Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj. Navazuji na zajímavou diskuzi „Které jméno byste dítěti nedali?“ Zajímal by mě naopak tip, jaké jméno bude za pět deset let v módě. Teď třeba hodně vedou Emy, což je prvorepublikové jméno. Ale třeba vůbec se nedávají jména, která jsme měli ve třídě (jsem ještě dítě sedmdesátých let). Byly tam dvě Martiny, dvě Evy a dokonce tři Petry. Na gymplu se nám ve třídě sešly tři Renaty… myslíte, že mají některé z nich šanci na znovuobjevení? Také třeba neznám malou Radku, Simonu, Ivanu, Ivetu, Ilonu…
Kluci se častěji jmenují po tatíncích, takže tam tak velký úbytek Petrů, Jiřích, Martinů a pod. nevidím.
Bab.
Myslím, že se zase vrátí do módy Aničky, Haničky, Janičky… Petříkové, Pepíkové, Toníčkové ![]()
Ja mam pocit, ze za par let to bude sama Sofie, Tadeas, Tobias, Matyas atd…Jejich deti se pak budou vracet k Petram, Martinkam, Evam atd.
Myslím, že další generace nebude chtít dávat „trapná jména“ jako Ema, Sofie, Ela, Izabela atd., „která má každý“ (ježiš, proč mi to rodiče dali?) a klidně se může vrátit Renáta nebo se půjde ještě dál a vrátí se Vincencie.
A holky už v rolích babiček čekatelek budou říkat: „Proboha, Emičko, Vincencie? Jak jí budeme říkat? Nechceš si to ještě rozmyslet?“
To je života běh. V každé generaci to tak je ![]()
Momentík, vytáhnu svou věšteckou kouli ze skříně, opráším a pak písnu
Ne, fakt netuším. Třeba zase vyjde nějaká trapná telenovela a nebo se uvidí, kdo vyhraje další superstar a podle toho se mnozí rodiče zařídí
![]()
@Babetta hele, to nikdy netipneš předem, my jsme první pojmenovali netradičním jménem, které je četností někde v kolem 90. místa - a ve školce jsou toho jména 2 a znám ještě spoustu dalších dětí, které se tak jmenují - prostě jsme se zrovna náhodou trefili do nastupujícího trendu ![]()
no a druhá dostala jméno, které je četností v první desítce, v mojí generaci jich je spousta, ale malé dítě toho jména neznám ani jedno a v porodnici se nad tím všichni rozplývali (jmenovala se tak jedna doktorka, jedna PA a 2 sestřičky
), jak je to krásné jméno a že už tam dlouho neměli miminko toho jména ![]()
Ja si myslim, ze to pujde jeste dal.. je videt, ze konci doba Sofii a Izabel a vidim to na dobu Vilemín a Filomén ![]()
@jakuve píše:
Ja mam pocit, ze za par let to bude sama Sofie, Tadeas, Tobias, Matyas atd…Jejich deti se pak budou vracet k Petram, Martinkam, Evam atd.
jojo, tihle tobíkové a sebíkové mi lezou krkem. nic proti, každý ať si dítě pojmenuje jak chce. my máme tondu a když se mě 85% lidí ptá, zda je to rodinné jméno, který ten chudáček podědil, otevírá se mi kudla v kapse
každý nemusí mít matyáše, tobiáše nebo české stálice jako honza a jirka
@Anielka píše:
Ja si myslim, ze to pujde jeste dal.. je videt, ze konci doba Sofii a Izabel a vidim to na dobu Vilemín a Filomén
To vůbec není vyloučeno. Jméno dítěte je prostě určeno k tomu, aby se starší generace chytla za hlavu a zaúpěla „ježišmarjá, XY, je to vůbec v kalendáři?“
![]()
@marrlinka píše:
jojo, tihle tobíkové a sebíkové mi lezou krkem. nic proti, každý ať si dítě pojmenuje jak chce. my máme tondu a když se mě 85% lidí ptá, zda je to rodinné jméno, který ten chudáček podědil, otevírá se mi kudla v kapsekaždý nemusí mít matyáše, tobiáše nebo české stálice jako honza a jirka
Mne ani nevadi. tolik ta jmena, jak to, ze strasne moc lidi podleha boomu ohledne jmen. Nasi kluci nemaji „supermoderni“ jmena, ale taky nic tezce zastaraleho. Proste klasicka ceska jmena. A dat. treba jmeno Lily Novakova mi prijde jako strasna blbost ![]()
Myšpulín a Hyldegarda
Já doufám, že lidi dostanou rozum a nebudou se množit případy jako Mellisa Nováková atd.,jak už tu někdo zmiňoval v té včerejší diskuzi.
Dobré stranky jsou www.nasejmena.cz, tam jsou super vidět trendy a co bylo kdy moderní.
Nemyslím si, že se vrátí ta „tradiční“ jména, ono to sice vypadá, že je hodně Toníků a Frantíků a Pepíků, ale když se podíváte na ty stránky, tak to tak není. Spíš tahle jména dávají mediálně známí lidé a tak ot tak vypadá.
@Bábrdl píše:
Myslím, že další generace nebude chtít dávat „trapná jména“ jako Ema, Sofie, Ela, Izabela atd., „která má každý“ (ježiš, proč mi to rodiče dali?) a klidně se může vrátit Renáta nebo se půjde ještě dál a vrátí se Vincencie.A holky už v rolích babiček čekatelek budou říkat: „Proboha, Emičko, Vincencie? Jak jí budeme říkat? Nechceš si to ještě rozmyslet?“
To je života běh. V každé generaci to tak je
jo tak nějak ![]()
jinak myslím, že se pomalu vrátí jména z těch 80-tek…už ted´se to pomalu vrací, znám třeba dvě malé Janičky, Šárku, Aničku, Lenku…
My jsme chtěli Evu - ale už je v rodině a nechtěli jsme dávat dítěti jméno po žijícím příbuzném.
Máme Emu, ale pětiletou, v té době se to jméno fakt moc neobjevovalo, znali jsme ho ze slabikáře
Až za dva, tři roky se jich rozmnožilo jak hub po dešti..TA naše má naštěstí jména dvě..
Nejmladší je Hana - vykopávka, která se téměř neobjevuje(já teda jednu znám, ale sleduju nově narozené občánky v našem městě) a nemám pocit, že by tomu nějak pomohlo to mimino ze seriálu Ordinace v Růžové zahradě - to jsme nevěděli, nedívám se na to a ta naše se narodila trošičku dřív, než se tam objevila.
Naše Hana už má skoro dva roky a mimino se tam objevilo taky nějak před tou dobou a rozhodně se nerozmnožily.
Odhad je na věšteckou kouli, ale taky si myslím, že se ta za nás klasická jména budou časem vracet..My jsme měli taky na základce dvě Petry, dvě Pavlíny, Irenu, dvě Lenky, potom na střední dvě Martiny, tři Kateřiny, Moniku, taky dvě Petry, Helenu..To jen tak namátkou, co jsem si vzpomněla..Taky většinu těch jmen mezi nejmladšími nečtu..
Ale třeba malou Ivanu znám. I malou Janu.