jaké změny dávek při druhém dítěti.-
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
jaké změny dávek při druhém dítěti.-
Ahoj maminky, chtěla jsme se zeptat, mám 1,5
starého chlapečka až mu budou dva chceme se pokusit pořídit druhé baby, v případě že by se všechno povedlo a druhé děťátko se narodilo do 3 let věku prvního jak to je z pobíráním mateřské a posléze rodičáku, mění se nějak částka? Díky za info. Snad je dostaz pochopitelný. Díky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj,
ono zalezi jestli jsi predtim byla zamestnana nebo jestli jsi brala PPM, atd…Nenapsala jsi zadne podrobnosti. Navic do te doby se to muze jeste zmenit. Zatim, vseobecne vzato, by ses nemela nikdy dostat pod castku rodicaku, tj. tech 7,5 tis.
Terik
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Teď je to tak, že pokud se Ti narodí druhé dítě do tří let po prvním, tak budeš dostávat ten první půl rok znovu mateřskou a pak rodičovskou.
Já jsem byla normální zaměstnanec, takže takhle to bylo u mě.
A dokonce mám tu novou mateřskou o dost vyšší než poprvé, za což jsem samozřejmě ráda, i když moc nechápu, čím jsem si to zasloužila
.
Jo, ještě jsem zapomněla napsat, že je třeba odhlásit pobírání rodičáku na první dítě, protože obě dávky dostávat nemůžeš. Pokud to odhlásíš pozdě, tak to budeš muset vrátit. Je to ale docela pakárna. Myslela jsem, že bude stačit zavolat na úřad (kde bydlím), který mi dávku vyplácí, aby mi jí zrušili, protože mi jiný úřad (kde sídlí zaměstnavatel), začíná vyplácet novou mateřskou. Nicméně oni potřebovali, abych došla za zaměstnavatelem, pak jsem musela na jeden úřad a s potvrzením „od kdy do kdy a kolik“ jsem musela zase letět na další úřad. Tak nějak ani nenadhazuju, proč si to mezi sebou soudružky nemůžou poslat samy, ale nechaj maminky po porodu lítat od čerta k ďáblu
.
M.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A když se narodí druhé mimčo až poté, co už prvnímu byly 3 roky? Když jde máma třeba na pár měsíců do porodu druhého pracovat, tak se potom mateřská vypočítává z těch pár měsíců? A když nejde pracovat a zůstává na mateřské s prvním až do jeho 4 let a mezitím se jí narodí druhé, tak mateřskou na druhé nepobírá? Jsem z toho jelen ![]()
nepřihlášená Gina
- Citovat
- Upravit
Ježíš, já toho zas tak moc nevím, ale pokud by se Ti dítko narodilo až po těch třech letech, ale byla bys stále na mateřské, tak začneš na to druhé brát rovnou rodičovský těch 7500,–. Pokud jsi mezitím byla v práci, tak myslím, že bys měla dostat mateřskou na základě toho výdělku, ale počítá se to myslím za poslední rok, takže se v tom odrazí i ta přechozí mateřská a nebude to tak vysoké. Takhle, kdyby ti náhodou ta mateřská vyšla ještě nižší než rodičák, tak Ti to dorovnaj, takže vždycky budeš mít minimálně 7500,–.
Ale zkus se zeptat někde, kde tomu 100% rozumí.
M.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji Vám za odpovědi , před těhotenstvím jsem pracovala pak jsembyla na rizikovým ,. D
- načítám...
- Citovat
- Zmínit