Jak ukončit s.r.o.?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
166
10.4.23 07:01
@Tala20 píše:
Zakladatelka tedy přepis na jinou osobu odmítla. Pak jí ovšem zbývá jen ta druhá legální cesta: nechat zrekonstruovat účetnictví „spící“ sro, uložit všchny chybějící účetní závěrky do sbírky listin rejstříkového soudu, a podat dodatečná daňová přiznání. Pak půjde do likvidace.

Zjisti si u kterékoli účetní za jakou částku je ochotna rekonstruovat účetnictví pět let nazpět a vypracoat kompletní účetní závěrky. Příště si raději napčřd přčti co bylo napsáno a zamysli se. Není dobré reagoat zbrkle a agresivně.

Příspěvek upraven 02.04.23 v 07:42

jaká dodatečná daňová přiznání? Ty o tom nic nevíš jen plácáš nesmysly! Jestli jsi účetní tak děláš likvidace firem ani o tom nevíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65201
10.4.23 07:15
@heřmánková píše:
jaká dodatečná daňová přiznání? Ty o tom nic nevíš jen plácáš nesmysly! Jestli jsi účetní tak děláš likvidace firem ani o tom nevíš.

Nevzrusuj se, je to dedula v duchodu, ktery se angazuje ve vsech diskusich, vsude je to největší znalec

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
166
10.4.23 07:32
@vokishka píše:
Nevzrusuj se, je to dedula v duchodu, ktery se angazuje ve vsech diskusich, vsude je to největší znalec

tak to se emimino posouvá špatným směrem, ale díky, mě tady ti všeználci vždycky vadili

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
10.4.23 11:14
@heřmánková píše:
jaká dodatečná daňová přiznání? Ty o tom nic nevíš jen plácáš nesmysly!

Holka, nesmysly zde plácáš Ty. Příště si přečti co bylo napsáno, pak mysli, a pak teprve něco piš.

Zakladatelka přece napsala:

@smile_xxx píše:
Teta přestala podnikat, a chce se zbavit firmy. Už asi 5 let je firma spící
Chceme to udělat legálně. Aby z toho nebyly do budoucna problémy.

Spící firma je taková, která existuje v rejstříku, avšak neplní zákonem uložené povinosti vůči státu (například nevede účetnictví, neukládá účetní závěrku s přílohami do sbírky listin rejstříkového soudu, nepodává daňová přiznání). Zakladatelka si ovšem dala podmínku, že chce aby bylo vše „legálně“.

Podle toho jsem jí odpověděl. Když nebylo vededno účetnictví, je třeba je rekostruovat zpětně, vložit závěrky do sbírky listin RS a podat daňová přiznání alespoň za předchozí tři účetní období.

@heřmánková, Ty na tom něčemu nerozumíš?

Příspěvek upraven 10.04.23 v 11:51

• Citovat
  • Upravit
3912
10.4.23 11:24

Mám klienta, který má stejnou situaci, jako příbuzná zakladatelky. Zvažoval prodej s. r.o., ale právník mu doporučil neprodávat a nechat tak, jak to je. Takže budeme nadále podávat nulová daňová přiznání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
10.4.23 12:02
@smile_xxx píše:
Už jsem se opravila, není to spící firma, teta dělá daně každý rok.

@smile_xxx, v době kdy jsem psal svůj příspěvek jsem vyšel z toho co jsi uvedla Ty sama. Vím, že jsi později vzala zpět nesprávné tvrzení o „spící“ firmě. O. K., tím se to vyjasnilo.

• Citovat
  • Upravit
3912
10.4.23 12:51
@smile_xxx píše:
Proč to právník nedoporučil?

Já mu můžu zkusit v týdnu zavolat a znova se ho na to zeptat. Nejsem právník a nerozumím tomu, tak jsem akceptovala to, že budeme dál každý rok dávat nulové daňové přiznání.

Ale napiš mi, prosím, v týdnu SZ, jinak na to zapomenu. Mám hromadu svých problémů a když to necháš jen na mojí libovůli, tak budeš čekat docela dlouho. :kytka: Nedělám to schválně, ale jsem momentálně hodně přehlcená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11824
10.4.23 13:19
@Tala20 píše:
Spící firma je taková, která existuje v rejstříku, avšak neplní zákonem uložené povinosti vůči státu (například nevede účetnictví, neukládá účetní závěrku s přílohami do sbírky listin rejstříkového soudu, nepodává daňová přiznání). Zakladatelka si ovšem dala podmínku, že chce aby bylo vše „legálně“.

Podle toho jsem jí odpověděl. Když nebylo vededno účetnictví, je třeba je rekostruovat zpětně, vložit závěrky do sbírky listin RS a podat daňová přiznání alespoň za předchozí tři účetní období.

Prosím tě, tuhle definici spící firmy jsi vzal kde? Běžně se pod pojmem spící firma uvádí firma, která nevyvíjí žádné podnikatelské aktivity. Jestli si plní svoje zákonné povinnosti ohledně vedení účetnictví a podávání daňových přiznání s tím pojmem vůbec nesouvisí.

Jenže ty se prostě (opět) tváříš, že znáš vše nejlépe a ještě se posmíváš ostatním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
10.4.23 14:00
@Titty píše:
Prosím tě, tuhle definici spící firmy jsi vzal kde? Běžně se pod pojmem spící firma uvádí firma, která nevyvíjí žádné podnikatelské aktivity. Jestli si plní svoje zákonné povinnosti ohledně vedení účetnictví a podávání daňových přiznání s tím pojmem vůbec nesouvisí.

Pleteš se ve všem co jsi napsala. Kdo spí, ten přece nereaguje a nekomunikuje. To Tě ve školce nenaučili? Nebo doma?

Když Ti řekli „Zuzanko, dědeček spí“, pak i Tobě bylo jasné že děda nereaguje, že není v bdělém stavu, že se s ním nelze bavit. Že Ti v tomto stavu nepřečte pohádku, ani s Tebou nepůjde na pískoviště nebo ke králíčkům.

Firma která „nevyvíjí žádné podnikatelské aktivity“ je prostě ekonomicky neaktivní. To ji samozřejmě nezbavuje povinnosti vést účetní záznamy a účetní knihy, vkládat účetní závěrky do sbírky listin rejstříkového soudu, podávat daňová přiznání, dodržovat zákon o účetnictví, zákon o daních z příjmů a plnit povinosti vůči rejstříkovému soudu.
Firma která plní své povinnosti - logicky - není „spící“.

Pojem „spící firma“ není definovaný v žádném celostátně účinném právním předpisu. O Tvých nepodložených domněnkách se fakt nehodlám bavit. Nesnaž se za každou cenu psát o věcech kterým pořádně nerozumíš. Cituji například:

Každá pátá česká firma je spící subjekt. Rejstřík je jimi zaplevelený
Takové společnosti nejeví známky podnikání, neposílají výkazy do obchodního rejstříku, nekomunikují.
Novela zákona o obchodních korporacích má ambice počet spících subjektů zredukovat. Počítá například s tím, že obchodní korporaci bude možné zrušit bez likvidace v případě, že nezaloží do sbírky listin účetní závěrky za dvě po sobě jdoucí účetní období.
Zdroj: https://www.idnes.cz/…konomika_fih
Spících firem je hodně
Složitost likvidace pak může být jedním z důvodů, proč je obchodní rejstřík zaneřáděn desítkami tisíc nečinných subjektů. Podle interní metodiky Bisnode je v ČR zhruba 103 000 spících firem, což je pětina z celkového počtu všech registrovaných společností.
Vlastnění či působení ve ‚spící společnosti‘ je přitom rizikem, a to jak pro společníky, tak statutární orgány, ale i jejich dědice. Jedním z důvodů je, že se mohou stát terčem útoku někoho, kdo jejich jménem „podniká“.
Druhým problémem je, že se o tyto firmy zajímají také finanční úřady a rejstříkové soudy, které je mohou pokutovat nebo je například poslat do likvidace.
Zdroj: https://www.podnikatel.cz/…spousta-spi/
  • Citovat
  • Upravit
11824
11.4.23 10:40
@Tala20 píše:

Pleteš se ve všem co jsi napsala. Kdo spí, ten přece nereaguje a nekomunikuje. To Tě ve školce nenaučili? Nebo doma?

Když Ti řekli „Zuzanko, dědeček spí“, pak i Tobě bylo jasné že děda nereaguje, že není v bdělém stavu, že se s ním nelze bavit. Že Ti v tomto stavu nepřečte pohádku, ani s Tebou nepůjde na pískoviště nebo ke králíčkům.

Firma která „nevyvíjí žádné podnikatelské aktivity“ je prostě ekonomicky neaktivní. To ji samozřejmě nezbavuje povinnosti vést účetní záznamy a účetní knihy, vkládat účetní závěrky do sbírky listin rejstříkového soudu, podávat daňová přiznání, dodržovat zákon o účetnictví, zákon o daních z příjmů a plnit povinosti vůči rejstříkovému soudu.
Firma která plní své povinnosti - logicky - není „spící“.

Pojem „spící firma“ není definovaný v žádném celostátně účinném právním předpisu. O Tvých nepodložených domněnkách se fakt nehodlám bavit. Nesnaž se za každou cenu psát o věcech kterým pořádně nerozumíš. Cituji například:

Každá pátá česká firma je spící subjekt. Rejstřík je jimi zaplevelený
Takové společnosti nejeví známky podnikání, neposílají výkazy do obchodního rejstříku, nekomunikují.
Novela zákona o obchodních korporacích má ambice počet spících subjektů zredukovat. Počítá například s tím, že obchodní korporaci bude možné zrušit bez likvidace v případě, že nezaloží do sbírky listin účetní závěrky za dvě po sobě jdoucí účetní období.
Zdroj: https://www.idnes.cz/…konomika_fih
Spících firem je hodně
Složitost likvidace pak může být jedním z důvodů, proč je obchodní rejstřík zaneřáděn desítkami tisíc nečinných subjektů. Podle interní metodiky Bisnode je v ČR zhruba 103 000 spících firem, což je pětina z celkového počtu všech registrovaných společností.
Vlastnění či působení ve ‚spící společnosti‘ je přitom rizikem, a to jak pro společníky, tak statutární orgány, ale i jejich dědice. Jedním z důvodů je, že se mohou stát terčem útoku někoho, kdo jejich jménem „podniká“.
Druhým problémem je, že se o tyto firmy zajímají také finanční úřady a rejstříkové soudy, které je mohou pokutovat nebo je například poslat do likvidace.
Zdroj: https://www.podnikatel.cz/…spousta-spi/

Jo, udělala jsem jednu velkou chybu. Pokusila jsem se uvést tvé plácání na pravou míru… Ale nemá to cenu, přestávám tady zakladatelce plevelit téma a jdu dělat něco smysluplného. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
11.4.23 12:04

O s. r.o. s delší dobou trvání je celkem zájem. Dokonce se i zakládají „jen tak“, aby se někdy v budoucnu prodaly. Takže za mě- lépe prodat, klidně i levně, bude to méně práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8100
11.4.23 12:46
@K2 8611 píše:
Já mu můžu zkusit v týdnu zavolat a znova se ho na to zeptat. Nejsem právník a nerozumím tomu, tak jsem akceptovala to, že budeme dál každý rok dávat nulové daňové přiznání.Ale napiš mi, prosím, v týdnu SZ, jinak na to zapomenu. Mám hromadu svých problémů a když to necháš jen na mojí libovůli, tak budeš čekat docela dlouho. :kytka: Nedělám to schválně, ale jsem momentálně hodně přehlcená.

Dělá se to z důvodu překlenutí doby, po kterou mohou úřady provádět zpětně kontroly. Aby kontrola nemohla zasáhnout do období, kdy byla firma hospodářsky aktivní, protože obvzvlášť finančák si vždy něco najde jako důvod pokuty, pokud chce. Pokud jsou několik let zpětně jen nuly, je menší pravděpodobnost pokut při kontrole, která proběhne při likvidaci firmy.
Dříve se sro firmy kupovaly kvůli nutné vysoké jistině při jejím založení. Dnes v době korunových sroček má smysl kupovat už založené sro jen kvůli „historii“ firmy, ale i na to už dnes hledí spíš spekulanti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8100
11.4.23 12:52
@Titty píše:
Jo, udělala jsem jednu velkou chybu. Pokusila jsem se uvést tvé plácání na pravou míru… Ale nemá to cenu, přestávám tady zakladatelce plevelit téma a jdu dělat něco smysluplného. :mavam:

Talou se nenech znechutit. Občas něco i dobře poradí, ale co tady sleduji jeho působení, většinou plácá vygooglené věci „přesně podle práva“ bez návaznosti na to, jaká je skutečná praxe a realita. Už jsem viděl několik vláken, kde se stahli s radami lidi, kteří evidentně měli k tématu co říct, protože googlící chytrolíni jsou hlasitější a vytrvalejší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat