Jak zvládnout angličtinu

42
16.5.12 21:28

Jak zvládnout angličtinu

Ahojte všechny maminky i nemaminky :hug: .
Studuji střední školu a jak už to v dnešní době bývá, učím se anglicky někdy asi od 4. třídy. Nechodila jsem na žádnou speciálně zaměřenou školu na angličtinu a taky to asi podle toho vypadá :nevim: . Jsem ve třetím ročníku, anglicky zvládnu asi tak jen to, co mám v učebnici. Strašně mě to štve, protože umět anglicky je dnes strašně důležité. Loni jsme byli s přítelem na Krétě, a já zjistila, že angličtinu v praxi neumím vlastně vůbec použít :zed: . Slovní zásoba by nějaká byla, ale složit pořádnou, smysluplnou a časevě správnou větu, to je pro mě asi nadlidský úkol :roll: . Na kurzy angličtiny bohužel nemám možnost chodit a i kdyby, tak to asi finančně neutáhnu :nevim: ? Můžete mi někdo poradit, pomoct, jak se naučit anglicky tak, abych se alespoň trochu domluvila :zed: ? Všem moc děkuju a budu vděčná za každou radu :hug: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3839
16.5.12 21:32

nejlepší by bylo někam odjet… pokud to ale nedáš, tak zkus časopisy, rádio, televizi a zkus si najít někoho na psaní - třeba přes facebook nebo twitter

Příspěvek upraven 16.05.12 v 21:33

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
16.5.12 21:33

Jo, tak to jsme na tom podobne, ja se anglicky nikdy poradne nenaucila a nepomohl mi ani moc pobyt v UK, nejela jsem se tam teda anglictinu ucit, ale za manzelem a moc prilezitosti ke kontaktum s lidma jsem nemela.

nejlepsi je asi nekam vycestovat, bejt tam sama a do zacatku si zaplatit nejaky kurz. nebo jet jako aupair.

ted jsem pro zmenu v nemecku, nemcinu jsem umela vzdy lip, ale roky necinnosti si taky vybraly svou dan, jsem doma s ditem a je to taky dost bida, kurz bych potrebovala jak prase drbani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3003
16.5.12 21:38

Zkus radio a tv v anglictine..Poustej si serialy v anglictine..Proste se obklop anglictinou. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26574
16.5.12 21:40

Začni s nějakým anglickým/americkým seriálem, co tě baví- Desperate housewives, Prison break, Heroes.....cokoliv. Nejdřív s českými titulky, pak s anglickými.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42
16.5.12 21:43

Já nikam vycestovat nemůžu a vlastně bych to asi ani nezvládla, jednak proto, protože na to prostě nemám uvnitř a jednak kvůli příteli, který mi sice v ničem nebrání :! ale nedokázala bych být týdny bez něj. Né, že bych na něm byla nějak závislá, to zas ne, ale měli jsme těžkej začátek a já jsem teď ráda, že můžeme být spolu - protože i tak toho času na sebe moc nemáme :zed: . Ale i kdybych neměla přítele, nezvládla bych odcestovat, měla jsem možnost před 3mi lety - to jsem s ním ještě nebyla a prostě jsem cítila, že nemůžu, že na to nemám :nevim: . Snažím se číst si v časopise Bridge, máme satelit asi se 7mi světovými družicemi, je tam hodně programů v angličtině s titulkami, snažím se rozšiřovat slovní zásobu, ale stejně je pro mě nejhorší, vědět, kdy použít správný čas :zed: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Scarlett2011
16.5.12 21:52

Zkus si vyhledat Efortless english na Google(da se to i stahnout). Mne to docela pomohlo. Taky je dulezite ucit se cele vety. Na to je dobra tato stranka: http://www.anglictinacz.com/
A nejdulezitejsi je, vse co se ucis, rikat nahlas.

Serialu jsem videla tisice hodin v anglictine bez titulku. Vsemu rozumim, vcetne lekarskych, fyzikalnich…Ale stejne mam porad problem mluvit plynne, protoze ji zas tak casto nepouzivam, kdyz jsem doma s ditetem. :)

• Citovat
  • Upravit
920
16.5.12 22:09

No můj názor je, že pokud jazyk nepoužíváš denně (nebo alespoň velmi často) je dost těžké se ho pořádně naučit a znalost si udržet. Pasivní znalost (tedy porozumění) lze určitě podpořit tím koukáním na anglické filmy či seriály (na primě myslím dávají v původním znění). POkud máte kabelovku, tam bude příležitostí víc. Trochu náročnější, ale úžasné, je čtení knih v originále. To se dá dělat kdykoli a kdekoli. Kamarád/ka na mailování je taky asi dobrý nápad. Já jsem ještě odkojená „dopisováním“ a na střední mě to dost bavilo. Ve většině měst se dají najít i rodilí mluvčí a nebo jiné skupiny cizinců, s nimiž se dá pak „naživo“ konverzovat. A většinou jsou otevření novým známostem, tak zkusit to tak. Ale jak říkám, vyžaduje to dost úsilí a výsledek je velmi nejistý. Za mě jediný fungující způsob (mimo vycestování) je, najít si práci, kde angličtinu budeš potřebovat. Ne, ještě jeden (pro někoho možná lepší) existuje. Radil nám ho náš učitel španělštiny. Kdo se chce naučit jazyk, má si najít milence, kterým tím jazykem mluví. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nikol.ondrášovka
16.5.12 22:17

Já se vždy učila německy a teď už z němčiny neumím ani prd, zatvrdla jsem, protože sem se věnovala angličtině, a nejlépe jsem se to naučila z anglických seriálu z titulkami, stačí české. A umím komunikativně anglicky :) Pro běžnou konversaci to stačí :)

• Citovat
  • Upravit
4151
16.5.12 22:42

presne, zkus filmy a serialy v anglictine. radsi americky pro zacatek, anglickej prizvuk je prece jen obtiznejsi pochytit :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
898
16.5.12 22:44
@Halep píše:
Snažím se číst si v časopise Bridge, máme satelit asi se 7mi světovými družicemi, je tam hodně programů v angličtině s titulkami, snažím se rozšiřovat slovní zásobu, ale stejně je pro mě nejhorší, vědět, kdy použít správný čas :zed: .

A bavi te ten casopis a sledovani toho satelitu? Podle me je nejdulezitejsi, aby te to bavilo a nebrala jsi to jako uceni ale spis relax - castym pouzivanim to naposlouchas/nactes a pak uz vubec nebudes nad gramatikou premyslet, proste te to rovnou napadne.
Jestli te ten Bridge bavi, super, ale jestli ne, najdi si neco, co te bavi - treba online clanky o mode, drby, … Super jsou ze zacatku take knizky pro deti - maji mnohem jednodussi slovni zasobu.
A na sledovani si taky vyber spis neco ne moc intelektualniho - pohadkam anebo nejakym soap operam porozumis urcite snaz nez treba filmu/serialu z lekarskeho anebo pravnickeho prostredi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
16.5.12 22:47
@Halep píše: … Můžete mi někdo poradit, pomoct, jak se naučit anglicky tak, abych se alespoň trochu domluvila :zed: ? …

Mně napadají 2 možnosti:

1. pořídit si „Slovník do postele“ (znáš film? - dporučuji ;) )
  2. odjet SAMA na stáž do ciziny - to tě vyškolí jak nikdy, protože když musíš, tak musíš…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
16.5.12 22:50

Dopisování existuje i teď, jen je spíš internetové - zadej si do vyhledávače „language exchange“ a uvidíš :) Jasně, že spousta lidí nejsou rodilí mluvčí, ale jako trénink je to fajn. Lze tak chatovat nebo se domluvit, že se sejdete třeba na Skype.
Samo, že je tam spousta cvoků, ale na dálku to neva. Já si takhle povídala s nějakým Amíkem s českými předky, co zrovna sloužil v Bagdádu a s indickým chlapcem a s americkou úřednicí, co se chystala na ambasádu v Praze a drtila ČJ.
Cizinci v Čechách mají stránku expats.cz - tam se asi lze domluvit i na jazykové výměně naživo, ale myslím, že zájem je z české strany výrazně vyšší.
Najdi si něco, co tě baví, a najdi si k tomu stránky v angličtině, nebo i fóra, videa na youtube apod.
Seriály v AJ jsou super, získala jsem porozumění běžné angličtině sledováním Dr. Who a Torchwoodu - napřed jsem měla české titulky, pak jsem byla líná lovit české, tak jsem měla anglické a nakonec jsem se vykašlala i na ty - naposled jsem koukala na TW 3 bez titulků a šlo to. Časy zas tolik neřeš - ty naposloucháš a vokoukáš :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
16.5.12 22:52
@Halep píše: … Ale i kdybych neměla přítele, nezvládla bych odcestovat, měla jsem možnost před 3mi lety - to jsem s ním ještě nebyla a prostě jsem cítila, že nemůžu, že na to nemám :nevim: . …

No jo no, tak to je pak těžký. Třeba až budeš starší. Já to udělala až po 20.roce věku jako poslední šance naučit se to (a to jsem pecivál a neskutečný posera, zpětně o tom ještě teď mívám noční můry). No a pak jsem ji nepoužívala a šlo to do kytek…

Tak pak ještě intenzivní pomaturitní studium na jazykovce (takové to na celé dopoledne každý den), co tě připravuje ke státnicím. Plus všechno to, co holky psaly výše…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1021
16.5.12 22:53

Jo, ono to chce s nekym mluvit. Poslouchat filmy, radio nebo cist, to je sice pekny, ale je to neco uplne jinyho nez pak muset se sebe sama neco vymacknout. Ja vim, jake jsem sama mela ze zacatku problemy, kdyz jsem odjela do USA, i s uplnejma blbostma, jako treba kdyz mi nekdo rekl „thank you“ tak co na to najednou odpovedet - takove ty v cestine uplne zautomatizovane veci. Kdyz uz nemuzes nikam vyjet, tak by bylo nejlepsi sehnat si nekde rodileho mluvciho a konverzovat s nim, nechat se taky opravovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze