Jak vysvětlit 3,5letému dítěti že babička umřela?

303
11.6.14 13:11

jak vysvětlit 3,5 letém dítěti že babička umřela ?

Ahoj holky mám taký smutný dotaz. včera nám odešla babička a malá ji měla hrozně ráda. to že umřela a že už nepřinde jsem ji celkem vysvětlila ale já vůbec netuším jak to udělat s pohřbem. vzít ji tam nebo ne popřípadě vzít malou a ukázat ji babičku jak spinká, já fakt nevím :( nemáte někdo podobnou zkušenost a jak jste jí řešili??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
85473
11.6.14 13:12

@hanka27 nech malou nekomu na hlidani, nebrala bych ji tam a uz vubec neukazovala babicku, ten pohled neunese nekdy ani dospely 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85473
11.6.14 13:13

Jinak uprimnou soustrast :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
283
11.6.14 13:14

@hanka27 já bych ji řekla, že babička je v nebíčku.. :nevim: něco takového. Na pohřeb bych ji nebrala, podle mě by se, tak malé děti na pohřeb brát neměly je to pro ně hodně smutné a depresivní vidět všechny v černém a uplakané ;) a ukazovat ji mrtvou babičku 8o to už vůbec ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
303
11.6.14 13:17

S tím ukázaním nesouhlasím ani já ale v rodině taký návrh padl tak se jen tak ptám. jinak děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16365
11.6.14 13:18

@hanka27 udelej to tak jakto citis ty, neni na to navod. Uprimnou soustrast.

Za sebe asi bych nebrala ale zalezi na vice vecech, obecne je muj nazor takovy ze nase spolecnost udelala z umirani a smrti priserne tabu a dobre to neni…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7797

Tak malé dítě bych na pohřeb vůbec nebrala…Upřímnou soustrast

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Menora

@hanka27
Jako dítě jsem na pohřby normálně chodila. Když umřel kdokoliv z rodiny, naši mě vzali s sebou. Žádné trauma určitě nemám, naopak jsem se naučila brát smrt jako běžnou součást života, která potká nás všechny.
K otevřené rakvi mě ale nikdy nevzali, to ne. Přeci jen chtěli, abych si dotyčného pamatovala tak, jak vypadal za života.

• Citovat
  • Upravit
mag
12870

Upřímnou soustrast. Babičku bych ji neukazovala, na pohřeb bych ji vzala, smrt k životu patří.

Příspěvek upraven 11.06.14 v 13:19

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
603

Za mě na pohřeb rozhodně ne! Řešili jsme podobné na jaře (syn měl čtyři roky) a nakonec jsme ho nechali doma. Řekli jsme mu to jak to bylo, děda byl nemocný a umřel - ne tak stroze…(stejně si myslím, že tomu moc nerozuměl). Opakovali jsme to a vysvětlovali pořád dokola, ptal se na to…Pak, aby měl nějaký akt rozloučení, jsme natrhali kytku na louce a hodily do potůčku. Myslím, že to v hlavě má uložený, že se s dědou rozloučil, protože i o měsíc později mi trhal kytky, že to hodíme do vody pro dědu. Pohřeb není místo pro děti, i psycholog doporučuje až od věku cca 10/12 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
11.6.14 13:19

Úpřimnou soustrast.
Mám čtyřletého syna, řekla bych mu, že babička se bude na nás dívat z nebíčka. Na pohřeb bych ho vzala - řekla bych mu, že se jdeme s babičkou rozloučit, smrt bohužel taky patří k životu a dělá se z toho hrozné tabu, já jsem jako dítě na pohřbech byla nijak mi to neuškodilo. Babičku v rakvi bych mu už neukazovala ať si ji pamatuje jaká byla když žila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4982
11.6.14 13:22
@Menora píše:
@hanka27
Jako dítě jsem na pohřby normálně chodila. Když umřel kdokoliv z rodiny, naši mě vzali s sebou. Žádné trauma určitě nemám, naopak jsem se naučila brát smrt jako běžnou součást života, která potká nás všechny.
K otevřené rakvi mě ale nikdy nevzali, to ne. Přeci jen chtěli, abych si dotyčného pamatovala tak, jak vypadal za života.

Myslim, že by to tak mělo být, jsem toho názoru, že i děti se naučí lépe brát život takový jaký je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6623
11.6.14 13:23

Je mi to líto, upřímnou soustrast. Malou bych vzala, pokud vydrží v klidu, pak by taky mohla k rakvi dát květinu aby se s babičkou rozloučila, jinak bych jí babičku neukazovala to jí nic neřekne a je to zbytečný. Nevím proč by se děti neměli brát na pohřeb - smrt je součást života, žádné tabu jak se dnešní společnost snaží žít a chovat všechno jenom free, ok a good a vlastně žádný bolesti si nepřipouští.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10073
11.6.14 13:24

@hanka27 ahojky, nebrala by som dietko..radsej nech si babicku pamata zivu.. a pohlad na mrtveho cloveka by mohol sposobit shock..

Uprimnu sustrast..nech babicka odpociva v pokoji..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Menora
11.6.14 13:26
@Riky69 píše:
Myslim, že by to tak mělo být, jsem toho názoru, že i děti se naučí lépe brát život takový jaký je.

Také jsem toho názoru. Smrt k nám patří a zastírat před dětmi, že existuje, postrádá smysl. Myslím, že děti se se smrtí člověka dokáží vypořádat mnohem lépe, než si my dospělí myslíme.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML