Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte maminky, prosím o radu. Máme 2,5 měsíčního chlapečka a nemůžeme najet na nějaký pravidelný denní režim. Večerní uspávaci rituál máme zajety od konce šestinedělí, v noci se budí taky více méně ve stejný čas,(kolem půlnoci a mezi 4-5), ale přes den je to oříšek. Maly vstává mezi 6-7hod a za hodinku už začne plakat jeho typycke „eja eja“tahat si vlasy, což je jasné znamení, že chce spinkat, spí půl hodinky a tak je to až prakticky do večera. Zkoušela jsem různé figle na protažení denního spánku, aby si víc odpocinul, občas spí „až hodinu“,ale vždy nepravidelně. Tento týden začínáme cvičit vojtovku 4×denne kvůli predilekci hlavicky doleva a jsem zoufalá, jak to naplánovat s jeho (ne) režimem. Děkuju vám
Za mě, nemá to cenu a budete se trápit oba. Rezim si udělá a pak ti ho stejně pokaždé, když si na něj zvyknes a budeš se někomu prsit po telefonu, jak vám to jde, změní. Pro klid všech zúčastněných bych doporučila jít s proudem a nesnažit se moc šlapat.
Dcera měla nerežim do roka a mohla jsem se stavět na hlavu… Přes den spala max 3× půl hodiny a pokaždé jinak, jelikož jí pokaždé trvalo jinou dobu než zabrala. Takže naučit se to určitě dá, ale počítej i s možností, že má prostě svůj rytmus.
Dcera má rezim od 4 měsíců…dřív to podle mě nemá smysl. A nastavila si ho sama..
Měla jsem to se synem stejně a mohla se třeba na hlavu stavět. Byl nespavec a vlastně je pořád. Od 18 měsíců přes den nespí vůbec.
Ja ctu: Dobry den, me dite nejen, ze nevstava v pet rano, jeste i nekolikrat za den spi pul hodiny, ja bych to ale chtela jeste vylepsit. Nerouhej se, cvic vzdycky po probuzeni a uzivej si uzasneho miminka.
S večerním režimem jsme taky nikdy neměli problém. I když v noci se buzení měnilo. Přes den to bylo složitější. Malý k tomu fakt blbě spal. Zkus udělat i ranní rutinu. Třeba vzít dítko společně do koupelny a ať kouká na tebe. Postupně časem tak budete spolu dělat ranní hygienu. Nám na režim přes den pomohlo až zavedení přikrmů, kdy se mu ten den hezky rozdělil. Můžeš zkusit i v pravidelný čas chodit na procházku. Prostě cokoliv co bude mít nějakou pravidelnost. Cvič když bude vzhůru, taky jsem to tak dělala, vím že že začátku to bylo složité naplánovat i když toho moc nenaspal. Ale to si zajedete. Hlavně mysli na to, že ty režimy se mění, fakt přichází u těch dětí různá období. Za týden teda může být vše naopak.
Nám se opravdový režim povedl od 11mesicu kdy jsme zavedli jen jeden denní spánek. Od té doby je fakt každý den stejný. A ten svůj režim vyžaduje. Teď mu je 19. měsíců. Ale režim nám hodně pomohl se spánkem, nedám na něj dopustit.
@baja93 píše:Žádnej režim nezajedes, když malý nechce. A podle mě je ještě hodně malý na nějaký režim. Mám dceru 4.5 m a někdy spi půl hod, někdy dvě hod. Režim stále nijak extra nemá. Usíná zhruba po dvou hodinách, co je vzhůru. Ale pokaždé v jinou dobu
Ahojte maminky, prosím o radu. Máme 2,5 měsíčního chlapečka a nemůžeme najet na nějaký pravidelný denní režim. Večerní uspávaci rituál máme zajety od konce šestinedělí, v noci se budí taky více méně ve stejný čas,(kolem půlnoci a mezi 4-5), ale přes den je to oříšek. Maly vstává mezi 6-7hod a za hodinku už začne plakat jeho typycke „eja eja“tahat si vlasy, což je jasné znamení, že chce spinkat, spí půl hodinky a tak je to až prakticky do večera. Zkoušela jsem různé figle na protažení denního spánku, aby si víc odpocinul, občas spí „až hodinu“,ale vždy nepravidelně. Tento týden začínáme cvičit vojtovku 4×denne kvůli predilekci hlavicky doleva a jsem zoufalá, jak to naplánovat s jeho (ne) režimem. Děkuju vám
@kacakaca Rouhat se určitě nechci, vážím si toho co mám a vím, že může být i hůř. Jen jsem myslela, že i on by se cítil lépe, kdyby „jakoby věděl“ co bude následovat a třeba by se nějak vnitřně zklidnil a spinkal víc, protože po jeho půlhodinovém šlofíku vypadá stále unaveně, jakoby chtěl spát dal, ale neví jak na to. Snažím se i o pravidelnou ranní hygienu, pak si povídáme, je na hrací dečce atd, akorat ten spánek je pokazde jiný ![]()
Snažila jsem se mít režim hned jak to šlo… a celkem jsem se mohla postavit na hlavu a nešlo to… v tomto věku mi dcera nechtěla spát vůbec přes den.. ani tu půl hodinku.. to byla hrůza… přes noc spinka krásně ![]()
Teď už spinka 3-4× denně půl hodinky- hodinku max ale to začala tak od 4 měsíců ![]()
@baja93 píše:
@kacakaca Rouhat se určitě nechci, vážím si toho co mám a vím, že může být i hůř. Jen jsem myslela, že i on by se cítil lépe, kdyby „jakoby věděl“ co bude následovat a třeba by se nějak vnitřně zklidnil a spinkal víc, protože po jeho půlhodinovém šlofíku vypadá stále unaveně, jakoby chtěl spát dal, ale neví jak na to. Snažím se i o pravidelnou ranní hygienu, pak si povídáme, je na hrací dečce atd, akorat ten spánek je pokazde jiný
A ty pokaždé spíš stejně, když tě nebudí budík??
Moje děti nejsou rezimove. Proste vstavaji kdy chteji, jdou spat kdy chteji, ji kdyz maji hlad… cpat jim nejaky rezim, řídit se hodinkama misto aktualniho pocitu a nalady, tak budou akorat vztekly a rozhozeny
az tak od roka se to celkem da odhadnout, co kdy bude následovat.
My taky od 2.5 měsíce cvicili Vojtovku a je to opravdu opravdu časově náročné to skloubit, ale stojí to za to. Nicméně já sem nikdy žádný režim neřešila, vyloženě jsem se řídila jeho aktuálními potřebami a nakonec tak od 4 měsíce vlastně máme režim, udělal si ho sám. Sem tam nějaká vyjímka, ale ta potvrzuje pravidlo ![]()
Děkuji všem za názory, nebudu to vůbec řešit, teď je cvičení a jeho pohoda nejdůležitější. ![]()