Jakou lékařskou fakultu vybrat?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Jakou lékařskou fakultu vybrat?
Dobrý den, omlouvám se, že se zde ptám opět na neobvyklé téma.
Letos jsem dělala sérii přijímaček na lékařské fakulty, dostala jsem se na 1lf, 3lf a lfp. Momentálně se rozmýšlím především mezi 3lf a lfp, původně jsem vždy chtěla na lfp, protože jsem se západních Čech, ale stejně bych do Prahy i do Plzně musela dojíždět. Ptám se hlavně proto, že jsem se setkala i s různými názory, že lfp je v něčem horší, zejména kvůli aféře na právnické fakultě ZČU (samozřejmě neadekvátní argument, každopádně bych nechtěla, aby se na mě někdo koukal skrz prsty kvůli diplomu z Plzně, který je stejně z Karlovky). Zároveň bych ráda dělala vědu a obory jako imunologie nebo endokrinologie. Předpokládám, že medicína je těžká všude, jen se obávám, zda student z Plzně má méně příležitostí a možností, než student z Prahy. Chci mít na studium klid a zázemí, na druhou stranu se nechci ochudit o příležitosti - a stejně, dostanou se vůbec medici ve velkých nemocnicích k nějaké praxi? Ráda bych slyšela vaše názory, jestli máte někoho z okolí nebo přímo z akademického světa, nebo je to opravdu úplně jedno, jakou fakultu člověk studuje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@jejjej omlouvám se, vyjádřila jsem se špatně, musela bych určitě sehnat v každém městě bydlení, jsem z Karlových Varů, takže každodenní dojíždění nepřipadá v úvahu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Any0759 píše: Více
Ahoj,
za mě rozhodně Karlovka - i pro budoucnost, budeš medik a doktor z Karlovky, lékaři mezi sebou hodně drží…
A co se týká 1 a 3 lékařské, tak 1LF je velká, dravá, praxe na Karlově náměstí… a 3LF je menší, tím pádem i menší „úmrtnost“ (což je ale v počtu nastupujících mediků asi jedno), praxe na Vinohradech.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@chs.jasmin Všechny fakulty jsou Karlova univerzita, i ta v Plzni. V Česku (mimo Moravu) se nedá studovat medicína na jiné univerzitě než na Karlovce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Byla jsem v podobné situaci - před mnoha lety, dostala jsem se do Plzně a na Vinohrady, do Motola ne. Jasná volba byla pro mě lf3, chtěla jsem se věnovat psychiatrii (za blahé paměti C. Hoschela a PCP v Bohnicích..) a tenkrát měli jsko jediní nový modulový systém, který se mi jevil skvělý. Takže doporučuji Vinohrady. Je to hlavní město, taky jsem z KV a dostala jsem bez problému kolej na Hostivaři.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mí rodiče studovali oba v Plzni a někteří z mých gymnaziálních spolužáků se dostali na fakulty Plzeň, 1.lf, 2.lf. Největší úspěšnost měli studenti z Plzně, tam dokončili studium všichni, které znám. Naopak 1.lf se pyšní nejvyšším číslem odpadlíků, holky na koleji byly vyklepané z každého zkoušení na cvikách z anatomie, pak pitvy, histologie.. my na 3.lf jsme to měli poklidnější a předměty díky modulům víc provázané, učili jsme se souvislosti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, co se tyce prilezitosti, nemyslim si, ze by ses v Plzni o neco ochudila. Ani jsem neslysela, ze by se kvuli fakulte na nekoho u pohovoru divali skrz prsty. Znam par lidi z 3lf i 1lf, z Plzne minimum. Vse ma sve svizele. Nicmene o 1.lf jsem toho slysela nejvice a nesla bych tam, prijde mi, ze je to moc velky masokombinat. 3lf mi byla vzdy celkem sympaticka. (Studovala jsem 2.lf a rozhodovala se mezi 2 a 3. Prijimacky na 1.byly posledni a ani jsem tam nesla.) Jedine, co me napada, co by mohlo byt teoreticky plus mezi 3lf a Plzni, kdyz bys stala o to, zkusit zit chvili v Praze.
Příspěvek upraven 01.07.26 v 23:52
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@teroonka velice děkuji za odpovědi. Chtěla bych se vás ještě zeptat, měla jste někdy dojem, že student z Plzně má méně příležitostí než student z Prahy? Že bych se o něco ochudila, kdybych nastoupila v září na lfp místo 3lf?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Z odborného hlediska a úrovně výuky si to nemyslím. Plzni dávali přednost studenti, kteří preferovali rodinnější, menší fakultu a menší studijní kruhy. Nás bylo cca. 200 v ročníku, rozděleno do 16 kruhů, číslováno 1-8 a 11-18, aby na určité předměty, praktika, cvičení, tělocvik a pitvy spojovali 1+11, 2+12 atd. pro snadnější orientaci. Zpětně si říkám, že pro mě taky bývalo bylo lepší zvolit menší a komornější systém studia. Ono záleží, jestli vůbec těch víc možností a kontaktů student chce a potřebuje. Z toho hlediska je opravdu Praha lepší, špičkovější kliniky, volba z více pracovišť, kulturní vyžití po večerech a ve volnu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ještě Univerzita Palackého Olomouc a Ostravská univerzita.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Gratuluju k přijetí. Třetí lékařská fakulta má dost odlišný způsob výuky od ostatních. Z tvých vybraných bych volila asi ji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Určitě bych se vyhnula takové, kde je velké množství odpadlíků.
Studium medicíny je naročné tak jako tak, jsou náročné i přijímací zkoušky, takže se tam nedostane obvykle velké množství lidí, kteří by byli inteligenčně mimo a pokud někde odpadá hodně lidí, je to spíš vina té školy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Havlova ale pani pise mimo Moravu.
Jinak lekarska je prece take v Brne na Masarykove uni.
Hradec Kralove ma dve lekarske…fakultu Karlovu univetrzity a zvlast Vojenskou lekarskou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jejjej píše: Více
Musím se naučit číst. Já viděla M a četla Masarykova a ne Morava.
A dovolená v nedohlednu. ![]()
V Hradci studují na vojenské, ale v podstatě studují zároveň se studenty UK. Oni jsou snad zároveň i studenti UK.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit