Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
My osobně mame dobermana a je super.je skoro jedno jakyho psa si poridis, kdyz je to stěně. zbytek uz bude na vas, jak se začlení a jak si ho vychovate
@Tichošlápek souhlasím s @Fjodorka Český strakáč
moje mamka má fenku a to je tak úžasné stvoření
myslím, že k rodině je to to nejvhodnější plemeno ![]()
Já mám anglického kokra, mezi kokry jsem vyrůstala. K dětem zlatí, plemeno střední, vhodné i ven (to bych třeba u zmíněného bišonka nebo kavalíra moc neviděla). Mám jí venku, na procházkách je sice vesměs hodná, ale lovce v sobě nezapře. Na agility taky super, pořádá se i cocker cup, nebo tak něco. Nicméně zde se očekává zvýšená péče o srst. Ono těch plemen vhodných na zahradu a k dětem je víc a asi každý doporučí to své milované ![]()
K výběru chovky - v prvé řadě bych si nastudovala, jaké testy by to či ono plemeno mělo mít povinně a které jsou doporučené. Plus by u mě měly ty chovky, které testují i nepovinně. Koukla bych se po jejich odchovech a zdravotním stavu.
Dále bych si zašla na nějakou větší výstavu (národní nebo mezinárodní), kde bude více chovatelů plemene. Nejenom se podíváte, jaké třeba zbarvení nebo typ pejska by se vám líbil, ale můžete se chovatelů i osobně na cokoliv zeptat. Dobrý chovatel nebude mít problém odpovědět. Jako poslední se můžete podívat i na výsledky výstavy, jak si který jedinec stojí. Je u něho taky celé jméno včetně chs. I když to nebývá vždy úplně spravedlivé.
A potom samozřejmě recenze od ostatních - např. na facebooku určitě najdete nějakou zaměřenou skupinu, kde vám jistě někdo poradí, které chovky jsou dobré, a které radši nebrat. U kokrů máme třeba hodně problematické min. 4. Můžete napsat i poradci chovu.
Jinak dopředu byste si ještě měla ujasnit, co byste chtěla s pejskem dělat. Jestli jen jako mazlík, případně agility, nebo časem plánujete i výstavy a štěňata. Pokud výstavy, ani uchovnění neplánujete, tak vám může stačit tzv. nestandard, kdy má pejsek nějakou menší, nedůležitou vadu - špatné zbarvení, špatný skus zubů nebo nesestouplé varle. Taková štěňátka jsou potom levnější.
@Ladie Labradoodle je kříženec. V ČR není samostatně uznán, tudíž by ho paní nesehnala ani s průkazem původu. To už může dojít i do toho útulku, takoví tam jistě také budou. A upřímně, křížit záměrně labradora a pudla je fakt běs.
@Tichošlápek My máme francouzského buldočka a nemůžeme si ho vynachválit. Sama dítě teprve čekám, ale všechny kamarádky mají děti od čtyř měsíců do tří let, dělají mu všechno možné a pes naprosto v pohodě, ještě je spíš vyhledává a chce si hrát. Tím, že je statnější, nemám strach, že by ho rozplácly. Když je počasí, zvládne ujít v pohodě i 15km, jediný problém je v létě, to je třeba ho nechat víc válet, jako každé podobné plemeno s krátkým čumákem. Časová náročnost není veliká, pokud budete mít domek se zahradou, kratší procházka (tak 1h) obden stačí, ale potřebuje být neustále v kontaktu s rodinou. Jediná vada je línání na jaře a na podzim. Jo a výchova je jednoduchá - pokud je člověk důsledný, pes reaguje na tón hlasu. Náš chodí na polích a v lese bez vodítka, neutíká ani za zvěří, na přivolání přiběhne. Učí se rychle, jen zkouší, co všechno mu projde ![]()
@Schifera píše:
My osobně mame dobermana a je super.je skoro jedno jakyho psa si poridis, kdyz je to stěně. zbytek uz bude na vas, jak se začlení a jak si ho vychovate
Tak zrovna dobrmana bych k malým dětem ani náhodou nepořizovala. Měli ho sousedi a všechny děti jsme se bály kolem nich jen projít. Občas se stalo, že jim utekl, a setkání tváří v tvář s ním nebylo rozhodně příjemné ani dospělým.
@Fialová7 moc děkuji za rady - hlavně ohledně testu apod. Psík bude jen mazel, nechám i vykastrovat, takže o exteriér tak úplně nejde. Spíše o dobrou povahu, ale tu by snad dobrý výběr chovne stanice měl také aspoň částečně zaručit
@malinika z dobrmanu mam respekt i ja. Věřím, ze mohou byt bezproblémovi, ale působí hrozne ostře
@kulihrášek1 fr. buldocek je k detem opravdu super, ostatne nejen k detem. Skvele plemeno. Ale ja miluju vsechny placatky, plno lidem se nelibi.
My máme bostonskeho teriera a lepšího psa si asi nedokážu představit
malému je teď 9 měsíců a psovi rok a 9 měsíců a už se z nich stávají kamarádi ![]()
@Dana V píše:
My máme bostonskeho teriera a lepšího psa si asi nedokážu představitmalému je teď 9 měsíců a psovi rok a 9 měsíců a už se z nich stávají kamarádi
Mohu potvrdit, taky mám doma bostonka, sice jen týden, ale je to slečna úžasňáková
K dětem a na zahradu je skvělý labradorský retrívr…my máme a je opravdu úžasný k dětem, učenlivý(kdyby teda páníček nerozmazloval.