mi přijde docela dost, mají tam mezi velikostma hodně velký skoky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3780
16.4.13 17:45

@ugluk no, Aňule je měla taky docela velký, ale na plazení to bylo v pohodě a držely taky pěkně. Na první krůčky bych volila pokud možno menší, i když tedy Honzík když začal chodit musel mít zrovna zimní boty, tak to byl pro něj šok, ale zvladnul to taky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69117
16.4.13 17:49

@analoja právěže ty 6-12 m jsou jí tak tak, tudíž ty 12-18 by jí byly větší, tak mám na ty první kroky trošku strach. Teď tu má na návštěvě babičku a zrovna mezi náma tam a zpět vždycky dva samostatný krůčky udělala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59410
16.4.13 17:53

@ugluk ty jsou krásný, jo ty rozměry jsou zajímavé, vali má vel 10,3cm :mrgreen: :mrgreen: ale já už koupim klasický boty když už chodí, tyhle nechodící má ale furt si je sundavá, protože ze spoda je medvídek pú :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1702
16.4.13 18:30

@lekarnicka28 po špičkách chodí kolem nábytku, sedačky. Za ruce moc často neťapkáme. Tak já nevím tak mám zatím koupit takový ty šněrovací kožený cápáky? jak vypadají jako boty, ale nejsou tak pevný??nebo spíše látkový bačkůrky klasický, který nemají pevnej kotník? potřebuju taky něco na nohy do kočáru. Ty klasický cápačky sou nám už malý větší sme nesehnali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna zdravého obouvání

Ikona - Eva Žáková

Ing. Eva Žáková