Jak ukončit kojení?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8
5.2.13 13:01

Prosím taky o radu nebo o zkušenost. Malý je rok a chtěla bych přestat kojit. Kojím jen jednou přes den, když malá jde spát, vyžaduje usínání u kojení a pak je to stejné večer a v noci se taky budí na mlíko. Zkoušela jsem jí uspat bez kojení, ale brek a spánek žádný. Trošku mi to leze na nervy, že neumí usnout nebo já ji uspat bez kojení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
5.2.13 14:38

@Lenka1333 Použít „tatínka“ :kytka: - jak už jsem psala…
Na usínání večer jsme vyzráli tak, že se nejdříve odstranilo noční kojení… až to bylo trvalé a v noci se a kojení nebudila, tak jsem večer odcházela na procházku (jen za barák, jak ji uložil, hned jsem šla domů-tajně a potichu, aby malá nevěděla-měli jsme s manželem smluvené heslo-zhasl v obýváku a já jsem šla domů), aby malá viděla, že skutečně nejsem doma a tatínek ji šel dát spát. Musíte si udělat nějaký ukládací rituál - třeba u lampičky zazpívat písničku, dát malou do postýlky, chvilku hladit a potom jí říct, že teď bude spinkat. Dát jí tam oblíbenou hračku. Potom zhasnout a odejít… asi bude vyžadovat svoje zvyklosti (maminku, kojení…), takže zase tam přijít a zase stejný rituál - pohladit, říct, že má sama spinkat… a tak pořád dokola, intervaly pokud možno prodlužovat. Pokud neřve do fialova, tak tam nechodit. Dítě dobře chápe, že tatínek mlíčko nemá a taky už chápe, že maminka šla „pá, pá“, takže si myslím, že by se to mohlo podařit. Pokud tatínek nemůže vypomoct, tak se do toho dej sama, ale musíš být pevně rozhodnutá, že neustoupíš, ptž dítě to dobře vycítí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
5.2.13 14:47

Moc hezky to píšeš, že to vypadá tak snadno a já už nad tím tolik napřemýšlela. Tatínek bude moct vypomoct, tak ho zapojíme. Jen já jsem z toho na nervy, protože malá je strašný mamánek a já zase slaboch, že hned když brečí běžím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
6.2.13 14:05

No, právě proto jsem spala v obýváku, ať je neslyším. Pusť si třeba ke spaní TV, ať máš trochu zvukovou bariéru. Hlavně to nelámejte přes koleno - kdyby malá třeba hodinu vyloženě řvala, dělala scény, tak to na pár dní odložte a zkuste to třeba zase za týden - ono je to pro ni taky těžké ;) Abys jí nevybudovala nějaký dlouhodobý strach nebo tak něco… Ale uvidíš, ona ví, že tatínek nemá mlíčko, tak to půjde. Ještě jsem si vzpoměla, že jsem ji pár dní před tím trénovala - prostě jak jsem nakojila, tak jsem jí řekla, že mlíčko není, že ho už vypila a ukazovaly jsem na prsa a říkaly jsme, že mlíčko není… když potom chtěla kojit, tak jsem jí říkala, že mlíčko není, i když bylo ale ať chápe, že to není vždy podle toho, jak ona chce. Když se potom v noci vzbudila, tak jí tatínek taky říkal, že mlíčko není… o mě radši nemluvil, aby nebrečela, jen pořád říkal, že mlíčko není, a´t spinká s tatínkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.1.16 14:09

Ahoj prosim radeji anonymne. Chci se zeptat na radu, jak ukoncit kojeni nebo alespon omezit. Synovi je 13 mesicu…mlika mam hodne. Vyzaduje ho pred spanim odpoledne a vecer, nekdy jeste v noci. Vim ze jsem ho to asi naucila ja, ale mam pocit ze bez prsa neusne. Poradte jestli jeste pockat az se odstavi sam? Nebo ho mam odstavit ja? Ale zase nevim jak bych ho uspavala, usina vylozene jen u prsa, jinak rve a neda se utisit. Tatinek nepomuze, ikdyz jsem ho zadala, tak pry na to nema nervy, nema rad kdyz malej place a malej je na me navic dost fixovany a s tatinkem az tak moc byt nechce…a nejake vyrvavani u nas vecer taky neni moc mozne, mame celkem spatne sousedy… :roll:

• Citovat
  • Upravit
5436
16.1.16 14:18

A obtěžuje tě to nějak? U 13 měsíčního kojení 2× za den a pak v noci mi přijde úplně normální :nevim: Akorát teda počítat s tím, že sám se může odstavit klidně v 4 letech. Osobně bych se snažila přeučit na jinou metodu uspávání při zachování kojení, protože pokud bych si dítě naučila na usínání u prsa, přišlo by mi nefér mu kvůli tomu v roce kojení brát úplně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85335
16.1.16 14:26

Tak mne to prijde dobry, kojit tak malo, ale zalezi samozrejme na Tobe. Ja kojim casteji, dcera bude mit rok, ale me to bavi a nevadi mi to. Spis se desim toho, ze to budu muset zacit pomalu omezovat kvuli blizici se praci, do ktere musim :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15213
16.1.16 14:28

Proč ukončit, nějak tě kojení omezuje? Nepřipadá mi, že by se ti kojil nějak moc často…a, že bez prsa neusne je nomální, jiné děti zase neusnou bez dudlíku, nebo bez flašky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
brko
16.1.16 14:32

Tve kojeni, tve dite i usinani u prsa je prece uplne v norme. nebo co konkretne ti vadi? memu diteti je 20 m a kojim nejen na usnuti, ale i nekolikrat behem dne.
:kytka:

• Citovat
  • Upravit
188
16.1.16 14:38

Mně malej taky usínal téměř výhradně u prsa, ale měl rád i dudlík-postupně jsem ho naučila (asi kolem toho roku cca?) se nejdřív napít mlíka, když jsem viděla, že už nemá hlad, dostal dudlík (on si i říkal sám, že jíst už nechce, ale chce něco dudlat), ale chovala jsem ho dál, aby se cítil pořád v bezpečí u mě a ne odstrčený. Odstavil se pak tak nějak přirozeně a skoro sám v 16ti 17ti měsících-mlíka už jsem měla málo, on už ho vlastně ani moc nechtěl a já mu ho pak přestala nabízet. Teď se uspává většinou tak, že si se mnou lehne do postele, vezme si dudlík a přitulí se ke mně (popř. k tátovi, nebo se tam někde u nás uvelebí). Ale zas bez dudlíka neusne. To ho ale budem odnaučovat až později, teď ho budem učit usínat v jeho postýlce-ale ještě ne samotnýho, to by tak najednou nezvlád a měl by z toho jen trauma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lutonka
16.1.16 14:41

Osobně si myslím, že buď budeš muset kojit takhle dál (a skutečně je to úplně v pohodě na tak staré dítě),nebo odstavit úplně. Pak je otázka, zda si vezme UM nebo normální mléko z flašky či hrnknu. Máš vyzkoušeno? Uspávání máš takto naučené, dokud z tebe ucítí mléko, tak ho bude vyžadovat.
Já kojím 9m dcerku jako ty plus jednou přes den (nikdy ale ne na usnutí) a budu taky pomalu odstavovat (mám k tomu mnoho důvodů).Ale vím, že ona flašku akceptuje, tak se toho nebojím.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.1.16 14:48

Me osobne to nevadi spis to vadi priteli, ze v noci musim vstavat a nakojit ho. Navic malej je of narozeni nespici miminko. Vydrzi treba 9 hodin v kuse byt vzhuru, pak spat pul hodky a zase byt x hodin vzhiru, chodi spat treba i v 10-11 vecer a pritel si mysli, ze za to muzu ja, ze ostatni deti chodi spat mezi 7-8. Tak jsem myslela, ze bych ho to nejak preucila treba s flaskou, ze by usinal…uz jsem zoufala. :nevim: kojeni mi ale nijak nevadi samozrejme.

• Citovat
  • Upravit
85335
16.1.16 14:50
@Anonymní píše:
Me osobne to nevadi spis to vadi priteli, ze v noci musim vstavat a nakojit ho. Navic malej je of narozeni nespici miminko. Vydrzi treba 9 hodin v kuse byt vzhuru, pak spat pul hodky a zase byt x hodin vzhiru, chodi spat treba i v 10-11 vecer a pritel si mysli, ze za to muzu ja, ze ostatni deti chodi spat mezi 7-8. Tak jsem myslela, ze bych ho to nejak preucila treba s flaskou, ze by usinal…uz jsem zoufala. :nevim: kojeni mi ale nijak nevadi samozrejme.

Kazde dite je jine. Ja kojim o dost vic nez Ty a rocni mi usina mezi 18:30-19:30, ale ona dyl jak 4 hodony versinou vzhuru nevydrzi. Nemyslim si, ze odstaveni vam pomuze k lepsimu spanku :nevim: muzes zkusit dat pred spanim treba Sunar, uvidis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3372
16.1.16 16:24

Ahoj má malá má dnes přešně 14 měsíců a také kojím jako ty a uspávám prsem. Můj názor : Chtěla jsem skončit kojení do roku, i mě to trochu pak už otravovalo, ale po přečtení různých článků atd. se mi to v hlavě srovnalo a já si uvědomila, že kojení je naprosto přirozené pro dítě a pokud můžu, tak nač malou o tohle ochuzovat jen pro mou pohodlnost. Teď se na to dívám zcela jinýma očima a vůbec mě to nevadí, naopak kojení vítám a nechám to přirozeně vyplynout, tak jak má. :) Držím ti palce, ať se rozhodneš správně :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lutonka
16.1.16 17:00
@Anonymní píše:

Nechápu, proč by mělo příteli vadit, že v noci kojíš pokud to nevadí tobě??A osobně si myslím, že ani odstavení v tomto případě nepomůže k lepšímu spánku, spíš bych zapracovalana nějakém denním režimu..

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová

MVDr. Anna Musilová