Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Hezký den všem, zkusím se zeptat, zda nějaká z vás neřeší podobný problém nebo nemá nějakou radu. Poslední dva roky mám nulovou chuť na sex. Necítím vůbec nic. Řešila jsem to s gynekoložkou na poslední kontrole, ale jen se zasmála a po zdravotní stránce by prý problém být neměl. V rámci imunologie jsem absolvovala velice rozsáhlé krevní testy kvůli častým virozám a nic se nenašlo. Hodně mě to trápí, dřív jsem byla hodně aktivní. Už mě napadlo, zda se neblíží menopauza… Je mi sice teprv 39 let, ale menstruaci mám od 9 let. Hledala jsem na internetu co s tím, ale nic kloudného jsem nenašla. Užívám Macu, ale efekt zatím žádný. Mám nehormonání tělísko, ale spojitost to asi nemá.
Budu vděčná za každou radu.
@michalka76 píše:
@M_Vladim Myslíte milence? Vyzkoušeno a nic.
Tak zrovna tohle jsem na mysli neměl. Ale na prvním místě třeba aféru Flibanserin.
Uvidíme, co ostatní. ![]()
@Tarjei No, ideální to asi není, ale snažíme se. Hodně práce, hodně stresu, hodně puberty u dcer…Chlap věčně v práci a u mě velká náladovost. Řekla bych, že máme momentálně trochu krizi. Intimita mezi námi se úplně vytratila.
@michalka76 takze to nebude hormonama, to je vztahem. Takze maknout na vztahu bude jedina cesta.
@Tarjei píše:
@michalka76 takze to nebude hormonama, to je vztahem. Takze maknout na vztahu bude jedina cesta.
Určitě na vztahu zapracovat chci. Oba chceme, mluvíme o tom pořád. Jen je zvláštní, že ani s nikým jiným by to nešlo… Jsem nějaká zablokovaná v tomhle směru. Poslední dobou jedu na autopilota v práci i doma.
@michalka76 to bude neco podvedomyho. Jo no, obecne stres dela s lidma desny veci.
Začala bych s postupným budováním intimity mezi vámi. Jít na to velmi pomalu a postupně. V posteli bych začala třeba jen tulením před spaním( žádný sex) a pak postupně přidávala. Taky by možná bylo dobré pokud to tedy nedelate projevovat si náklonnost i během dne, třeba pusa když ráno odcházím do prace pusa když přicházím z práce atd.
Ve 39 letech u vás může bez problémů přicházet premenopauza. Od 35 let začínají klesat hormony, ale progesteron klesá jednou tak rychleji, jak estrogen. To způsobuje estrogenovou dominanci a jedním z jejich efektů je klesající libido. Další problém je stres, o kterém píšete, to je také zabiják libida, s přibývajícím věkem žena potřebuje více klidu, pohody a být na sex psychicky připravená. Nehledě na to, že stres nutí nadledviny produkovat z progesteronu kortizol, tedy spotřebovává ho na kortizol. No a pokud máte by´t lehkou nadváhu, pak dost estrogenu také produkuje tuková tkáň - a estrogenová dominance je na světě. Nechte si udělat test na hladiny hormonů, nejlépe ze slin, ten je přesnější, protože detekuje ta množství hormonů, která jsou pro tělo volná a nevázaná. Odkaz dávat nemohu, byla ba to reklama. Nejlépe test ze slin 4× kortizol, 4× DHEAS, 1× estriol a 1× progesteron (4× je 4 vzorky za den a 1× je ranní vzorek) Ve vyhodnocení testů dostanete zároveň návrh na řešení. Tím testem by bylo určitě dobré začít, aby se potvrdila či vyvrátila estrogenová dominance. A co se týká té macy, ne každá bylina funguje na každého stejně a je třeba také zkusit měnit dávkování, libido také u někoho zvyšuje ašvaganda a nebo pískavice řecké seno, ženšen.
@LadaSva Děkuji za vyčerpávající radu. Mohla bych poprosit o odkaz do zprávy? Děkuji
@LadaSva píše:
Ve 39 letech u vás může bez problémů přicházet premenopauza. Od 35 let začínají klesat hormony, ale progesteron klesá jednou tak rychleji, jak estrogen. To způsobuje estrogenovou dominanci a jedním z jejich efektů je klesající libido. …
Tím testem by bylo určitě dobré začít, aby se potvrdila či vyvrátila estrogenová dominance. A co se týká té macy, ne každá bylina funguje na každého stejně a je třeba také zkusit měnit dávkování, libido také u někoho zvyšuje ašvaganda a nebo pískavice řecké seno, ženšen.
Chybí mi tam - a obecně většinou chybí - testosteron. Část ho produkují ovaria, část nadledvinky a část svaly. S poklesem činnosti vaječníků a případným úbytkem svalové činnosti klesá i jeho produkce.
Ony ho mají ženy oproti mužům asi jen 10%, ale jeho hladina má významný vliv na libido. A většinou se to přehlíží jak holé pláně. ![]()
Je možné zkusit Tribulus terestris a s tím i nějaké silové cvičení, jestli to nezabere.
(Silová cvičení mají vliv na vývin svalové hmoty a při tom se zároveň tvoří i malé množství testosteronu. Tribulus terestris - kotvičník zemní - zase po nějakou dobu brzdí jeho odbourávání, bohužel to po čase přestane fungovat, je nutná pauza.
)
Ale, protože se to moc nezkoumá, je to bez záruky. ![]()
Příspěvek upraven 25.01.25 v 12:42
@M_Vladim píše:
Chybí mi tam - a obecně většinou chybí - testosteron. Část ho produkují ovaria, část nadledvinky a část svaly. S poklesem činnosti vaječníků a případným úbytkem svalové činnosti klesá i jeho produkce.
Ony ho mají ženy oproti mužům asi jen 10%, ale jeho hladina má vliv na libido. A většinou se to přehlíží jak holé pláně.
Je možné zkusit Tribulus terestris a s tím i nějaké silové cvičení, jestli to nezabere.
(Silová cvičení mají vliv na vývin svalové hmoty a při tom se zároveň tvoří i malé množství testosteronu. Tribulus terestris - kotvičník zemní - zase po nějakou dobu brzdí jeho odbourávání, bohužel to po čase přestane fungovat, je nutná pauza.)
Ale, protože se to moc nezkoumá, je to bez záruky.
Kotvičník ano, ale jeho působení je mírné a pozvolné a jako u každé byliny dlouhodobě užívané je vhodné užívat 3 týdny a týden vypustit. On ten testosteron povzbuzuje mírně, u žen spíš vyrovnává hladiny estrogen - progesteron. A z principu mechanizmu tvorby hormonů - nejprve se tvoří s cholesterolu progesteron, z něho testosteron nebo kortizol, podle stavu a potřeby těla (třeba stres) a z testosteronu estrogeny. Tedy problém je, pokud se tvoří hodně kortizolu, zbytečně se na něho „plýtvá“ progesteron. A pokud se tvoří hodně estrogenu, „plýtvá“ se na něho testosteron. A největší problém je v tom, že hormony mohou být v poměrně velkých rozmezích jednotlivých množství, ale důležité je, aby byly vzájemně ve správném poměru, což může být také individuální. Drtivá většina žen nemá problém s testosteronem, ale s přebytkem estrogenu - silná a bolestivá menstruace, PMS, endometrioza, cysty, myomy, v horším případě rakovinné bujení, dále přibývání na váze a to obzláště v oblasti břicha a boků, zad, stehen. To jsou prioritní efekty přebytku, dalšími jsou únava, nezájem, nízké libido, bolesti nohou, otoky z nadměrného zadržování vody v těle…
Tablety na zvýšení chuti na sex - https://euhealth247.com/cs/drug/lovegra Já i manžel jsme spokojeni. Ani ve 20 jsem neměla takovou chuť na sex, jako mám teď.
Příspěvek upraven 31.05.25 v 12:43