Jak vystačit s rodičákem v této době?

Anonymní
17.10.22 21:26

Jak vystačit s rodičakem v této době?

Holky, prosím, poraďte, uklidněte mě. První měsíc pobírám rodičák a mám hrozný strach, že to nedáme v dnešní době kdy všechno jde nahoru 😟. Mám přítele a jedno dítě 6 měsíců. Bohužel máme vysoké náklady (nájem, energie, poplatky) na které padne celá přitelova výplata. Tudíž nám zbude mých 8400,– na jídlo, potřeby pro mimco a pro nás. Dá se to vůbec při dnešních cenách zvládnout? Přítel chodí z práce na brigádu, já zatím na brigádu nemůžu skrz hlídání. Poraďte prosím jak to dáváte :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35914
17.10.22 21:30
@Anonymní píše:
Holky, prosím, poraďte, uklidněte mě. První měsíc pobírám rodičák a mám hrozný strach, že to nedáme v dnešní době kdy všechno jde nahoru 😟. Mám přítele a jedno dítě 6 měsíců. Bohužel máme vysoké náklady (nájem, energie, poplatky) na které padne celá přitelova výplata. Tudíž nám zbude mých 8400,– na jídlo, potřeby pro mimco a pro nás. Dá se to vůbec při dnešních cenách zvládnout? Přítel chodí z práce na brigádu, já zatím na brigádu nemůžu skrz hlídání. Poraďte prosím jak to dáváte :nevim:

Tak to je teda hodně málo. Levnější nájem by nešel?
Nedosáhnete na přídavky na dítě?
Nemůže si najít přítel líp placenou práci? Ty něco málo z domu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
17.10.22 21:35

A úspory nějaké máte? S vysokými náklady lze něco dělat? S nájem a energiemi asi nic neuděláš, ale co se skrývá pod těmi poplatky? Než jste si pořídili dítě, tak jste to měli propočítane jak?

Rodičák je pro mě sice cca 5 let stará minulost, ale ani v tehdejší době bychom asi jen z 8400 pro 2+1 na jídlo, plenky, drogerii, léky, boty a oblečení nevyšli.
A to nepočítám takové ty zbytné věci typu občas se nechat ostříhat, dárek k Vánocům/narozeninám, jet na výlet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
545
17.10.22 21:36

Tak leda prostě jíst velmi velmi levně - rohlíky s polévkou atd. a nebo jiné bydlení. Nemáte nárok na příspěvek na bydlení?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
17.10.22 21:39
@emmimmi píše:
Tak leda prostě jíst velmi velmi levně - rohlíky s polévkou atd. a nebo jiné bydlení. Nemáte nárok na příspěvek na bydlení?

No zas nevím, proč by měl mít každý, kdo jen neumí počítat, nemá nějakou rezervu ale musí mít dítě, nárok na různé státní příspěvky. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8866
17.10.22 21:42

Nemůžete jít do spolubydlení? Nemá nikdo v rodině dvougenerační domek s volným patrem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
83
17.10.22 21:52

@Svistice počítat umíme, nejsme žádný nemakacenka a v životě jsem já ani partner nebyli na pracaku nebo bez práce. Nikde nepíšu, ze nemáme rezervu… máme…sice ne vysokou, ale máme… ale tu máme když se opravdu něco stane, rozbije, nečekané výdaje atd. A nemusíte mít strach, na žádné příspěvky nárok nemáme. Narozdíl od jiných ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
17.10.22 21:56
@Nikolajda001 píše:
@Svistice počítat umíme, nejsme žádný nemakacenka a v životě jsem já ani partner nebyli na pracaku nebo bez práce. Nikde nepíšu, ze nemáme rezervu… máme…sice ne vysokou, ale máme… ale tu máme když se opravdu něco stane, rozbije, nečekané výdaje atd. A nemusíte mít strach, na žádné příspěvky nárok nemáme. Narozdíl od jiných ;)

Tak v tom případě asi budete muset zrevidovat ty výdaje, pokud nespadate vyloženě do kategorie nízkopříkoprijmových domácnosti a nějak závratne vám posledních měsících nevyletly zálohy na energie. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
17.10.22 22:00
@Svistice píše:
No zas nevím, proč by měl mít každý, kdo jen neumí počítat, nemá nějakou rezervu ale musí mít dítě, nárok na různé státní příspěvky. :?

Protože nemyslí na zadní kolečka. Nekonečný dávkový systém je černá díra na peníze. V USA nic takového není, a děti se tam přesto rodí. Tak proč by to nešlo i u nás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
83
17.10.22 22:01

Holky, spatne jsem to napsala… na výdaje padne celá partnerova výplata. To, co má z brigády jsou pro nás peníze navíc. Ale ty se snažíme dávat stranou. Náklady osekat nejdou. Bohužel nám po narození syna zvedli nájem, energie také a ty ostatní poplatky jsou internet, tel, TV… Rezervy máme, ne nijak vysoké, ale máme prave pro případ když se něco stane. Já mám domluveno po novém roce vrátit se na par hodin do práce… No jsem na to sama zvědavá. Doteď jsem měla hezkou mateřskou takže jsme rozdíl nepoznali :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
17.10.22 22:03
@smile_xxx píše:
Přítel na řidičák a ty do práce, jestli máš vyšší plat. Případně stěhování do levnějšího.

Ono pokud nemají zbytečně velké bydlení, tak při současné situaci na trhu realit k pronájmu, to může být pomalu prast jak uhod. Nájmy jdou nahoru, zájemců je tolik, že se preplaci… Plus riziko vysokých cen energií (pokud pronajímatel nemá ještě starý fix). :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
17.10.22 22:03

Nedávám.. 10 tis, které beru, mi nestačí ani na hypo. Mám práci, můžu dělat ho. Plus nás živí muž :think: hypo si platím sama. Mít jen RD, tak jsem v dupce.. náklady jsou cca 30 tis na hypo, mobily, synův nájem, školu a věci pro 2 starší. Zbytek platí chlap, tedy energie, jídlo.. atdm. Ještě si musím platit benzín, deckam spoření, pojistky a podobné srandy.. musím prostě makat. Ale jako počítala jsem s tím, rezervu máme,.ale nechce se mi na ní sahat.. mám naštěstí několik brigád, co vydělávají, o když nehnu prstem. Třeba prodej fotek přes fotobanky. Staré portfolio a ono se stále prodává. Sice míň, ale třeba 300 USD měsíčně to hodí. A podobné srandy..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4072
17.10.22 22:08

Tyjo, z osmi tisic komplet na jidlo a drogerku v byte, to podle meho nejde. A kde mas treba na hracky, obleceni, nejakou zabavu?
Zkus napsat @Zelnicka ta za podobnej peniz zivi celou rodinu tusim, tak treba poradi (to neni posměch, myslim naprosto vazne)
Ja si to teda představit nedokážu a to se snazime vydaje za jidlo drzet taky pod kontrolou. :nevim:
Pokud cela jedna vyplata padne za přežití, 100% mate narok na prispevek na bydlení. Ale bud máte dluhy, nebo si zijete nad pomery, protože tenhle model je prostě blbe. S pritelem jdete pristi mesic na radnici, udelej z nej manzela a muze na tebe uplatnit dalsi slevu na dani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat