Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, podle čeho vybíráte školku? Podle recenzi? Nebo podle vzdálenosti od bydliště? Nebo kde je největší šance, že vás vezmou?
Máme tu 2 spádové budovy takže tak trochu očekávám, že budeme mít štěstí tady. Máme obě budovy skoro pod nosem. Zbytek školek je až v centru nebo na druhou stranu. To by znamenalo moc dojíždění a u některých i zajišťku. Zbytečně moc komplikací.
Každá budova má pracovní domu jinou takže tady musím tam, kde mi to bude vyhovovat časově abychom stihlli dojet než zavřou… ![]()
Soukromé školky, jsem vybírala podle recenzí u prvního dítěte a taky jsem chtěla menší kolektiv a myslela jsem si, že alternativní směry jsou to pravé, nebyly.
Poučení pro mě bylo, že soukromá školka s vysokým školkovným neznamená spokojenost.
U druhého dítěte jsem měla nárok na firemní školku, jen o vchod vedle do naší administračky a je to nejlepší. Školka má do 18 hodin, což se mi hodí.
Rozhodující je hlavně provozní doba, rozumnej přístup k rýmičkám: tj tolerovat je a nehrotit běžná nachlazení.
Máme tu jednu školku, takže si nemusíme dělat starosti s výběrem
!
Na vsi máme jedinou, 300m od domu a bez nutnosti přecházet hlavní silnici - můj strašák (spoj mezi krajským a okresním městem, dálnice ve výstavbě), tak nebylo o čem. Je tedy státní, takže obě děti si vyzkoušely i soukromou, než je sem vzali (mladšího teda ještě ne, ale vše splňuje, tak od září bude se segrou).
Co se týká první soukromé, tu jsme vybírali hlavně kvůli dojezdové vzdálenosti (8 km), malému počtu dětí na jednu tetu a možnosti delšího pobytu (z DS byl od 16 hlídací koutek v rámci OC - kdyby nedejbože cokoliv, tak by se o dítě vždy někdo postaral). U druhé DS ji vede máma chlapovy spolužačky, takže opět výhoda, že při nutnosti si ho bez problému vezme domů, kdyžtak bych to i uběhla (cca 5km).
Vybírala jsem i ve městě (od stěhování naštěstí sešlo) a tam to teda bylo něco
V podstatě žádná nesoukromá by nesplňovala naše podmínky (ale ty byly dost specifické).
Takže aktuálně pro děti 3+ naprosto vyhovuje jediná vesnická školka ![]()
Budeme dávat přihlášku do spádové školky. Vedle ní je i soukromá, mají plno. Volno by měli případně až od září, na místa je pořadník. Oba jezdíme do právě vlakem, nemůžeme si dovolit lítat tady po městě. Pak je ještě možnost, že bychom dali přihlášku ve městě, kde pracujeme.
Máme 1 spádovou. Takže není co řešit. Jenže ta školka nemá rada asistenty s specifické děti. Bohužel takové mám. Čili okolní už jsou fuk, nebude mít body za TB ( jedině ze bych ho k někomu přihlásila ). Soukromou jsem vybírala dle referencí, přístupu, vzdálenosti.
Naše soukromá měla zápisy už v lednu.
Navazuji na diskusi, protože nechci zakládat nové téma. A omlouvám se za anonym, ale za svoje pocity se strašně stydím.
Měl taky někdo strach dát dítě do školky? A co vám pomohlo se uklidnit? To moje půjde v září ve čtyřech letech a může si zvykat postupně, může být i doma, ale z více důvodů do školky už občas bude muset.
V našem okolí jsou tři školky, které mají kapacity, protože zrovna tady je málo dětí, takže ještě teď nemám vybráno. A strašně váhám do které by měl jít. Žádné recenze nikde nenajdu a nemám tu kamarádky s dětmi, takže je to jen na mě. Ale strašně se bojím, že najednou bude pryč u cizích a budu muset spoléhat a důvěřovat, že bude v pořádku.
Pokud mas dite porad u sebe, tak je to skok, kdyz je najednou s nekym jinym. Ani jedno z mych deti nezacinalo v klasicke statni skolce, takze nastesti jsem mela moznost v obou pripadech ta mista videt, mluvit s ucitelkami, u starsiho jsme absolvovali i adaptaci, kdy ja tam s nim vzdy nejakou dobu byla, takze jsem videla, jak to tam probiha, coz pomohlo. U mladsiho to neslo, ale byla to soukroma skupinka, vsichni strasne zlati, aktivit mrte, uz na obed jsem mela foto ze dne, takze jsem videla, co ditko dela a ze je vetsinou vysmate od ucha k uchu.
Prechod do statni byl trochu sok, zpetna vazba tezka, atd…ale jako…clovek bud veri, ze je u profiku, nebo to vubec nemuze delat
Ja navic vedela, ze potrebuji, aby tam byly, takze jsem ten krok proste udelat musela.
To fakt nikoho s detmi neznas? Aspon z mistniho hriste? Nejaka misti FB skupina, kde by ses mohla poptat na zkusenosti?
Já jsem šla po recenzích na internetu a také jsem pátrala v různých FB skupinách. Když už jsem konečně našla školku podle představ, měli plno a bez známosti bylo téměř nemožné se tam dostat
. Nicméně díky doporučení od kamarádky na soukromou školku (kde ale školkovné nebylo zničující), dcera začala chodit tam a byli jsme nad míru spokojeni. Přístup v soukromých školkách je dle mého názoru úplně jiný než ve státních. Dá se s nimi na všem domluvit a s druhou dcerou určitě opět využijeme tuto možnost.
Já mám vícero zkušeností, od alternativních školek po tu obrovskou sídlištní a nejlepší zkušenost mám právě z firemní.
Ale znám i dobré zkušenosti ze státních školek.
Ono to není tolik o směru, vzdělávacím programu, jako o lidech.
Dopředu si to můžeš trochu zjistit, dle ochoty personálu. Můžeš sledovat, jakým způsobem se s tebou baví. Jak reagují na požadavky.
Taky je fajn školku třeba potkat venku a sledovat, jakým způsobem ty učitelky s dětmi fungují.
Prosím o zhlédnutí pohádky na youtube, kterou vytvořily děti v MŠ Všetičkova Brno. Klíčová slova Víla Kasandra - MŠ Všetičkova. Podpoříte tak děti v soutěži, nebo jim alespoň pomůžete dosáhnout hranice 500 zhlédnutí. DĚKUJI.
Vybírám teď školku pro syna, do státní by ho ještě letos nevzali (tam bych prostě poslala přihlášky do těch nejbližších k bydlišti) takže soukromou. Byli jsme se ve dvou podívat, v jedné byla taková „akčnější“ paní, že fakt vše dopodrobna vysvětlovala atd., v té druhé to byla spíš taková „rychlovka“ ta prohlídka, ale samozřejmě jsem se mohla ptát…Možná se ještě půjdu podívat do třetí, tam ještě čekám, zda vůbec budou na září nabírat ještě.
Recenzí jsem ani k jedné školce moc nenašla. Ta druhá měla asi dvě horší recenze, že dítě muselo přestat chodit, ale zřejmě šlo přímo o nějakou diagnózu, se kterou se prostě nepopasovali. Cenově vychází všechny ty 3 školky skoro stejně, adaptace mají taky, vzdálenostně taky podobně. Denní programy pro děti apod. jsou podle mě taky všude podobné.
Takže po zvážení toho všeho jsem usoudila, že priorita pro mě bude hlavně otvírací doba
Pouze jedna z těch tří školek (ta druhá) má 7:00-17:00, ostatní mají 7:30-16:30 a jelikož nemám auto ani babičky (manžel taky nemá flexibilní dobu, ale syna budu zatím dávat jen 3 dny v týdnu, 2 dny je vždy s manželem a já na brigádě) tak je pro mě i ta půl hodina ráno a odpoledne dost, můžu tak být flexibilnější v práci.
Jinak to mám vymyšlené tak, že 2 dny, co je s manželem tak si nechám stávající brigádu, která je však celodenní a vracím se až večer, takže to se školkou nepůjde a k tomu si budu hledat nějaký zkrácený úvazek na ty 3 dny, kdy bude syn ve školce.
Moc si neumím představit, že bych nastoupila na HPP ve stejný den jako dítě do školky takže mi přijde fajn i ta adaptace a možnost chodit třeba jen na půl den, to můžu chodit na pohovory zatím a pak se uvidí, jak se zajedeme. Tedy pokud nestráví většinu doby nemocný, teď nebývá, ale taky nechodí do žádného kolektivu ![]()
Omlouvám se za román, jen mi to šrotuje v hlavě už v podstatě od té doby, co se narodil, jak to budeme dělat bez hlídání a tenhle plán je asi tak nejlepší co mě napadá
Ale jestli vás napadá podle čeho ještě vybírat tak budu ráda, chápu, že jsou důležité i jiné věci než otvírací doba, ale jak už jsem psala, programy a adaptace mi přijdou všude podobné a jaké to tam bude to stejně reálně nezjistím než tam začne chodit.
Co je nejblíže a kam dítě vezmou. On může být člověk rád, že to dítě vezmou někam, kamkoliv ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.