Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše:
@káťa chápu počty, ale ujela ti desítka.
Hodně projezdíme (každý víkend 500+ km) aby si babičky užili dítka. Dítko v soukromé školce, samo sebou ho do státní nevzali. Určitě mi 50 bokem nezůstává.Nervozita pramení z toho, že ty ceny fakt šíleně rostou, než já odložím 20% tak budou ceny jinde a obávám se stížení podmínek. Zkušenosti od rodičů - blbě nastavenou hypotékou končí život, co nespravíš v rámci stěhování, na to nebude už nikdy. Proto mám pocit, že na to musím mít hned.
@Aleš T. mimo mi od vás přišly dvě poznámky: že se obouváte do mého vztahu, a že jste mě neváhal označit za psychicky nevyrovnanou jen tak. To neznamená, že jsem ten zbytek odepsala. Možná kdybyste popsal zkušenost se sestřenicí, tak se dokonce můžu zamyslet, nakolik se mě týká.
hele, ono jde zkrouhnout vse.tak jedte k babi obvikend.
Navic malokdo ma na vse hned, to je dobre prijmout jako holy fakt.
@la_amanita píše:
Nemusíš mít koupený byt, abys mohla v klidu žít. Já taky žiju v družstevním bytě úplně klidně. Ale to je hodně dané tím, že dost s*ru na ten správný styl života, jak je prezentovaný tady a obecně na veřejnosti, jsem silná levičačka. Je to sakra osvobozující pocit, vědět, co je opravdu důležité, a že byt na hypotéku to fakt není.
Ale družstevní je částečně tvůj… a po čase může být i uplne.
@Aleš T. píše:
Když něco nevíš a na základě toho ti něco jen připadá, tak se velmi pravděpodobně mylíš. Pokud tě něco zajímá, tak se konkrétně zeptej, nemám problém. Takto jen plácáš do vody.Zakladatelka tady dostala odpověď, jakou chce slyšet a ty názory, které slyšet nechce, jsou pro ni mimo.
Najednou umí rázně utnout to, co nechce slyšet, třeba mě tím, že jsem mimo. Tak může utnout i názory ze strany rodiny ohledně financí a bydlení, protože ty jsou úplně mimo, což je přeci zjevné.
Ale ne, zeptám se anonymně na e-miminu, ať slyším něco pozitivního…
Ne, ty jí tu akorát peskuješ, protože si cosi představuješ. A vymýšlíš nějaké hlody o tom, jak není normální. Tak se řiď vlastní radou a nekomentuj to ![]()
@Anonymní píše:
@káťa 30-35 tisíc, obdobně to šlo i před dítětem s nižšími příjmy - nejezdili jsme tolik a školku nebylo potřeba. Dítku je aktuálně 2,5 a já jsem v práci čtvrtým měsícem. Jak píše @jkra, jezdit začínáme postupně míň, zatím jsme to skrouhli o jeden víkend v měsíci.
no, ono zalezi, jak moc to chcete, to vlastni. na rok by slo zkrouhnout I stravovani venku, dovolene, pozitky a zazitky.
Ja tento rok platim hypo, byt bude postaveny v prosinci a vidim, jak kazdy mesic skoci nejaky nenadaly vydaj, ale vzdy si reknu proc to delam.
Ted jsem si dodelala obed na zitra do kanclu, treba….
@Aleš T. mimo mi od vás přišly dvě poznámky: že se obouváte do mého vztahu, a že jste mě neváhal označit za psychicky nevyrovnanou jen tak. To neznamená, že jsem ten zbytek odepsala. Možná kdybyste popsal zkušenost se sestřenicí, tak se dokonce můžu zamyslet, nakolik se mě týká.
To máte tak, když se špatně zeptám, dostanu vždycky špatnou odpověď.
Financema se oháníte sama. Zároveň pak dodáváte, že je řešit nechcete. Uvádíte, že si musíte naspořit aspoň 3 mil., abyste dosáhla na hypotéku. To odpovídá hypo nad 10 mega… Přišla jste veřejně sdělit, kolik vyděláváte, proč, mohu jen spekulovat, když tedy finance vkastně neřešíte.
Chcete do vlastního bydlení, neuvedete, v jaké hodnotě, ale zato víte, že to bude nejdřív za 10 let. Už to je na pováženou… Že do Vás rejou rodiče, za to, že už dávno nebydlíte ve svém a tím pádem neumíte zabezpečit rodinu? Pokud jde o to, proč se na to jednoduše neptáte?
Názor od manžela, jak situaci řešit, ačkoliv je naprosto klíčový, nezmiňujete vůbec. Možná je tak trochu mimo mísu, ne? Ne není, já vím, přece byste si ho jinak nevzala…
@Nimie píše:
Ne, ty jí tu akorát peskuješ, protože si cosi představuješ. A vymýšlíš nějaké hlody o tom, jak není normální. Tak se řiď vlastní radou a nekomentuj to
Chci vědět, jestli ten dotaz myslela vážně, jestli je normální, zjišťuji tím i to, jak se umí obhájit, když to neumí před rodiči. A ona to celkem umí…
Akorát ty jsi to nepochopila zlato :-;
@Aleš T. píše:
Chci vědět, jestli ten dotaz myslela vážně, jestli je normální, zjišťuji tím i to, jak se umí obhájit, když to neumí před rodiči. A ona to celkem umí…
Akorát ty jsi to nepochopila zlato :-;
Sorry, ale fakt nejsem tvoje zlato
trochu se kroť frajírku.
@Nimie píše:
Sorry, ale fakt nejsem tvoje zlatotrochu se kroť frajírku.
Tak jsem chtěl být jednou milý na samozvanou moderátorku a zase špatně
Tak pa frajerko.
@Aleš T. píše:
To máte tak, když se špatně zeptám, dostanu vždycky špatnou odpověď.
Financema se oháníte sama. Zároveň pak dodáváte, že je řešit nechcete. Uvádíte, že si musíte naspořit aspoň 3 mil., abyste dosáhla na hypotéku. To odpovídá hypo nad 10 mega… Přišla jste veřejně sdělit, kolik vyděláváte, proč, mohu jen spekulovat, když tedy finance vkastně neřešíte.
Chcete do vlastního bydlení, neuvedete, v jaké hodnotě, ale zato víte, že to bude nejdřív za 10 let. Už to je na pováženou… Že do Vás rejou rodiče, za to, že už dávno nebydlíte ve svém a tím pádem neumíte zabezpečit rodinu? Pokud jde o to, proč se na to jednoduše neptáte?
Názor od manžela, jak situaci řešit, ačkoliv je naprosto klíčový, nezmiňujete vůbec. Možná je tak trochu mimo mísu, ne? Ne není, já vím, přece byste si ho jinak nevzala…
Ano, tu hypotéku třeba za tři roky možná dostanu, bez rezervy - výše jsem psala, kolik cca ušetřím. Taky se snažím vysvětlit, proč zmiňuji částku vyšší, než by mi dneska na pouhé dosažení hypo stačila. A.) o hypo nežádám dnes ani zítra, ceny i podmínky se nejspíš změní. B.) kromě rezervy bych ráda i kuchyň mladší než já a lepší než papundeklovou koupelnu.
Nevím jistě, že to bude za deset let, jen se děsím, při vývoji trhu a podmínek, že ta doba se bude prodloužovat i když budeme šetřit ![]()
Názor od manžela chcete slyšet jaký? On je naprosto stotožěn s tím, že peníze se musí našetřit, nevadí mu bydlet prozatím v nájmu a nepociťuje tu úzkost co já. Prostě s těmi příjmy co máme, to podle něj dáme v pohodě, že to bude o dva roky později než si dnes myslíme, mu nevadí. ![]()
Jo, a nevím jestli to napíšu srozumitelně, nejde jen o to, že rodiče ryjou. Jaksi mám taky vnitřní nastavení, že vlastní bydlení je správně, sama před sebou se stydím, když ta výtka přijde.
@Anonymní píše:
My nasetřeno měli, padlo to na záchranu švagrové (světě, div se, následek neuvážené hypotéky). Švagrovou ještě kryjeme před zbytkem rodiny, a ta rodina se pak pouští do mě, jak to že nemám…
Kolik jste jí už dali? Jak vám to ona vynahradí? To zaplatíte švagrové hypotéku potají a vám nic nezůstane, jen si vás ještě navíc dobírá rodina?
@Anonymní píše:
Ano, tu hypotéku třeba za tři roky možná dostanu, bez rezervy - výše jsem psala, kolik cca ušetřím. Taky se snažím vysvětlit, proč zmiňuji částku vyšší, než by mi dneska na pouhé dosažení hypo stačila. A.) o hypo nežádám dnes ani zítra, ceny i podmínky se nejspíš změní. B.) kromě rezervy bych ráda i kuchyň mladší než já a lepší než papundeklovou koupelnu.Nevím jistě, že to bude za deset let, jen se děsím, při vývoji trhu a podmínek, že ta doba se bude prodloužovat i když budeme šetřit
Názor od manžela chcete slyšet jaký? On je naprosto stotožěn s tím, že peníze se musí našetřit, nevadí mu bydlet prozatím v nájmu a nepociťuje tu úzkost co já. Prostě s těmi příjmy co máme, to podle něj dáme v pohodě, že to bude o dva roky později než si dnes myslíme, mu nevadí.
Jo, a nevím jestli to napíšu srozumitelně, nejde jen o to, že rodiče ryjou. Jaksi mám taky vnitřní nastavení, že vlastní bydlení je správně, sama před sebou se stydím, když ta výtka přijde.
běž do družstevní výstavby.Tam stačí, když družstvu splácíš, nikdo neřeší podmínky, jako v bankách po 1.10.2018. Ano, 25 - 25% ceny budou chtít také napřed.
@Anonymní píše:
Ano, tu hypotéku třeba za tři roky možná dostanu, bez rezervy - výše jsem psala, kolik cca ušetřím. Taky se snažím vysvětlit, proč zmiňuji částku vyšší, než by mi dneska na pouhé dosažení hypo stačila. A.) o hypo nežádám dnes ani zítra, ceny i podmínky se nejspíš změní. B.) kromě rezervy bych ráda i kuchyň mladší než já a lepší než papundeklovou koupelnu.Nevím jistě, že to bude za deset let, jen se děsím, při vývoji trhu a podmínek, že ta doba se bude prodloužovat i když budeme šetřit
Názor od manžela chcete slyšet jaký? On je naprosto stotožěn s tím, že peníze se musí našetřit, nevadí mu bydlet prozatím v nájmu a nepociťuje tu úzkost co já. Prostě s těmi příjmy co máme, to podle něj dáme v pohodě, že to bude o dva roky později než si dnes myslíme, mu nevadí.
To už dává smysl, kdybyste jste to napsala hned
Je Vám pouze 28, za 10 let, a že to sakra uteče, budete v plné síle s ukotvenými názory. Ve 40 zjistíte, že ve 30 jste byli možná trochu hrr a vše nebylo ještě úplně promyšlené, ještě si to tzv. nesedlo. To, že teď jste něco ideálního propásla, je mýtus.
Možná přijde fin. krize a období propouštění, kde na odstřel budou manuální dělníci a střední management jako první…A budete ráda, že máte polštář nebo že půjdou ceny dolů a nakoupíte výhodně.
Nebo taky budete mít nesplacenou hypo a přijdete s prací, i o byt… Hypo na byt, to přece není vůbec moje, ale banky…
Když máte tak jasno, zajímal bych se spíš o to, kam ukládat finance, aby Vám je nežrala inflace. Jinak jste si přeci sama odpověděla. 2-3 roky šetřit a pak se uvidí…
Názor od manžela jsem myslel takový, jak Vás podpoří, když mu přesně tohle (tu hysterii o vlastním bydlení), sdělíte. To, že máte rodiče utnout,taky víte a každý to zde píše… A jak se se vším vyrovnat vnitřně, nejsem psycholog… Když je mi ouvej, postavím se před svý děti (obrazně) a najednou je veškerá slabost pryč.
@meduzza hodně, bude trvat aspoň 2 roky, než to znovu naškudlíme. Ale shodli jsme se, že to pro ni uděláme, a tahat to z ní budu, až se trochu vzpamatuje. Máme papír o tom, že ji ty peníze půjčujeme, to jo. Jen to držíme v tajnosti.
Popravdě s tady těmi penězi ani nepočítáme, švagrová se zatím tváří, že nám nechce zůstat dlužna, i kdyby splácela ještě v důchodu.
@Anonymní píše:
@meduzza hodně, bude trvat aspoň 2 roky, než to znovu naškudlíme. Ale shodli jsme se, že to pro ni uděláme, a tahat to z ní budu, až se trochu vzpamatuje. Máme papír o tom, že ji ty peníze půjčujeme, to jo. Jen to držíme v tajnosti.Popravdě s tady těmi penězi ani nepočítáme, švagrová se zatím tváří, že nám nechce zůstat dlužna, i kdyby splácela ještě v důchodu.
Tak prostě berte, že ste to udělali pro ní. Přece vám muselo být jasné, když jste jí pomáhali, že je to na úkor vašeho bydlení. Zvlášť při hodně vysoké částce. Prostě to máte s manželem jako svoje tajemství před okolím. Na tom ste se také museli přece dohodnout. Ale chápej i tvoje rodiče, že by rádi, kdybys měla vlastní byt. A těžko oni můžou tušit kam vaše peníze šly. Třeba mají pocit, že moc utrácíte místo řešení bydlení. Když to chceš takhle držet jako tajemství, těžko s tím něco uděláš. Můžeš to tak rodičům odkývat. A jedním uchem tam a druhým ven. Jinak tě chápu, také jsme chtěli byt a prošvihli jsme dobu, kdy jsme ho mohli koupit
. A teď mi to strašně štve
.