Jakou lékařskou fakultu vybrat?

21
1.7.26 13:34

Jakou lékařskou fakultu vybrat?

Dobrý den, omlouvám se, že se zde ptám opět na neobvyklé téma.
Letos jsem dělala sérii přijímaček na lékařské fakulty, dostala jsem se na 1lf, 3lf a lfp. Momentálně se rozmýšlím především mezi 3lf a lfp, původně jsem vždy chtěla na lfp, protože jsem se západních Čech, ale stejně bych do Prahy i do Plzně musela dojíždět. Ptám se hlavně proto, že jsem se setkala i s různými názory, že lfp je v něčem horší, zejména kvůli aféře na právnické fakultě ZČU (samozřejmě neadekvátní argument, každopádně bych nechtěla, aby se na mě někdo koukal skrz prsty kvůli diplomu z Plzně, který je stejně z Karlovky). Zároveň bych ráda dělala vědu a obory jako imunologie nebo endokrinologie. Předpokládám, že medicína je těžká všude, jen se obávám, zda student z Plzně má méně příležitostí a možností, než student z Prahy. Chci mít na studium klid a zázemí, na druhou stranu se nechci ochudit o příležitosti - a stejně, dostanou se vůbec medici ve velkých nemocnicích k nějaké praxi? Ráda bych slyšela vaše názory, jestli máte někoho z okolí nebo přímo z akademického světa, nebo je to opravdu úplně jedno, jakou fakultu člověk studuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2400
1.7.26 14:39

Dojizdet kazdy den? Kam to mas bliz na kazdodenni dojizdeni?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
1.7.26 14:43

@jejjej omlouvám se, vyjádřila jsem se špatně, musela bych určitě sehnat v každém městě bydlení, jsem z Karlových Varů, takže každodenní dojíždění nepřipadá v úvahu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17003
1.7.26 16:19
@Any0759 píše: Více

Ahoj,

za mě rozhodně Karlovka - i pro budoucnost, budeš medik a doktor z Karlovky, lékaři mezi sebou hodně drží…

A co se týká 1 a 3 lékařské, tak 1LF je velká, dravá, praxe na Karlově náměstí… a 3LF je menší, tím pádem i menší „úmrtnost“ (což je ale v počtu nastupujících mediků asi jedno), praxe na Vinohradech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
1.7.26 16:22

@chs.jasmin Všechny fakulty jsou Karlova univerzita, i ta v Plzni. V Česku (mimo Moravu) se nedá studovat medicína na jiné univerzitě než na Karlovce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3235
1.7.26 17:51

Byla jsem v podobné situaci - před mnoha lety, dostala jsem se do Plzně a na Vinohrady, do Motola ne. Jasná volba byla pro mě lf3, chtěla jsem se věnovat psychiatrii (za blahé paměti C. Hoschela a PCP v Bohnicích..) a tenkrát měli jsko jediní nový modulový systém, který se mi jevil skvělý. Takže doporučuji Vinohrady. Je to hlavní město, taky jsem z KV a dostala jsem bez problému kolej na Hostivaři.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3235
1.7.26 17:57

Mí rodiče studovali oba v Plzni a někteří z mých gymnaziálních spolužáků se dostali na fakulty Plzeň, 1.lf, 2.lf. Největší úspěšnost měli studenti z Plzně, tam dokončili studium všichni, které znám. Naopak 1.lf se pyšní nejvyšším číslem odpadlíků, holky na koleji byly vyklepané z každého zkoušení na cvikách z anatomie, pak pitvy, histologie.. my na 3.lf jsme to měli poklidnější a předměty díky modulům víc provázané, učili jsme se souvislosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
552
1.7.26 23:45

Ahoj, co se tyce prilezitosti, nemyslim si, ze by ses v Plzni o neco ochudila. Ani jsem neslysela, ze by se kvuli fakulte na nekoho u pohovoru divali skrz prsty. Znam par lidi z 3lf i 1lf, z Plzne minimum. Vse ma sve svizele. Nicmene o 1.lf jsem toho slysela nejvice a nesla bych tam, prijde mi, ze je to moc velky masokombinat. 3lf mi byla vzdy celkem sympaticka. (Studovala jsem 2.lf a rozhodovala se mezi 2 a 3. Prijimacky na 1.byly posledni a ani jsem tam nesla.) Jedine, co me napada, co by mohlo byt teoreticky plus mezi 3lf a Plzni, kdyz bys stala o to, zkusit zit chvili v Praze.

Příspěvek upraven 01.07.26 v 23:52

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
1.7.26 23:47

@teroonka velice děkuji za odpovědi. Chtěla bych se vás ještě zeptat, měla jste někdy dojem, že student z Plzně má méně příležitostí než student z Prahy? Že bych se o něco ochudila, kdybych nastoupila v září na lfp místo 3lf?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3235
2.7.26 05:43

Z odborného hlediska a úrovně výuky si to nemyslím. Plzni dávali přednost studenti, kteří preferovali rodinnější, menší fakultu a menší studijní kruhy. Nás bylo cca. 200 v ročníku, rozděleno do 16 kruhů, číslováno 1-8 a 11-18, aby na určité předměty, praktika, cvičení, tělocvik a pitvy spojovali 1+11, 2+12 atd. pro snadnější orientaci. Zpětně si říkám, že pro mě taky bývalo bylo lepší zvolit menší a komornější systém studia. Ono záleží, jestli vůbec těch víc možností a kontaktů student chce a potřebuje. Z toho hlediska je opravdu Praha lepší, špičkovější kliniky, volba z více pracovišť, kulturní vyžití po večerech a ve volnu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42687
2.7.26 06:04

Ještě Univerzita Palackého Olomouc a Ostravská univerzita.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42687
2.7.26 06:06

Gratuluju k přijetí. Třetí lékařská fakulta má dost odlišný způsob výuky od ostatních. Z tvých vybraných bych volila asi ji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12996
2.7.26 08:23

Určitě bych se vyhnula takové, kde je velké množství odpadlíků.
Studium medicíny je naročné tak jako tak, jsou náročné i přijímací zkoušky, takže se tam nedostane obvykle velké množství lidí, kteří by byli inteligenčně mimo a pokud někde odpadá hodně lidí, je to spíš vina té školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2400
2.7.26 11:15

@Havlova ale pani pise mimo Moravu.
Jinak lekarska je prece take v Brne na Masarykove uni.

Hradec Kralove ma dve lekarske…fakultu Karlovu univetrzity a zvlast Vojenskou lekarskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42687
2.7.26 11:49
@jejjej píše: Více

Musím se naučit číst. Já viděla M a četla Masarykova a ne Morava. :zed: A dovolená v nedohlednu. :mrgreen:
V Hradci studují na vojenské, ale v podstatě studují zároveň se studenty UK. Oni jsou snad zároveň i studenti UK.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze