Jak velký je rozdíl mezi autosedačkou s isofixem a bez?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
584
29.4.17 14:16

Jak se připevňuje isofix základna?

Ahojte, obnovuju téma - vybíráme novorozeneckou sedačku do auta, auto podle všeho oka na isofix má a při pročtení diskuzí se mi zdá, že je to výrazně pohodlněší a bezpečnější. Ale nevím, jestli to chápu správně - pokud chci sedačku připnout pomocí isofixu, vždy potřebuju tu základnu? Taky nikde nepíšou jak složitá je montáž té základy do auta. Máme doma jen jedno auto a to manželovo pracovní. Každý den potřebuje, aby bylo nachystané a bez autosedačky/základy. Je v tomto případě jednodušší připnout sedačku přímo pásy, nebo je montáž základy vpohodě, zacvakne se to jednoduše do ok a pak se na ní jen přicvakne sedačka? Děkuji za informaci ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8112
29.4.17 14:23

@ayra.5 : asi záleží jaká základna a jaké auto. Máme maxi cosi familyfix a do dvojkové fabie připevněno během pár minut, do jedničkove se s tím chlap občas pere i přes 10 minut :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
584
29.4.17 14:33
@myskalucka píše:
@ayra.5 : asi záleží jaká základna a jaké auto. Máme maxi cosi familyfix a do dvojkové fabie připevněno během pár minut, do jedničkove se s tím chlap občas pere i přes 10 minut :nevim:

aha no a čím může být způsobený ten rozdíl (jak to zjistím?) Máme citroena C4 (r. 2010), sedačku mám v plánu od Cybexu nebo od Maxi-cosi. Na delší cesty je to asi jedno, to klidně dáme montáži i 10 minut a je jedno, jestli to bude montáž základny nebo přímo sedačky pomocí pásů. Ale u kratsích cest, např na nákup bych potřebovala aby to bylo praktické a zvládla jsem to sama 8o :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8112
29.4.17 14:54

@ayra.5 : konstrukcí auta a autosedačka ( teď máme už druhý typ maxi cosi Pearl, ten je taky do základny ) a přiznám se, že já jsem za skoro 6 let ani jednou základnu nepridelavala ( přijde mi to složité ), ale asi se to zvládnout dá, chce to jen cvik. My ji máme pridelanou permanentně, jen když dáváme do auta prarodičů, tak ji předáváme, to je jen párkrát do roka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21734
29.4.17 15:08

@ayra.5 my jsme měli pro druhé dítě vajíčko Maxi cosi se základnou a přiznám se, že já to upevnit nezvládala… Asi bude nejlepší, když si obejdete obchody a vyzkoušíte si, jak se základna dává přímo do vašeho auta. Co vím, tak poměrně běžně umožňují vyzkoušet si manipulaci ještě před nákupem. Z hlediska manipulace s vlastní autosedačkou je izofixová základna k nezaplacení, to je fakt fofr…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
834
29.4.17 15:15

Výhoda té isofixové základny je práve v tom, že se nemusí nic složitě montovat a pokaždé připásávat a sedačka se jen lehce nacvakne a jede se. U vás, když po každé jízdě kromě víkendů by to znamenalo na druhý den obojí vyndavat, mi to postrádá význam. Ve vašem případě bych šla do normálního pásem poutaného vajíčka, i tam se dá vybrat dobrá a bezpečná varianta :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
29.4.17 15:20
@myskalucka píše:
@ayra.5 : asi záleží jaká základna a jaké auto. Máme maxi cosi familyfix a do dvojkové fabie připevněno během pár minut, do jedničkove se s tím chlap občas pere i přes 10 minut :nevim:

Jestli i ta snazší montáž trvá pár minut, tak je podle mě při denní montáži výrazně jednodušší pořídit autosedačku bez základny. Protože pásání sedačky pásem trvá cca 10, 20 vteřin. Z hlediska bezpečnosti bývají sedačky s izofixem bezpečnější (i když to neplatí stoprocentně, aspoň tak to vyplynulo z D-Testů, které jsem v době vybírání sedačky četla), ale u některých je ten rozdíl minimální. Když jsem vybírala vajíčko já, tak jsem taky zvažovala, jestli základnu ano nebo ne a zrovna u té, kterou jsem vybrala (Cybex) byl rozdíl ve výsledcích bezpečnosti tak malý, že jsme základnu nepořizovali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
584
29.4.17 15:57

Děkuji, tak to vidím tak, že pujdeme do pásové a zároveň ušetříme nějakou tu korunu za základnu 8)
@Hoa Mai můžu se zeptat jaký typ od cybexu jste koupili?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
738
29.4.17 17:13

Isoxif upevneny do rapida do 5 minut, lepší než se mordovat s pásy. Použitá sedačka i s isofixem mě vyšla na necelých 6 tis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
29.4.17 18:04

@ayra.5 Máme maxi cosi bez isofixu a pásama ji mám připoutanou během pár vteřin :) I na krátké vzdálenosti mě ani nenapadlo, aby mi na tom něco vadilo. Ano nejdříve mi to připoutání chvilku trvalo, ale během pár použití jsem získala grif a je to šup šup. Pásové sedačky se neboj :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
29.4.17 20:05
@ayra.5 píše:
Děkuji, tak to vidím tak, že pujdeme do pásové a zároveň ušetříme nějakou tu korunu za základnu 8)
@Hoa Mai můžu se zeptat jaký typ od cybexu jste koupili?

Aton 2. Byla jsem velmi spokojená, krom bezpečnosti splňovala i požadavek na prostor. Sice nemám kdovíjak obří děti, ale obě v ní jezdili pohodlně do roka, starší v ní dokonce ještě ve 13m absolvoval bez problémů cestu z Francie (nejeli jsme v kuse, ale i tak tam během dvou dnů strávil dost času). Ale to už jsou skoro 4 roky, co jsem ji kupovala, teď už jsou novější typy. Koukla bych na hodnocení ADAC a Dtestu, spousta sedaček ho má přímo na štítcích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7159
2.5.17 08:28

@ayra.5 vajíčko na isofixové základně je vždy bezpečnější, a je to rychlejší a pohodlěnšjí poutání.
Nevím co kdo tady z výše přispívajících montuje do auta 5-10 minut, ale namontovat základnu je otázka 5 vteřin, jen se připne na isofix a posune podpůrná noha, a ta základna pak zůstává v autě na stálo, a pak vždycky přijdete s vajíčkem to na tu základnu jen z vrchu zacvaknete, tedy otázka 1 vteřiny, takže je to daleko rychlejší než poutat pásem, a navíc tam kde jsou třeba krátké pásy tak isofixová je nejlepší řešení. tady máte mezi popisky video jak se poutá sedačka na pásy, i jak se poutá základna a na ní sedačka : http://autosedacky.mimishop.cz/detail.php?… je to všechno pomalu vysvětlováno, proto to video trvá 7 minut, ale jinak základna je přidělána za 5 vteřin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
584
2.5.17 11:07

@steeve děkuji za odpověď. Řešila jsem teda hlavně to, že u nás základna nemůže být napevno, ale je potřeba ji vždy vyndat a zase namontovat spolu s vajíčkem. Znamená to, že z bytu do garáže ponesu nejen mimčo ve vajíčku, tašky + příp podvozek kočáru, ale i základnu. Zajímalo mě, jestli i v tomto případě výhody isofixové sedačky převažují nad pásovou (hlavně z hlediska bezpečnosti a času potřebného na montáž).

Za mě je momentálně hlavní nevýhoda „další závaží navíc“ a vyšší cena…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7159
2.5.17 13:08

@ayra.5 tak princip základny je v tom, že bude v autě nastálo a vy přijdete jen s vajíčkem, pokud byste ji měli pokaždé nasazovat a na ni vajíčko, tak je to nesmysl, to kupte jen samotné vajíčko

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8112
2.5.17 19:54

@steeve : chápu, že jako prodejce autosedacek víš toho hodně a asi už jsi montovala základnu do všech modelů aut, ale prostě do 1 fabie to jde hůř jak do 2. A proč ji tam nemáme nastálo? Kvůli občasnému odebrání autosedačky do jiného auta ( prarodičů ) nebudu kupovat novou základnu. A ano, párkrát to chlapovi do jedničkove ta je trvalo skoro 5 minut, pěkně se u toho vztekal, protože ty oka pro uchycení izofixu jsou v trochu jiném úhlu ( tak to nazval chlap ), takže to musí stelovat, než se to pořádně uchytilo. Tak pardon za postřehy z praxe. Pravda, prodejce vše vylíčí jen v tom nejlepším a nejjednodušším světle ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí