Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dle fotky soudím, že z toho bude hnědá.
Přikládám obrázek, kde jsou pravděpodobnosti jasně znázorněný.
Jinak moje rodina komplet hnědooká. Manželova rodina modrooká, jen jeho ségra má zelený oči. A naše děti mají oči modrý, modrý a hnědý. Jeden kamarád se mi smál, že moje děti nejsou moje, že hnědá je dominantní.
@Psssssst To je dobrá tabulka. Moje dvě děti měli 75% pravděpodobnost, že budou mít hnědé oči a nemá je ani jeden. ![]()
@9radka9 píše:
Od maminky může dostat ale modrý ge takže klido může mít modré jedno dítě ( tohle ne to už má teď hodně tmavo modré)
Od maminky dostane modrý gen určitě, jenže modrá je recesivní ![]()
Jedině ještě, že by byl v rodině tatínka modrooký praprarodič, přes jednoho z prarodičů by se předal tatínkovi a ten by ho předal dítěti… Což možné je.
@Zluta_pastelka píše:
@a12 U vás by to mělo být 50:50
Jedno dítě modrooky jedno hnedo
ale hezčí hnědý, než mám ja
a druhej ma teda hezčí modrou než jeho táta ![]()
@Romanetka.s píše:
@karkarka já ho ted vyfotila lépe, takové?
První dnes modrooky, druhý hnedooky..
Je to teda foceny z fotky..
@Romanetka.s píše:
@a12 tak to má krásné modrou teda
Teď uz ji má zas jinou
o zhruba 8 ler později ![]()
Chtěla jsem ho vyfotit, ale najednou je spíš zelený ![]()
@Romanetka.s píše:
@a12 na to, že to je modroucko, tak má krásně tmavě řasy
Jo, brala bych je ![]()
Nechápu, že holky se rodí s chmyrim a kluci s rasama jak namalovanyma ![]()
@Zluta_pastelka píše:
V tom případě bude mít na 99 % hnědé oči. Čistě dědičně není šance na jinou barvu, musela by vzniknout jako náhodná mutace při početí. Ale pokud si pak někdy v budoucnu najde modrookého partnera, tak je možné, že bude mít modrooké děti
Je tam sance na modré oči, byť velmi malá. Alespoň jeden rodič přítele by musel být nositel recesivního genu pro modré oči a přítel by ten recesivní gen musel zdědit taktéž, stejně jako jeho syn.
Rodiče přítele AA(Aa) x Aa, přítel Aa. Zakladatelka aaxAa (přítel), syn by musel být aa jako zakladatelka, aby se ten recesivní gen modrých očí projevil.
@Emmara Jojo, to mi pak taky došlo a trochu neobratně jsem to později dopisovala do odpovědi pro 9radka9 ![]()
Mohly bychom zakladatelku ještě vypovídat, jakou barvu očí mají její sourozenci a trochu ty šance upravit, ale tohle bude vždy neznámá.