Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@zrcadlo píše:
@unuděná Anglicky se to nečte „ejby“, vyloženě „eby“ (teda s tím otevřeným e)
No to je sice pěkný, ale vlastně další mínus toho jména. Lidé nebudou vědět, jak jí přečíst
Eby, Ejby, Aby, Ajby…
@Jmenonenidulezite píše:
@unuděná
Teď jste mi připomněla pohádku Tři oříšky pro Popelku, v roli Droběny Helena Růžičková
No přesně ![]()
@Jmenonenidulezite píše:
@unuděná
Tak to my jsme před 5 lety vybrali dceři jméno Emily. A jsem za to ráda. Ale s druhým jménem jsem v pasti.
Mně by se líbilo (ve smyslu ladilo, když už se ti líbí cizí jména nebo alespoň tak vypadající):
Emily a Miriam
Emily a Helen (bude to Helenka, ale zároveň jí bude stačit říct „bez a na konci“)
Emily a Nina
Emily a Annabel
Emily a Isabella
Emily a Olivia
Emily a Rosie
@unuděná
Mám zkušenosti, mám stejné příjmení jako herečka Helena
![]()
Mia mi prijde jak jmeno pro kocku, a Abby pro takovyho toho vodiciho psa..labradora..
![]()
@Jmenonenidulezite píše:
@zrcadlo nechápu proč spojovat Emily s dalším jménem?
Třeba proto, že když dá někdo jména Emily a Božena nebo Luboš a Nathaniel, tak si většina lidí klepe na čelo. Já měla spolužačku Izabelu, její ségra byla Miluše po babičce, a v pubertě to tedy jejich dobrým vztahům nepřidalo.
Nevím, většina lidí v mém okolí volí druhé jméno dětí tak, aby jim ladilo s tím prvním, aby bylo z podobného ranku, a my si zkoušeli i oslovovat zdrobnělinami, aby se nám to nepletlo (volat třeba Emi - Eli by pro nás bylo za trest).
@Jmenonenidulezite píše:
@Konys
Kočky nemusím, ale psi mi nevadí
Mam to stejně.. ![]()
Asi hlavne nejsem zastance vylozene cizich jmen.. S ceskym prijmenim je to pak jak pest na oko. ![]()
@zrcadlo
Proto když mám Emily už doma tak vybrat k tomu české jméno je nadlidský výkon a zvažuji mezi Mia a Abby.
Obě jsou pěkné, jestli vybíráte pro pejska nebo kočičku. Jestli pro české dítě s českým příjmením, tak rozhodně ani jedno. Nebo alespoň napište příjmení, ke kterýmu to má jít… Abby Zelená nebo Mia Nováková k sobě opravdu nejde, myslete na to dítě, které s tím pak bude muset zit proboha…
@Konys
To chápu, naštěstí nebude mít příjmení s koncovkou -ová.
Tak pokud máte Emily a dáte Miu, tak to zní divně. Emily a Mia. Nepřijde ti? Jasně, ty holky spolu nebudou všude celý život, ale osobně taky myslím, že je fajn, když jméne dětí tak nějak pasují k sobě. K Emily by se mi líbilo Anna.
@Jmenonenidulezite píše:
@Konys
Kočky nemusím, ale psi mi nevadí
Víš, já ti to s tou mojí fenkou psala proto, že ta Mia je na oslovování v češtině dost nepoužitelná. Takže Miu vynecháváme a říkáme jí jen Luiso, ačkoliv ta Mia se mi původně líbila.
@ropucha 02
To je mi jasné, ani nevím jak bych řekla 5ti leté dceři ať podá něco sestře Mii nebo Mie, špatně se to skloňuje. Abby je tvárnější v tomhle směru. Každý má svůj názor a s tím taky počítám, že se najdou i takoví kteří nesouhlasí. Nejde mi o to, nechat se odradit ale vybrat z těch dvou.