Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Pekařky a cukrářky, mám spoustu krásných receptů od prababičky, do kterých patří syrová vejce - žloutky i bílky. Z těch jsou naprosto vynikající krémy, náplně a polevy, ale vejce jsou prostě použita tak, jak jsou - žádná citronová šťáva, žádná horká lázeň. Existuje způsob, čím zajistit, že ta vejce nebudou obsahoval salmonelu aj.? Ty výborné chutě těch dezertů jsou nenahraditelné, ale syrová vejce dětem dávat nechci. ![]()
Vejce se dávají i do Tiramisu. Čerstvá vajíčka z obchodu, která si dáš doma hned do lednice, salmonelu určitě nemají. Raději bych nepřipravovala z vajec domácích, kde je riziko vyšší, nebo ze starších, nakřáplých atd. vajec. Takže záleží na skladování.
Myslím, že se nemusíš bát. ![]()
Bych to riskla. Pokud skladuhes v lednici a nemas he tam pzl roku, tak je to cajk.
Deti u nas v rodine uz po generace vylizuji testa na peceni a jeste se z toho nikomu nic nebylo.
https://sortiment.makro.cz/…ovana/8581c/ Existují pasterovana vejce. Maji to treba v makru, ale kdyz zagooglis, najdes urcite i v jinych obchodech.. Ale vyjimecne bych to s kupovanymi, cerstvymi riskla normalne.
Zažil jsem, jak si mladá partnerská dvojice chtěla dopřát na brilantní nápad chlapa ve stravě víc bílkovin, tak si do musli dali každý jedno syrové vejce. Takové krásné salmonelové enteritidy jsem od té doby neviděl. Za mě syrová vejce never ever. Nejrizikovější jsou vejce husí a pak vejce slepičí z domácího chovu.
Ahoj, mužů se zeptat, proč jsou vejce z domácího chovu rizikovější? Nemůžu přijít na důvod
@Adelkadd Už si nepamatuji přesně, ale našla jsem teď tohle:
„Hlavním problémem u domácích vajec je výrazně vyšší mikrobiální kontaminace včetně salmonel, která roste se stářím nosnic. Riziko onemocnění je u domácích vajec vyšší, zejména pokud jsou starší a nevhodně skladovaná.“
A pak tam ještě píší, že ve velkochovech se slepičky testují, takže když jsou kontaminované, tak se vyřadí z chovu.
Holky já salmonelózu měla a je to docela hnus. Proto dětem to udělat nechci. Mám možnost mít domácí vajíčka (kachní, husí i slepičí) a samozřejmě kupované (kupujem teda bio) ale klidně bych koupila jakákoliv, ale chtěla bych to ještě něčím pojistit. Pekla jsem teď Ptačí mléko a dala tam citron abych ta vejce trochu „desinfikovala“
dávám ho do perníčkové polevy ze stejného důvodu, ale ten dort úplně změní chuť bohužel. A do některých krémů se mi to asi rovnou srazí s citronem.
@Doctus U švagrové v práci nedávno takhle vyřadili půlku hasičské stanice, nový hasič donesl domácí tiramisu, vejce měli normálně z obchodu a celá směna lehla na dva týdny ![]()
@Heivka píše:
@Doctus U švagrové v práci nedávno takhle vyřadili půlku hasičské stanice, nový hasič donesl domácí tiramisu, vejce měli normálně z obchodu a celá směna lehla na dva týdny
Tak tak, kdo už měl to štěstí, znovu nechceeee ![]()
Ja bych ted syrove vejce taky nesnedla, ani nedala detem.
Ale nechapu jak jsem mohla prezit bez ujmy kazdorocni prazdniny u babicky, která nam pravidelne vymichala syrovy zloutek s cukrem, misto dezertu
. Z domacich vajec, samozrejme. A jak jsme si mlaskali
.
No a kde máte tu jistotu, že vajíčka z obchodu nějaký šikovný skladník někde neposunuje po regále už druhý týden + nějakou dobu než se dostanou do prodeje… (Vy kontrolujte u každé položky datum spotřeby? Přiznám se, že zrovna vajíčka chytnu, kouknu, jestli není prasklé a jdu). To fakt už radši ty domácí, které si ohlídáš čerstvé, ale sama jsem na to háklivá a myslím na salmonelu i u olizování toho těsta dětmi. Tchýně kroutí očima, míchá si vajíčka do každého tvarohu klidně jen tak na svačinu, hygiena nevalná a nikdy jim nic nebylo. Mně by za to nějaké domácí majonézy a krémy asi nestály, pořád bych na to myslela, samotnou by mě zajímalo, jestli to nějak jde vyřešit.. aspoň třeba šlehat nad tou párou to není možné? ![]()
Většina salmonel je z mizerně skladovaných lahůdek a zmrzlin, ne ze syrových vajec. Skladováním se na vejce salmoneloza nemá moc jak dostat, leda by je váleli v konaminovaném mase.
Za mého dětství byla oblíbená pochoutka žloutek s cukrem anebo domácí čokoláda a na závěr žloutek na zjemnění, dělávala jsem to hodně i dceři, naštěstí bez následků… ![]()