Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ja osobne si dvakrat za rok zvu uklidovou firmu na generalni uklid… jinak kazdy den trochu, pradlo atd… prubezne… s dvouletkou a topenim v krbu musim denne vysat a vytrit, koupelny, kuchyne dle potreby… ale neporadek a spinu nesnasim, takze uklizim, myslim, vcelku dost…
Mela jsem i pani na uklid, ale to se mi uplne neosvedcilo…
@Tichošlápek píše:
@FreeLady12 hele mame úplně stejný ne/systém
Jj, taky stokrát nic umořilo vola, co? ![]()
Po nadpisu mě prvně naskočilo :Jak uklizite?Pořád a bez výsledku…
Hooodne dělá věk a počet dětí,pobyt doma…je rozdíl,když jsme ve školce v práci a když jsme třeba teď od Vánoc navázali neštovice a jsme už skoro měsíc doma celodenně..začínám mít syndrom vyhoření,jestli má vůbec cenu něco uklízet
A k strouhance…my smícháme zbytek s vajíčkem,dosolime,dopeprime,dochutíme a opražíme,takže taky nemáme zůstatky.
@FreeLady12 tohle dělá moje máma, hrozně mě vždycky vytáčela, když jsem s nima ještě bydlela, protože ona vždycky něco rozdělala, pak pro něco šla a viděla bordel zas jinde tak na to rozdělaný zapoměla a začla něco dalšího a takle měla během odpoledne rozděláno třeba 5 věcí ale nikdy nic neuklidila
pak sem musela chodit za ní a všechno dodělávat, přitom když člověk udělá jednu věc a přesune se k další tak toho stihne mnohem víc, nemusím pak přemýšlet jestli jsem umyla i zrcadlo, když už sem myla umyvadlo, nebo jestli sem nezapomněla zapnout myčku, když sem do ní dala nádobí ![]()
@FreeLady12 Jeeezis, u nas uplne to stejny, no to se mi ulevilo
![]()
@mokuty píše:
Rada bych se zeptala jak uklizite doma?! Jestli mistnost po mistnosti, nebo vsude prach, pak vseude dvere atd. Mam 3 deti a rada bych tu udrzela poradek, neni tu bordel, ale preci jen kdyz treba koukam na vymnenu manzelek mam depku, nekdy tam maj naklizeno az zavidim. priznavam ze kdyz odtahnu pracku, lednici, gauc je tam proste prach, to neuklizim casto. snazim se vyhodit co se da, ja bych vyhazela pul bytu, ale manzel vsech o schovava, tak musim tajne po castech![]()
no a chce co nejvic ten uklid zefektivnit, usetrit cas ale uklizet poradne diky za tip.
Udělala bych dost zásadní kontrolu všech věcí a jejich trvalého stanoviště. Jakmile je nějaká věc, která nemá své místo, tak je to průšvih. Zvlášť se třema dětma… no a pak si to asi podle potřeby rozdělit na nějaké rutiny. Někdo to dělá po místnostech (většinou lidi s většíma plochama nebo bez dětí), někdo dělá od všeho po trošku (ideální do malých prostor a s dětma). Pokud to první, tak prostě si to zhruba rozděl a každý den udělej jednu místnost. Ale fakt pořádně, podlahy, věci, prach, … pokud ti víc sedne to druhé, tak si z toho vytáhni takové ty větší věci (umytí podlah, vysávání, …), které si necháš na nějaký 1 - 2 dny třeba (a nebo si pořídíš něco co to udělá za tebe) a po zbytek doby protáčej zmíněné rutiny - třeba každé ráno vyložit pračku, každý večer naložit pračku, to samé s myčkou. Můžeš se inspirovat třeba FlyLady nebo českou úpravou Terapie domova, tam tě to provede krok po kroku, ale ono většinou stejně je lepší si to trochu přizpůsobit svým potřebám.
A všechno co jde si zjednodušuj… pokud čistíš moc dlouho koupelnu nebo linku, najdi jiný prostředek nebo pomůcku, která ti to usnadní. Pokud furt chodíš sbírat po ostatních věci, zaveď striktnější režim, aby se každý naučil po sobě uklízet. I kdyby to nedělali v průběhu dne, ale na povel… ale abys to nedělala sama, ale oni. Nicméně to chce mít pro každou věc místo jak jsem zmiňovala na začátku.
@FreeLady12 píše:
Já uklízím dost chaoticky, většinou neorganizovaně.Posledně jsem se šla do koupelny odlíčit a když jsem do ní vstoupila, ucítila jsem, že dítě vykonalo velkou pořebu. Nedalo se tam dýchat
Takže asi tak u násTak jsem vzala Domestos, Sanytol, rukavice, hadr, voňátka do WC a vyšperkovala jsem toaletu. Pak jsem přišla do obýváku a… kurnik co já jsem to v té koupelně vlastně chtěla? No nic, sedla jsem si k TV a po chvilce vidím na stolku prach. OK, čapnu hadr a setřela jsem prach v obýváku. Cca za hodinu dítě rozsype na koberci strouhanku, fajn, takže vysavačem, pro jistotu celý byt. Sem tam ošplouchnu nádobí když jdu okolo dřezu pro smetáček, kterým jsem chtěla něco zamést. Na ten samozřejmě po nádobí zapomenu a vzpomenu si po půl hodině když do onoho bordelu zase šlápnu. Jo a na to odlíčení jsem si vzpomněla za tři hodiny.
Jednou týdně všude prach, pak vysát vytřít. Vysoký místa a odtahování věcí podle potřeby. Někde za 2 měsíce, někde za půl roku, někde za rok … Pak vytřu. To mám dvoufázově - zatím to jinak nejde, paradoxně protože máme (zatím) málo místností a musím si různě úhybat s věcma.
Nárazově, co zahlídnu nebo co se zašpiní. Snažím se v tom mít systém a stanovené dny, protože pak mě přijde, že lítám od ničeho k ničemu. Máme 3 děti a někdy mám rozplánový celý den už od rána a často mám bodově rozplánový celý týden. Klidnější dny třeba upeču buchtu, vyperu a tak. Zní to možná šíleně, ale mám takový vnitřní klid, když to v hlavě naplánuju, jak když zjistím, že bych měla jeden den udělat 3 věci a do toho máme kroužek, takže jsme o půl 6 doma …
@luci5 píše:
Když už se tady zmiňuje ta výměna manželek, přijde vám normální, že někdo řeší upatlanou dozu s moukou? Mě přišlo až přehnané.. Někdy je člověk rád, že stihne vůbec uvařit, natož řešit otisk ruky na dóze od moukyNebo jsem takový prase
?
On už byl prostě vytočenej a vadilo mu všechno.
Ale ty rýhy na lince, to udělat já, tak můj chlap pění a to je kliďas. Ale taková deska, to není pár korun, plus do rýh půjde vlhko a bude bobtnat.
@Medičkaa píše:
Poradila bych v první řadě nekoukat na výměnu manželek!: já to mám rozdělené, každý den nějakou činnost (jeden den prach, další den praní, vysávání, vytírání, koupelna atd.) Některé činnosti samozřejmě dělám za ten týden víckrát, kor teď s prckem třeba vysáváme minimálně obden.
Souhlas
, nebo jen na díly, kde je binec ![]()
@mokuty uklízím tak nějak normálně, 1×14 dní mi tu uklidí paní na úklid, zbytek zvládám já. Za a pod gaučem vysávám tak jednou za čas, šuplíky taky. Zas to tolik nepřeháněj a neprožívej. Také to mohlo být, že žena, než odjela na výměnu vygruntovala sakum prásk vše, aby ji nepomluvili.
@Kriss Tina hele to neovlivnis. Je to povaha - já v chaosu dělám všechno, včetně vaření, práce, oblékání dětí, balení- mne ten postup dělat a dodělat jednu věc a pak dalsi a tak dal úplně ubíjí.
@fotze píše:
Ano, upatlanou dozu od mouky než uklídím zpátky do skříňky otřu, zabere to tak 5 vteřin a nezanáším si bordel do skříně. Nespotřebovanou mouku a strouhanku z obalování vyhazuju a nesesýpám zpátky - to je humus
No samozřejmě. To já bych taky nesesypala zpátky. Co se týče potravin, tak jsem pitlich zase až moc. Mám na každý druh potraviny jiné prkénko, vyhazuji prošlé potraviny apod.. Otírání dóz ane někdy prostě nestíhám ![]()
@Nimie píše:![]()
![]()
![]()
může tě uklidňovat pocit, že podle studie prý čím inteligentnější osoba, tím víc se jí tohle stává v běžném životě
Jsem genius. ![]()