Jak založit praxi účetní?

17.3.21 22:44

Jak založit praxi účetní

Dobrý den / Ahoj,

mám dotaz ohledně založení praxe v oboru účetnictví. Jsem z Prahy, aktuálně dělám účetnictví ve svém druhém zaměstnání. Chtěla bych se postupně dostat k tomu, abych byla samostatná účetní…ale vím, že mi k tomu dost znalostí chybí.
Máte nějaké rady jak jste začínali vy? Nebo byl by tu někdo ochotný pomoct?

Předem moc děkuji za všechny reakce :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20917
17.3.21 22:52

No a VS nebo potřebné roky praxe máš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116410
17.3.21 22:54

Abys mohla dělat účetní s živnostenským listem, musíš mít buď VŠ a tři roky praxe nebo maturitu a 5 let praxe v oboru. Je to vázaná činnost. Tak jestli to splňuješ, můžeš si založil ŽL a začít shánět kšefty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116410
17.3.21 22:56

Ale píšeš že ti dost znalosti chybí, takže jako první věc se to pořádně nauč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36079
17.3.21 22:57

Dostuduj si mezery, založ ŽL a můžeš začít shánět klienty. Kolik let máš praxe?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.3.21 23:02

Asi jsem se tedy špatně vyjádřila.
Otázka nebyla myšlena co potřebuji pro založení ŽL… ale kde najít tu potřebnou znalost/praxi. Jak jste třeba začínali vy? Jestli jste měli někoho kdo vás “vychoval”, předal vám znalosti, vzal si vás nejdříve jako pomoc pod křídlo? Mám maturitu a zatím jen 3 roky praxe… proto mě zajímá jak jste začínali vy. Případně zda by se nenašel někdo, kdo potřebuje někoho na výpomoc a tím bych mohla nabrat potřebné zkušenosti? Nedokázala bych si i s potřebnou praxí založit živnost, sehnat klienty a nevědět si v určitých oblastech rady…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116410
17.3.21 23:06

Práce, školení, kurzy studium.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
17.3.21 23:15
@98Michaela píše:
Dobrý den / Ahoj,

mám dotaz ohledně založení praxe v oboru účetnictví. Jsem z Prahy, aktuálně dělám účetnictví ve svém druhém zaměstnání. Chtěla bych se postupně dostat k tomu, abych byla samostatná účetní...ale vím, že mi k tomu dost znalostí chybí.
Máte nějaké rady jak jste začínali vy? Nebo byl by tu někdo ochotný pomoct?

Předem moc děkuji za všechny reakce :)

a ty chceš být zaměstnaná na pozici - samostatná účetní a nebo být OSVČ účetní? k obojímu potřebuješ praxi a tu získáš jedině tím, že budeš někde pracovat… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.3.21 23:22

Zaměstnaná jsem, ale postupně bych se chtěla dopracovat k OSVČ. Nejdřív začít s něčím malým při zaměstnání. Ale dělám účetní v korporátu…tam se bohužel ke všem oblastem nedostanu. Takže jak vidím, bude to chtít změnit zaměstnavatele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
17.3.21 23:23
@98Michaela píše:
Zaměstnaná jsem, ale postupně bych se chtěla dopracovat k OSVČ. Nejdřív začít s něčím malým při zaměstnání. Ale dělám účetní v korporátu…tam se bohužel ke všem oblastem nedostanu. Takže jak vidím, bude to chtít změnit zaměstnavatele.

a co konkrétně děláš? Ona účetní v korporátu je dost velký rozdíl od účetní pro malé a střední podniky v CAS.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.3.21 23:28

V předchozí menší firmě jsem účtovala pokladnu, faktury, sestavovala přehledy z mezd (na soc+poj), ELDP, potvrzení o zdanitelných příjmech, nemocenskou, mateřskou apod. + jsem sestavovala podklady pro mzdy (docházku a potřebné dokumenty).
Teď v korporátu dělám pouze platební styk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
17.3.21 23:32
@98Michaela píše:
V předchozí menší firmě jsem účtovala pokladnu, faktury, sestavovala přehledy z mezd (na soc+poj), ELDP, potvrzení o zdanitelných příjmech, nemocenskou, mateřskou apod. + jsem sestavovala podklady pro mzdy (docházku a potřebné dokumenty).
Teď v korporátu dělám pouze platební styk.

tak to první zaměstnání je super praxe. To co děláš teď je v podstatě k ničemu. Ale neházej flintu do žita, můžeš se vzdělávat při práci, můžeš někomu pomáhat. Zkus se nějaké účetní nabídnout. Sice tedy nemůžeš čekat, že Tě bude platit nebo bude platit fakt jen minimum, ale získáš praxi. No a nebo změnit práci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.3.21 23:37

Proto jsem i psala tento dotaz. Žádnou účetní v okolí, které bych mohla pomoct bohužel nemám (myslím někoho, koho znám osobně). Ale přesně to, je to co by mi vyhovovalo…při práci vypomáhat někomu s praxí a postupně se učit.
Zřejmě ale bude muset přijít radikálnější cesta a změnit zaměstnavatele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
17.3.21 23:40
@98Michaela píše:
Proto jsem i psala tento dotaz. Žádnou účetní v okolí, které bych mohla pomoct bohužel nemám (myslím někoho, koho znám osobně). Ale přesně to, je to co by mi vyhovovalo…při práci vypomáhat někomu s praxí a postupně se učit.
Zřejmě ale bude muset přijít radikálnější cesta a změnit zaměstnavatele.

a tak hledáš účetní tady? Odkud jsi? Mrkni na FB jsou tam různá účetní fóra, myslím, že se určitě někdo najde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116410
17.3.21 23:54
@98Michaela píše:
Teď v korporátu dělám pouze platební styk.

Zkus školení kurzy, vzdelavat se sama co nejvic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat