Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Jak se volá na maličkou? Slyšela jsem Miunko, to je jak muňka
A „Ebi nebo Ebinko“ je jak babi..
a je to divný. My Češi jak ta jména zdrobňujeme, tak Abby zdrobnit na Ebinko je prostě směšný. Mně se třeba líbí chlapecké jméno Cameron. Ale Kameronek, to je trapas
Takže ještě hledej, dá se najít. Mám 3 děti ![]()
Žádné, když už, tak základní variantu Abigail, ale nejsem fanda zahraničních jmen, když pro ně není důvod (otec cizinec nebo usídlení v zahraničí).
To je výběr teda. Z čistě praktických důvodů kvuli fonetickemu přepisu asi Mia.
@mau-mau
Už hledám 5.měsíců a nic mě neoslovilo. V dnešní době už lidi dávají lidské jména psům a naopak takže neřeším jestli se tak jmenuje něčí pes. Z českých jmen si prostě nevyberu. Řešila jsem stejný problém i u první dcery. Moje volba byla Amanda ale neumím si představit jak říkat zdrobněle mimču.
Ahoj, moje spoluzacka ae jmenuje abbigail nebo jak se to pise, a rekameji „ebi“, ebinko, atd.. Kdyz to jmeno porad slysim tak sem si na nej zvykla a musim rict ze za me abby ![]()
@Kukacka123
Nemůžu se rozhodnout, příteli se líbí obě stejně a nechává na mě ať se rozhodnu.
@Jmenonenidulezite píše:
@mau-mau
Už hledám 5.měsíců a nic mě neoslovilo. V dnešní době už lidi dávají lidské jména psům a naopak takže neřeším jestli se tak jmenuje něčí pes. Z českých jmen si prostě nevyberu. Řešila jsem stejný problém i u první dcery. Moje volba byla Amanda ale neumím si představit jak říkat zdrobněle mimču.
Taky se mi nelíbí ani jedno, Abby je v Čechách totál úlet a nevěděla bych, jak dítě oslovovat. Když se představí „ejby“, bude všude muset okamžitě vysvětlovat, jak se to píše. Vopruz, z vlastní zkušenosti. Mia celkem jde, ale už jich je docela dost, skoro jako nedávná vlna Emmiček, Emiček a Em. A oslovení „Miunko“ zní vážně jako „muňko“. Nezapomeň, že dítě nebudete oslovovat jen vy, kteří byste se třeba drželi originálního tvaru, ale také babičky, učitelky, kamarádi… ![]()
Zvolila bych nějaké méně tradiční české jméno, které můžeš na tyto tvary zdrobňovat.
@Anonymouska
Já si taky myslím, že si člověk zvykne. Sto lidí sto názorů, proto jsem napsala sem, abych zjistila i jiné názory.
@unuděná
Nějaký návrh na netradiční české jména? Procházela jsem kalendář snad 1000× a prostě nic.
Plus ještě Mia, stejně jako třeba Lili, je trochu sázka do loterie - pokud bude dcera drobné nežné stvoření, může to znít krásně, pokud ne, bude to působit směšně. Třeba na mě by bylo vyloženě k popukání, narostla jsem do krásných 183cm, mám nadváhu, sklony hlasitě a hodně mluvit, zkrátka je mě všude plno
Podobně kolegyně v práci se jmenuje Andělka, pořád mi to nejde přes pusu vzhledem k jejímu zevnějšku ![]()
@Jmenonenidulezite píše:
@unuděná
Nějaký návrh na netradiční české jména? Procházela jsem kalendář snad 1000× a prostě nic.
No fakt je, že já když vybírala dceři jméno, tak jsem s tím taky bojovala. U kluka mi přišel výběr netradičních, přesto českých jmen, mnohem větší ![]()
Tehdy se mi líbila Emílie (bylo to před boomem Emiček), Helena nebo Kamila, žel bohu ani jedno nepřošlo přes manžela ![]()
@unuděná Anglicky se to nečte „ejby“, vyloženě „eby“ (teda s tím otevřeným e)
@unuděná
Teď jste mi připomněla pohádku Tři oříšky pro Popelku, v roli Droběny Helena Růžičková ![]()
@unuděná
Tak to my jsme před 5 lety vybrali dceři jméno Emily. A jsem za to ráda. Ale s druhým jménem jsem v pasti.
Podivej se do zrcadla a uvedom si ze bude nejspíš dost po tobě a zeptej se sebe ktere jmeno se k tobe víc hodí. Ja si nedokazu predstavit ze bych se jmenovala Mia nebo Abby. Ze bych se jmenovala Veronika, Mirka nebo Lydie si predstavit dokážu.