Jak ukončit kojení?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
brko
16.1.16 18:12
@Anonymní píše:
Me osobne to nevadi spis to vadi priteli, ze v noci musim vstavat a nakojit ho. Navic malej je of narozeni nespici miminko. Vydrzi treba 9 hodin v kuse byt vzhuru, pak spat pul hodky a zase byt x hodin vzhiru, chodi spat treba i v 10-11 vecer a pritel si mysli, ze za to muzu ja, ze ostatni deti chodi spat mezi 7-8. Tak jsem myslela, ze bych ho to nejak preucila treba s flaskou, ze by usinal…uz jsem zoufala. :nevim: kojeni mi ale nijak nevadi samozrejme.

Ty kojis pritele? :andel: :lol: :kytka: ale vazne-vysvetli svemu priteli, ze nektere deti jsou proste nespavci a ze kojenim davasmimnku mnohem vic nez jidlo. Moje mala usina taky kolem 22. vecer. Jestli pritel neni hovadko, tak pochopi.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.8.16 10:36

Jak postupně odstavit bez zánětu prsu?

Omluvám se za chaotičnost tohoto příspěvku, píšu ho (opět) s horečkou..

Mám holčičku, které je rok a půl a chci postupně ukončit kojení. Výchozí stav bylo kojení přes den co 3 hodiny a v noci cca 5×. Po poradě s laktační poradkyní jsme co týden vynechali jedno kojení.
Teď v noci kojíme 2× a přes den 4×. Přes to se mi ale nedaří dostat už někdy od dubna. Když v noci nenakojím aspoň 2× (max mezera 3 hodiny), okamžitě mě ráno bolí prsa. Už jsem si prošla 5× „zánětem“ - píšu v uvozovkách, prože jsem neměla ATB, ale bolesti a horečky kolem 40 mě potrápily vždy několik dnů. Prsa po kojení vždy chladím a stahuju obinadlem. Ale pořád se nalívají, mám pocit, že čím dál víc! V noci kvůli bolestem nemůžu spát :-( Bolí mě prakticky celodenně, nemůžu skoro nic dělat, ze všeho jsem zchvácená, často mi vyskočí teploty. Ráno bývají obzvlášť na jednom prsu často i zarudlé pásy, zvýšená teplota několikrát do týdne. Malá hodně často brečí, hlavně v noci - může to být tím? Přestěhovala jsem její postel na druhý konec ložnice, ať neleží v noci poblíž mě, ale nepomohlo to. Bývá v poslední době vzhůru tak 10× za noc. Spávat v jiné místnosti zatím nemůže, nemáme pro to vhodně řešený byt.
Ráda bych opravdu během několika měsíců přestala kojit, už mě to vyčerpává, jsem pořád nemocná, vyčerpaná…
Léky na zastavení laktace mi gynekoložka nenapsal kvůli diabetu a štítné žláze. Čaj s šalvějí, třezalkou a mátou nemůžu kvůli alergii. Homeopatika nepomohla.
Snad nebudu kojit navždy :D
Prosím, co pomohlo vám? Budu vděčná za jakékoliv rady. Hlavně už nechci další zánět, strašně mě to ničí co chvíli se potýkat s takovýma horečkama a k tomu se starat naplno o dceru, domácnost…

