Jak vychovat ze syna dobrého člověka?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
25192
24.7.20 19:06

Ahoj,
vím, na co se ptáš
ale já osobně (adopce dvojčat) řeším tak BRUTÁLNÍ jejich odlišnost (dvojvaječné holky, vypadají o dva roky od sebe, jedna velká modrooká blond, druhá drobná hnědá veveřička), ta menší je hodná, vděčná, milá..
ta blond je drsná, silná, zabýčená.. umí být strašně hnusná (příklad : TY o mě NIKDY NIKDE NEMLUV!… NEBO : TY mi nerozumíš!)…
taky nad tím hodně přemýšlím (vychovat je DOBŘE) a myslím, že opravdu to musí být Nápodobou a Příkladem..
těžko jim budeš kázat vodu a sama pít víno, že jo ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
24.7.20 19:11
@Makca87 píše:
@Berry77 co myslíš tím,, nechat ho poznat ho hlad a zimu"? :think:.. jakože ho v prosinci, v -20 st.,ve třech letech, postavíš celý den za dveře a nedáš mu najíst? :lol:

To náhodou dětem velmi prospívá - nedostanou to, co chtějí hned, případně vůbec, zažijí hlad, žízeň, nepohodlí, zimu - i to jsou věci, které pozitivně formují jejich charakter. Váží si pak tepla, jídla a pohodlí, které mají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
24.7.20 21:24
@hanka.br. píše:
To náhodou dětem velmi prospívá - nedostanou to, co chtějí hned, případně vůbec, zažijí hlad, žízeň, nepohodlí, zimu - i to jsou věci, které pozitivně formují jejich charakter. Váží si pak tepla, jídla a pohodlí, které mají.

Ano, určitě. Hodně pomůže dělat nějaký sport, pak skaut, turisťák, jezdit na čundry, jezdit na koni za výpomoc (=makat), prostě práce, povinnosti, odříkání, trpělivost, zima, déšť, bahno…
Plus dobrý příklad v chlapovi.
Taky si dělám starosti, aby ten náš vyrostl, tak jak má. Někdy se tyhle věci, co píšu nahoře, moc nedaří. Ale snažíme se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
24.7.20 23:23
@Berry77 píše:
No, přesně. Aspoň na dva dny a bosého

Asi má uživatelka bohaté rodiče. A dlouhé vedení… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
910
25.7.20 13:43
@Makca87 píše:
@Berry77 co myslíš tím,, nechat ho poznat ho hlad a zimu"? :think:.. jakože ho v prosinci, v -20 st.,ve třech letech, postavíš celý den za dveře a nedáš mu najíst? :lol:

Ale no tak :lol: aby dítě poznalo mírné nepohodlí, není přece třeba doma vytvořit improvizovaný gulag :lol: spíš zo může znít divně jen proto, že jde prostě o každodenní situace, kterým se matka nesnaží za každou cenu předejít. Prostě nemít u sebe non stop svačinu a pití, k tomu variantu oblečení do každého počasí atd. Nechat taky někdy dítě spadnout (myslím normálně, že si odře koleno) a nebudu z něj hned dělat chudáčka, po prvním zakňourání, že ho bolí nožičky, ho hned nevezmu na ruce… Prostě běžné věci. Znám i fakt úzkostlivé mámy, co lapají po dechu, když vidí mimino bez čepičky, dvouleté dítě nechají ve 20 stupních radši v zimní bundě a téměř non stop nabízejí jídlo či pití :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6429
25.7.20 15:47

Co se vzteku týče, mně se osvědčilo dávat dceři vybrat v nějakých banálních věcech, aby neměla pocit, že je vše direktivě nařízeno. Třeba chceš žluté nebo růžové tričko? Chceš ke svačině banán nebo jablko? Půjdeme dnes na hřiště před dům nebo na vzdálenější? Chceš si vzít ven odrážedlo nebo kočárek? Pokud jsem nějak direktivně v něčem rozhodla, vysvětlila jsem proč, ale trvala na tom. Děti potřebují hranice, jen tak se cítí bezpečně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Makca87
25.7.20 20:56
@Bebeluska8 píše:
Ale no tak :lol: aby dítě poznalo mírné nepohodlí, není přece třeba doma vytvořit improvizovaný gulag :lol: spíš zo může znít divně jen proto, že jde prostě o každodenní situace, kterým se matka nesnaží za každou cenu předejít. Prostě nemít u sebe non stop svačinu a pití, k tomu variantu oblečení do každého počasí atd. Nechat taky někdy dítě spadnout (myslím normálně, že si odře koleno) a nebudu z něj hned dělat chudáčka, po prvním zakňourání, že ho bolí nožičky, ho hned nevezmu na ruce… Prostě běžné věci. Znám i fakt úzkostlivé mámy, co lapají po dechu, když vidí mimino bez čepičky, dvouleté dítě nechají ve 20 stupních radši v zimní bundě a téměř non stop nabízejí jídlo či pití :nevim:

To, co popisuješ, dělám normálně, od jakživa :lol:, tudíž zjevně nejsem úzkostlivá matka :lol:.

• Citovat
  • Upravit
30422
25.7.20 21:16
@Makca87 píše:
To, co popisuješ, dělám normálně, od jakživa :lol:, tudíž zjevně nejsem úzkostlivá matka :lol:.

O to víc je ta tvoje ne úplně důvtipná reakce zarážející.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
910
25.7.20 21:32
@Makca87 píše:
To, co popisuješ, dělám normálně, od jakživa :lol:, tudíž zjevně nejsem úzkostlivá matka :lol:.

Právě proto jsem psala, že to asi zní divně pro to, že to patří k běžnému životu a nejde o nějakou extra výchovnou metodu :lol: Jen je na místě to dnes občas zdůraznit kvůli těm, co úzkostné jsou, nebylo vbzom nic osobního vůči Tobě ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Makca87
26.7.20 10:32
@hanka.br. píše:
O to víc je ta tvoje ne úplně důvtipná reakce zarážející.

Ta reakce byla sarkasmus, jestli jsi to nepochopila ;).

• Citovat
  • Upravit
30422
26.7.20 10:41
@Makca87 píše:
Ta reakce byla sarkasmus, jestli jsi to nepochopila ;).

To určitě!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Makca87
26.7.20 12:29
@hanka.br. píše:
To určitě!

Nevěř, je mi to jedno :nevim: :lol:!

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek