Jak vysoká bude mateřská

Anonymni
25.10.08 07:19

Jak vysoká bude mateřská

Ahoj holky,
prosím pkně o radu. V zaměstnání jsem od února roku 2003. Syn se narodil v květnu 2006. V květnu 2009 mi tedy končí rodičák. Prosím pěkně nevíte náhodou pokud bych teď otěhotněla tzn. že termín bych měla kolem července 2009 z čeho by se mi počítala mateřská dovolená a zároveň rodičák? Během rodičovské dovolené pracuji na zkrácený úvazek ve své práci (2 roky).
Předem moc děkuji za Vaše odpovědi.
Světluška

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14079
25.10.08 08:05

Tohle mě taky zajímá - díky za založení tématu. Mám syna taky v květnu 06 a teď čekám miminko na začátek června. Už si vůbec nepamatuju, jak je to s tím přestupem z jedné RD na druhou MD. Musím porodit do tří let prvního, nebo stačí být už na MD s druhým v době třetích narozenin? RD jsem si určila do 3 let, tak nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jjelena
25.10.08 10:16

Ahojky holky, nevím, jestli vám dokážu poradit, ale řešila jsem obdobnou situaci, ale už loni, tedy před reformou a děti mám od sebe 20 měsíců. Každopádně jsem nastupovala na MD zase 6 až 8 týdnů před TP a byla mi vyplácená mateřská ve výši 69% z předchozí mateřský, tudíž téměř nic. Nakonec jsem po zjištování všude možně zjistila, že to byla chyba a zaměstnavatel mi jednorázově doplatil vše do výše 69% z platu. Na sociálce jsem se, už letos, tedy po reformě, informovala, jak to bude v případě, že znova otěhotním v průběhu těch 3 let, co jsem nahlásila, že chci být doma. Třetí dítě plánujeme, ale chci jít předtím ještě do práce. A bylo mi sděleno, že pokud zůstanu i nadále v pracovním poměru, tak se mi bude mateřská počítat z platu a pak rodičák ve výši, jaká bude v tu dobu aktuálně platná. Tak snad vám to aspon trošičku pomohlo. Užívejte si těhu. Radka

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
25.10.08 13:09

Holky,ale já právě nenastoupím mateřskou v době, kdy budou malému tři roky. Pokud bych nastoupila v době, kdy budou malému tři roky, tak se to počítá z platu před nástupem na mateřskou.

• Citovat
  • Upravit
4270
25.10.08 14:15

Ahoj řešila jsem to nedávno, děti mám od sebe 3,5 roku. Pokud je to víc jak 3 roky, tak bereš od porodu rovnou rodičák ale nemůžeš si vybrat variantu, bereš ten čtyřletý. Tedy do 21 měsíců (nejsem si přesně jistá jestli to není o nějaký měsíc víc) 7600,–- a pak do čtyř let 3800,–- plus dětské přídavky pokud na ně máš národ. Národ na mateřskou nemáš. Doufám že jsem to popsala srozumitelně. Během mateřské podnikám, to na to nemá vliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
26.10.08 03:21

Brum moc děkuji, ale potom jak to tedy je. Jáý se vrátím do práce,ale správně 6 anebio 8 týdnů před porodem mám nárok na mateřskou,tak jak to bude v mém případě? Já nenastoupím na mateřskou?
Moc děkuji

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
26.10.08 16:02

Brum,

pokud někdo čerpá neplacené volno (odsouhlasené zaměstnavatelem) do 4 let věku dítěte a na mateřskou nastoupí před čtvrtými narozeninami prvorozeného, tak nárok na peněžitou pomoc v mateřství má.

Jana

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
26.10.08 19:45

Holky, ale já nebudu čerpat neplacené volno. Normálně se vrátím ve věku tří let mého dítěte do práce. A pak zase třeba za dva až tři měsíce budu pracovat a pak zase nastoupím na mateřskou řekněme těch 8 týdnl před porodem. Z čeho se mi bude tedy počítat?
 Děkuji

• Citovat
  • Upravit
jjelena
26.10.08 19:57

Já bych to nekomplikovala a do práce bych nešla… Když jseš těhotná, nech si na to přechodný obdodbí napsat neschopenku, budeš víc v klidu a nebudeš muset řešit, kam na 2 měsíce se starším dítkem. Takhle to v mým okolí dělá spousta lidí. Já být těhotná před skončením rodičáku, tak nad prací vůbec neuvažuju a řešila bych to taky takhle a nebo se domluv se zaměstnavatelem na prodloužení MD na 4 roky a pak ten přechod budeš mít jednoduchý bez neschopenky. Ale z čeho se ti to bude počítat, to netuším ale mám pocit, že pokud si doma dýl jak 3 roky, tak pokračuješ v rodičáku, jinak se to počítá z platu před MD. Ale tohle vím jen z doslechu.

• Citovat
  • Upravit
4
25.2.13 08:33

Jak mít vyšší mateřskou

Ahoj holky, prosím o radu. Chystám se otěhotnět, jsem ale zaměstnaná na poloviční úvazek(tj. asi 4.000,–Kč hrubého)z důvodu aby zaměstnavatel nemusel platit velké odvody takže zřejmě nebudu mít žádnou mateřskou? Kdyby mi plat třeba na 3 měsícehodně zvýšil a já pak šla na rizikový počítá se mi ten vysoký plat i během nemocenský až do nástupu na mateřskou nebo jak to je? Prosím jestli by mi někdo poradil co by bylo pro mě v mojí situaci nejlepší. Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.2.13 08:46

Mateřská je průměr za posledních 12 měsíců Tvého platu. Takže by Ti to trošku pomohlo kdyby si pracovala 3 měsíce za zvýšeou mzdu. Tvoje mateřská by byla minimální. Ovšem když půjdeš v době zvýšení na PN, tak pozor, ten průměr na PPM se počítá za to co jsi odpracovala, nemocenská se vylučuje. Takže jestli Ti to zvýší a hned půjdeš na PN, tak Ti o nepomůže, musíš to „odpracovat“.V tomto případě by Ti to doplatili do 7600Kč, nebo tak nějak. Na mateřskou by si nastoupila 6-8 týdnů před porodem a trvá 28 týdnů, pak těsně před jejím skončením žádáš o RD.
Jen mě nejde do hlavy že máš za poloviční jen 4000Kč hrubého? To je masakr, omlouvám se, ale to bych nedělala :?

• Citovat
  • Upravit
4
25.2.13 09:01

Já vím, když já jinou práci nemůžu sehnat tak jsem s tím souhlasila. A ještě teda když by mi plat nezvýšili a brala pořád takhle tak kolik dodtanu minimum? Těch 7600 nebo nic? Já tomu moc nerozumím.. díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1165
25.2.13 09:46

Při 4000Kč hrubého budete mít vypočítatou mateřskou 2790 Kč, ale oni Vám to „doplatí“ do zhruba 7600Kč.
Normálně na úřadě řekneš, že más malou mateřskou, že by si chtela dorovnat do výše RP, paní ti dá papir, s tim si skočíš na sociálku a tam ti vyplni výšši mateřské na jeden den odneses to zpet. Poté ti budou chodit penize dvakrat…nejdriv ti prijde normal materska( těch cca 2790,–) a poté doplatek do rodicovskeho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
25.2.13 09:51

Ale ten doplatek se strhává z těch 220000 rodičovského příspěvku :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
25.2.13 09:52

Díky moc za odpověď.. To je paráda, s tím jsem ani nepočítala. A teda když si tohle všechno vyřídím a oni mi to doravnaj do výše RP, tak ten RP budu pobírat kratší dobu než ostatní, nebo to nemá vliv?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat