Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Patram na netu, nasla jsem na rady jak zklidnit male miminko cca do 3m nebo vetsi dite cca od 1-2let, ale jak zklidnit 8m miminko? Konkretne myslim pred spanim.
Moje mala i kdyz je opravdu hodne unavena tak se nedokaze zklidnit, usina mi bezne u kojeni jenze z te unavy se nechce ani kojit. (Usne v pohode v kocarku ale ne vzdy je mozne jit s kocarkem ven)..zacne byt protivna nic ji nebavi ale ani neusne a jen place a vzteka se, resim to tak ze se ji snazim zabavit a unavit ale stejne u te,,zabavy'' poplakava a trapime se u toho obe, pak to dospeje do stádia kdy uz opravdu nemuze ocicka se ji zaviraji sami, to se pak nakoji a spinka…ale takoveho trapeni preditim co je. Mam jeste starsi 3,5letou dceru ktera je opravdu hodne hlucna a akcni chodi do skolky takze pres den jsem s malou doma sama ma na spani klid a stejene je to narocne, ted bude starsi mesic doma kvuli prazdninam a ja se desim jak to spani bude probihat, rada bych od vas nejakou radu jak na to spinkani…dekuji ![]()
PS: se starsi jsem si take uzila co se tyce usinani když byla malinka, tak by me zajimalo co delam spatne…
Dávej ji spát o půl hodin dříve. To, co popisuješ, je uz pretazeni a to je pak usinani problém
@tvetinka davat spat driv, no. Pri malych znamkach unavy, to musis vysledovat. Jak se tak moc pretahne, je zle. Treba jak si promne ocicko. Uz si to moc nepamatuju. A na oci dat treba usinacka, plinku, to pomaha na zklidneni.
Tak tahle diskuze mi kapla do noty, na odpovedi si pockam. Jsem v uplne stejne situaci. Mam doma 3 letou hlucnou a odrostlejsi mimco a ani jedna z holek mi nechce spat a presne takhle to u nas vypada. Ted ji jeste rostou zuby, takze spanek je totalni katastrofa
Davat spat driv jsem zkousela a nepomaha to, jako by na to proste nemela cas
plinku jsem davala a take ne…
@tvetinka když mi kluci nemohli spát, tak jsem je houpala na míči
to fungovalo prima, ale někdo to bere jako rozmazlovani
@Tichošlápek píše:
@tvetinka když mi kluci nemohli spát, tak jsem je houpala na míčito fungovalo prima, ale někdo to bere jako rozmazlovani
Ja prave driv uspavala v satku a pri tom jsem musela skakat na mici…mala mi pak jinak neusla a navic ten mic neni vsude k dispozici tak se mi na nej zpet ucit nechce
vyhovuje mi uspavani u prsa kojenim ale potrebuju ji předtím nějak zklidnit…
A jak ji zabavujes? Co nejaka klidna aktivita - cteni (pri tlumenem svetle) nebo povidani pohadek, koupani, masaz…
@tvetinka píše:
Ja prave driv uspavala v satku a pri tom jsem musela skakat na mici…mala mi pak jinak neusla a navic ten mic neni vsude k dispozici tak se mi na nej zpet ucit nechcevyhovuje mi uspavani u prsa kojenim ale potrebuju ji předtím nějak zklidnit…
Mate nějaké rituály večer? To by na zklidnění mohlo pomoci. My třeba o půl 7 koupeme, to už ví že půjde spinkat, pak má flašku mlíčka a jde do postýlky. Hodně ji uklidňuje že ví co bude následovat, a v těch půl 7 už je protivná a vyžaduje „to svoje“ ![]()
@beruska9 zabavuju proste blbinama, nic klidneho protoze klidne cinosti ji neutisi a silene place, pohadky nefunguji ty jeste tolik nevnima, koupani je jen vecer pred spanim, prave ze toho klidu u nas pred spanim moc neni hlavne kdyz je doma ta starsi to zadny klid nema sanci
kde mi teda hlavne o usinani pres den, vecer to zas takovy problem neni
Bily sum nefunguje? Pustit hodne nahlas a klidne vyzkouset vic druhu z youtube. Na malyho funguje doted (10m), jakoby ho to zklidni, parkrat prestal fungovat, ale stacilo najit jiny (ted frci sumeni vody, driv to byl fen).
Filtruje to hluk, pomaha to spat i mne ![]()
Pak vedle malyho lehnu, on se prituli a vytuhne, nekdy se nakoji, nekdy pohoupu v naruci (napr kdyz trapi zuby) - ale nebyva to vic nez par minut.
@Celeste97 vecer take koupeme a vecerni usinani ke docela v klidu ,jde mi hlavne o usinani pres den v tom sem bezradna
@tvetinka : aha, z prvniho prispevku jsem chapala, ze mas obavy hlavne o vecer. No mne prijde, ze jsou 2 typy deti - bud potrebuji zklidnit, nebo vyblbnout.
Tak to bohuzel neporadim, doporucuje se nejaky maly ritualek i pred dennim spankem, ten bily sum na „odhlucneni,“ hlavne, pokud mas doma hlucnejsi starsi dite…ale nevim no, na meho nic nezabiralo, bud usnul pri kojeni (kojila jsem temer do 2 let), nebo pak pres den jedine v kocaru nebo v aute, jinak ani za nic ![]()
co satek? na zklidneni je super,protoze znehybni ruce,ma je uvnitr. ja tak uspavam pres den,pokud neusne sama..vecer u prsa momentalne asi mesic a driv usinala sama na posteli tak,ze si pres sebe davala polstare. mam holcicku 9m. kazdopadne nenechat pretahnout no, to pak nemohla zabrat ani v tom satku…