• Citovat
  • Upravit
2226
17.8.16 11:01
@Anonymní píše:
Omluvám se za chaotičnost tohoto příspěvku, píšu ho (opět) s horečkou..Mám holčičku, které je rok a půl a chci postupně ukončit kojení. Výchozí stav bylo kojení přes den co 3 hodiny a v noci cca 5×. Po poradě s laktační poradkyní jsme co týden vynechali jedno kojení.
Teď v noci kojíme 2× a přes den 4×. Přes to se mi ale nedaří dostat už někdy od dubna. Když v noci nenakojím aspoň 2× (max mezera 3 hodiny), okamžitě mě ráno bolí prsa. Už jsem si prošla 5× „zánětem“ - píšu v uvozovkách, prože jsem neměla ATB, ale bolesti a horečky kolem 40 mě potrápily vždy několik dnů. Prsa po kojení vždy chladím a stahuju obinadlem. Ale pořád se nalívají, mám pocit, že čím dál víc! V noci kvůli bolestem nemůžu spát :-( Bolí mě prakticky celodenně, nemůžu skoro nic dělat, ze všeho jsem zchvácená, často mi vyskočí teploty. Ráno bývají obzvlášť na jednom prsu často i zarudlé pásy, zvýšená teplota několikrát do týdne. Malá hodně často brečí, hlavně v noci - může to být tím? Přestěhovala jsem její postel na druhý konec ložnice, ať neleží v noci poblíž mě, ale nepomohlo to. Bývá v poslední době vzhůru tak 10× za noc. Spávat v jiné místnosti zatím nemůže, nemáme pro to vhodně řešený byt.
Ráda bych opravdu během několika měsíců přestala kojit, už mě to vyčerpává, jsem pořád nemocná, vyčerpaná…
Léky na zastavení laktace mi gynekoložka nenapsal kvůli diabetu a štítné žláze. Čaj s šalvějí, třezalkou a mátou nemůžu kvůli alergii. Homeopatika nepomohla.
Snad nebudu kojit navždy :D
Prosím, co pomohlo vám? Budu vděčná za jakékoliv rady. Hlavně už nechci další zánět, strašně mě to ničí co chvíli se potýkat s takovýma horečkama a k tomu se starat naplno o dceru, domácnost…

Já jsem teď ukončila kojení 20 měsíčního, udělala se mi ragáda a jelikož jsem kojila jen z jednoho prsu, tak se mi to nějak nedařilo poléčit a nějak extra bojovat se mi u tak velkého dítěte taky nechtělo. Kojila jsem ráno, před odpo spaním, před nočním spaní v několikrát v noci - podle toho, kolikrát se vzbudil, takže i 4 x :roll:. Nejprve jsem v přestala dávat v noci, prostě jen před těmi 2 spánky a pak až ráno. To trvalo asi 3 dny (myslela jsem, že mi to pomůže ke zhojení té ragády, ale bohužel). Tak jsem se pak nakrkla a po jednom ranním kojení už pak prso nedala. Celý proces odstavení trval asi tak 5 dní… Prso se nalívalo dost jen ten první den, to jsem párkrát odstříkla z nejhoršího. Druhý den už nebylo třeba. Kluk spí se mnou v posteli a i tak se nechal nějak ukecat, že už není - mně to strašně bolelo, takže jsem měla fakt důvod nedat…No ty kojíš asi prostě hodně a tak se ti ty prsa nalívají. Být tebou, jestli chceš opravdu skončit, tak to moc neprotahuj, nemusí to trvat měsíce. Klidně můžeš skončit, prso nedat a přebytky do úlevy odstříkávat - za pár dní bude klid. Záleží, jestli to dáš psychicky. Mně je to trochu líto, ale bolelo to hodně, takže to mě motivovalo. Už nekojím 8 dní, kluk se občas na mlíko „zeptá“, ale nic hrozného se nekoná…Držím palce! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1234
17.8.16 11:14

Ja taky skoncila „ze dne na den“. Prsa jsem stahla elastickym obinadlem, dceri rekla ze ma maminka „bebí“, takze pochopila te brm brm nebude :jazyk: a do tydne bylo po vsem. Ani jsem neodstrikavala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
17.8.16 11:17

Zkracovat délku jednotlivého kojení - aby se postupně snížila tvorba. Nekojit do úplného vypití mléka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
abver
17.8.16 11:56

Téma mě zaujalo, citím se taky vyčerpaná, chtěla bych ukončit kojení mé 21 měs. dcerky. Jak bych veděla, ale tápu, co dávat pak. Kravské, nebo umělé mlíčko? Díky za rady a zakl.se omlouvám za vměšování.

• Citovat
  • Upravit
11482
17.8.16 12:01

@abver Asi závidí na to, jestli jí mléčné produkty. Syn se odstavil sám v 17 měsících a žádné další mléko neměl. Ale jedl už normálně různé mléčné výrobky, takže i pediatrička s tím souhlasila. Žádné následky psychické ani fyzické to na něm nezanechalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2226
17.8.16 12:02

@abver já už klukovi nebudu začínat dávat UM a kravské moc nepije, jen tak kapičku kakaa ráno. Dávám ml. výrobky - Lipanka, občas Termín. Někdy ještě večer nebo ráno nemlecnou kaši do kravského. Ve skoro 2 letech už to tak nehrotim…jako kdyby mu UM chutnalo, tak mu ho klidně, ale myslím, že by to nechtěl…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
abver
17.8.16 12:07

@kattie ano, mléčné výr. jí ráda a vlastně u syna to taky bylo tak, že po odstavení nechtěl mléko žádné a dr.taky říkal, že pokud jinak sní jogurt, sýr atd., není nutné aby mléko pil. Zkusím ji nabídnout a nutit nebudu… Díky

• Citovat
  • Upravit
abver
17.8.16 12:10

@kacaba379 zkusím nabídnout kravské, ale protože jinak mléčné výr. baští ráda, nutit jí nic nebudu. Díky

• Citovat
  • Upravit
11482
17.8.16 12:18

@abver Já bych to řešila stejně jako ty. Nabídnout a nenutit :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.8.16 13:05

@Elephantka Mně až tak nejde o to, jak to vysvětlit dceři, ale co dělat, aby se prsa tak moc nenalívala a nebyl zánět. Taktéž používám na noc a přes den, když jsem doma elastické obinadlo. Na ven mám pevnou podprsenku (bez kostic). Každou noc se budím bolestí a (to jsem nenapsala) nejde mi často téměř nic odstříkat, přestože jsou prsa nalitá a tvrdá. Až dítě mi to odsaje. Teď mám opět několik dní v kuse zvýšenou teplotu, po ránu horečku kolem 39. Po nakojení vždy obrovská úleva a pokles teploty. Nejsem schopná tenhle cyklus přetnout.
@3HE: Nekojíme do prázdné nádrže už od dubna, jen do úlevy.

• Citovat
  • Upravit
3HE
22413
17.8.16 23:15
@Anonymní píše:
@Elephantka Mně až tak nejde o to, jak to vysvětlit dceři, ale co dělat, aby se prsa tak moc nenalívala a nebyl zánět. Taktéž používám na noc a přes den, když jsem doma elastické obinadlo. Na ven mám pevnou podprsenku (bez kostic). Každou noc se budím bolestí a (to jsem nenapsala) nejde mi často téměř nic odstříkat, přestože jsou prsa nalitá a tvrdá. Až dítě mi to odsaje. Teď mám opět několik dní v kuse zvýšenou teplotu, po ránu horečku kolem 39. Po nakojení vždy obrovská úleva a pokles teploty. Nejsem schopná tenhle cyklus přetnout.
@3HE: Nekojíme do prázdné nádrže už od dubna, jen do úlevy.
@Anonymní píše:

tak to je těžko radit… jedin ubírat délku kojení… zrušit další jedno kojení - rušit se má to, které dítě bude nejméně postrádat.

ale jinak si myslím, že kojit klidně můžete dále… já jsem kojila syna do tří let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
17.8.16 23:17
@abver píše:
@kacaba379 zkusím nabídnout kravské, ale protože jinak mléčné výr. baští ráda, nutit jí nic nebudu. Díky

kravské mléko není vůbec potřeba… stačí ten jogurt sem tam…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2226
18.8.16 09:18
@Anonymní píše:

Tak to jedině opravdu ubírat postupně počet kojení za den, pomalu, třeba 1 za 1-2 týdny, ať to není pro prsa takový šok. A zkusit omezit příjem tekutin…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová