Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky koukam jak vam vetsine krasne deti spinkaji. Ja mam 5ti mesicni holcicku a spi tak od 20.30 do 8.30- 9 a pak spi dopoledne pul hodiny, po obede 2 hodiny, ale jen kdyz jedu s kocarkem, jinak by spala min a pak si jeste kolem 16.30 schrupne na pul hodinky. Neprijde mi to moc.
Ale chci se vas zeptat, mel jste nekdo miminko ktere spalo hlavne v kocarku a pak se naucilo spat v postylce a treba na ty 2 hodiny? Ona se casto budi, kdyz necham kocarek jen stat venku, je za 3/4 hodiny vzhuru
tak mam ze spani v postylce trochu strach, ale vim ze az budou vedra tak ji nebudu moc takhle vozit
@brumik7
Tak mi jsme měli s denním spaním problém od narození. Všude jsem četla, jak novorozenci mají spát 20hod. denně a nám naspala tak 7, 8!!! Přes den nespala prakticky vůbec, až později se aspoň naučila chvilku zabrat v kočárku. Od té doby, co je víc aktivní, tak se zlepšil i spánek, zlomilo se to tak kolem půl roku. Tak třeba to tak bude i u vás.
Dcera má 11 měsíců, přes den spí dvakrát. Dopoledne tak 1-1,5h. a odpoledne tak 1h. Záleží, jestli je v kočárku, nebo v postýlce. V kočárku během procházky se jí spí lépe.
Spát v postýlce mi taky dlouho nechtěla. Nejdříve jsem ji uspávala tak, že jsme si lehly spolu do postele a ona usnula u kojení. Později jsem ji zkoušela dávat do postýlky, sedla si k ní a chytla ji za ručku a zpívala jí nebo jí pustila kolotoč. To dělám prakticky dodnes. Někdy to nejde bez trochy pláče, ale chce to vytrvat.
@Chelsa nas maly ma 14 mesicu a spi od 8 do 5 a pres den da dopoledne 1,5 hodky a odpoledne 1,5 hodky. Takze dohromady spi 12 hodin denne.
@brumik7 Ano, do 4 měsíců přes den minimálně, v noci špatně, do 6-7 měsíců přes den doma 2×30 min. plus cca 1,5 hod. v kočárku (nesmělo se zastavit), v noci katastrofa, cca od 8 měsíců 2 x cca 1,5 hod. doma v postýlce, ale musela jsem uspat, později bez uspání a aktuálně v 11,5 měsících v noci 12 hod. v kuse, přes den 1×2,5-3 hod.
, nikdy nespal tak dobře jako teď.
@luca241 píše:
Naše malá u jedniček a dvojek- spaní špatné, nepila mlíko, ale pomáhal vcelku calgel. U stoliček, které jí s přestávkama lezly půl roku![]()
zabíral pouze na noc nurofen nebo brufen sirup, prostě katastrofa, spánek katastrofa, i když je obrovský spáč, když už, tak plytký, permanentně nevyspalá, protivná,…teď vylezla poslední čtverka a už se „těším“ na špičáky
.ale každé ´dítě je jiné. ale určitě je to jedna z možností. pokud předtím spávala v pohodě.
Tak je fakt, že dvě stoličky má za těch 14 dní skoro venku a místo špičáku bouli jako prase
tak možná to fakt bude tím. To jsem zvědavá jak dlouho jí ten špičák bude zlobit. Když ještě nemá stoličky venku…
Ja mam jedenacti mesicni a posledni tri dny uz dopo nechce, nevadi, o to dsl spi odpo, sice na me, ale ja si aspon taky odpocinu, vecer v sest koupeme a v pul sedmy je v postylce, treba vcera usnula do patnacti minut, nekdy to trva i hodinu no, ale uz mam dopo vic casu neco udelat ![]()
@Chelsa To je individuální s tím spaním…náš má rok a pár dnů a už asi tři týdny spává jen jednou po obědě 1 a půl až tři hodiny. Pak chodí spát mezi sedmou a osmou, podle toho, jak dlouho odpoledne spal.
@verusak.berusak @Darebačka holky diky, budu doufat ze se to zmeni. Mne Nelinka prospala cele sestinedeli a pak toho spanku zacalo ubyvat. Hodne jsem si ji naucila na kocarek
Naše 14mesični zlatičko vstava rano v 5:30-6hod, pres den nechce absolutne spat, pritom je videt, jak je unavenej.Trva to už mesic, predtim spal od 12-13.Nechapu, cim to je. Potom je samozrejme uz kveceru unavenej a v 18:30 usne okamzite po jidle. V noci taky nic moc, budi se tak 6krat na dudlik. o
Obě dcery začaly spát jednou denně v 11 měsících. Té menší je teď přes rok a spí většinou dopoledne dvě hodiny.
Moje malá má 13m a spí v noci od 20:00 do 7:00 někdy s jedním mlíkem, když bez mlíka tak do 6:00 a přes den ještě 2× a to cca hodinku dopoledne tak 11:00 - 12:00 a pak někdy 2 hodiny odpoledne 15:00 - 17:00 ale občas se stane že odpoledne neusne. Podle toho jaký je program. Ale zatím na jedno spaní denně ještě nemá.