Jaké kolo pro 13-letou slečnu?

327
29.7.16 20:36

Jaké kolo pro 13-letou slečnu?

Před týdnem jsem prodala kolo velikosti 24, které sloužilo výborně. Pro dceru ale už bylo malé. Celý týden ve volných chvílích hledám na internetu, byla jsem ve třech prodejnách, které máme ve městě a jsem stále bezradná.
Dcera měří 150 cm. Je hubená. Žádný sportovní typ. Růstový spurt má stále před sebou, takže očekáváme, že brzo se do délky vytáhne.
V prodejnách radili koupit již dospělácké kolo, ať dlouho vydrží.
Neřešil jste někdo podobný problém? A jaké kolo jste vybrali? Váhám, zda velikost rámu 17, 18? Koupit levné, kolem 7 či 8 tis.? Má cenu si připlatit nějaké tři tisíce - dostanu vůbec lepší kolo? V jedné prodejně pán říkal, že rozdíl je velký; v druhé prodejně pán říkal, že tam není rozdíl prakticky žádný mezi těmito dvěma cenovými kategoriemi.
Dále mě překvapilo, že ve všech prodejnách nám doporučili horské kolo. Nebylo by lepší krosové? Dcera bude jezdit hlavně na silnicích či nějakých zpevněných cestách. Do terénu to moc nevidím, má potom vůbec cenu horské kolo?
Pokud máte nějakou zkušenost, či je tu někdo, kdo se v kolech vyzná, moc prosím o radu. Klidně i konkrétní kolo, značku i velikost, budu ráda za jakoukoli radu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
33005
29.7.16 20:52

@Tóňa2 Mám 158 cm, rám 15", velký slopping, crossove kolo s terénními plasti. 16" kola jsou na mně uz povetsinou vysoka. Pokud holka naroste, da se to vyladit dobre nastavitelnym predstavcem a delsi sedlovkou.
Nevím, jak moc bude jezdit, ale vzhledem k cílové cenne asi moc ne.
Jinak mezi kolem za 7 a 12 je rozdíl, ale ten se pozná, pokud na nem stráví třeba 3 hodiny v kuse. Ne při ježdění po vesnici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
29.7.16 21:04

Rada

Jestli jsi z Ostravska doporučím dobrého prodejce, bývalého závodníka, jinak doporučuji spíše trekové kolo. Není do terénu jako horské či krosové, takže je lehčí, ale není to žádná silniční krasotinka pro sprintery. S otázkou ceny je to horší, hlavně se vyhnout supermarketům, to nikdy nevydrží. Najdi si malou prodejnu patřící soukromníkovi, ten nikdy nekoupí ani neprodá šunt, protože při reklamacích na tom prodělává. Neboj se říct co chceš, soukromník ti to předělá podle tvého přání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56278
29.7.16 22:18

@Tóňa2 napřed bych si asi našla nějakého solidního prodejce. Někde ti prostě budou cpát to, co potřebují prodat :mrgreen: Měl by určit podle výšky dcery vhodnou velikost kola, poslechnout si, kde všude budete jezdit - tedy když mu řekneš cyklostezky a zpevněné cesty, těžko ti bude cpát horské kolo :mrgreen:
Mezi koly za 7 a za 12 fakt rozdíl je, ale jak tu někdo psal, nepoznáš to, když si zajedeš na kole na koupaliště a zpět.
Kromě velikosti bych se taky odpíchla od váhy kola.
Ještě co se týče té velikosti, tak bych vybírala tak, aby jí i teď dobře sedělo. Tedy aby nebylo zbytečně velké a dosáhla nohama na zem špičkami alespoň. U kola se moc nevyplatí kupovat ho větší s tím, že dítě doroste. Jízda na příliš velkém kole je dost neohrabaná a nekomfortní.
Co se týče značky, tak já osobně mám dámské kolo Author Sport Lady, má normálně štangli, jen v malinko jiném sklonu než na pánském kole a líp se mi nasedá. Ale zas nevypadá jak to typické dámské kolo úplně bez štangle. Zatěžuju ho myslím dost, jezdíme často i celodenní výlety a jsem s ním fakt spokojená. 7 ale teda nestálo :mrgreen: A designem taky zrovna ostudu neudělá. Ale je spousta jiných značek, které mají v kola srovnatelné kvality - máme dobré zkušenosti i s Kellys, Specialized, Maxbike atd..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
327
31.7.16 14:16

Děkuji za reakce. Došlo mi, že v kamenných prodejnách, které jsem navštívila, vážně nakupovat nechci. Mám dojem, že prodejcům šlo vážně o to prodat kolo, které mají skladem a chtějí se ho pravděpodobně zbavit. Bohužel. Jó dobrého slušného prodejce aby člověk hledal. Zítra jedeme do krajského města a tam to snad bude lepší.
Ještě jednou díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Enduro

• (4.7) + 13 recenzí

Chodítko DJ