Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte, mám takový zvláštní dotaz a nevím, kam jej zařadit.
Prvního chlapečka mám s chlapem, který mě mlátil jak žito. Nebudu to rozebírat dále, teď už s ním nejsem, ale chlapeček má 4 roky a docela by mě zajímalo, jestli může být stejný jako on… Rozumíte mi? ![]()
Ahoj, my se v psychologii učili, že 80% charakteru dělají geny, 20= výchova, prostředí..atd. Ale podle mě, když bude chlapeček vyrůstat v milujícím prostředí, kde uvidí, jak táta s mámou vycházejí v pohodě, od malinka se mu bude vštěpovat, že ženský se nemlátí, zůstane to v něm.. Tvůj bývalý partner, v jaké vyrůstal rodině? V takové, kde táta mámu mlátil? Považuje to tudíž za normální.. ale to je na delší rozbor:-) Vštěpuj synkovi od malinka, jak se má chovat chlap a snad to v něm zůstane:-)
ahojky
taky mám syna s ex,musím říct ,že geny jsou bohužel znatelné.Ale pokud ty povedeš mladýho k úctě k ženám ,tak by se tento problém mohl vyřešit.Chápu tě ,taky mi občas projde hlavou co vše z něj má.Můj ex hodně pil ,tak si na mladýho budu taky dávat pozor a to hlavně v pubertě ,která už je skoro za dveřma.
Nemyslim, ze by se mohl prenest natolik konkretni akt, jako je biti zeny, ale muze mit podle me sklon ke vzteklosti, muze byt horka hlava, ktera nejdriv jedna a teprve pak se pta, mit mensi sebeovladani… Zkratka muze mit urcite povahove rysy, ktere kdyz na ne pusobi nevhodne prostredi, tak muzou vykrystalizovat ve fyzickou agresi, ale tam prave vstupujes ty, jako nekdo, kdo ho povede k mirumilovnosti, kdo mu pomuze ucit se ovladat, vazit si druhych.
ahj,bohužel musím potvrdit,že geny jsou fakt svinstvo,můj starší syn svého otce v životě neviděl,a je mu nejen podobný jak vejce vejci,ale i gesta má po něm,jen je o hodně víc inteligentní,ale bohužel zdědil sklony k různým závislostem,jako je alkohol a hazardní hry,ale prča je to,že to má i můj otec,takže jsme se dočetla,že u něj je to dvakrát takové riziko návyků,ale věřím,že bití ženy dědičné není,v tom musí ten člověk vyrůstat,přeji všem matkám,ať jejich děti dědí jen kladné geny ![]()
eviska22 píše:
Ahoj, my se v psychologii učili, že 80% charakteru dělají geny, 20= výchova, prostředí..atd. Ale podle mě, když bude chlapeček vyrůstat v milujícím prostředí, kde uvidí, jak táta s mámou vycházejí v pohodě, od malinka se mu bude vštěpovat, že ženský se nemlátí, zůstane to v něm.. Tvůj bývalý partner, v jaké vyrůstal rodině? V takové, kde táta mámu mlátil? Považuje to tudíž za normální.. ale to je na delší rozbor:-) Vštěpuj synkovi od malinka, jak se má chovat chlap a snad to v něm zůstane:-)
No já s tímhle rozborem až tak nesouhlasím
Přítel vyrůstal v rodině, kde bylo domácí násilí běžné a nemyslím si, že by to považoval za normální. Spíš naopak, chlapy co se dopustí násilí na ženské odsuzuje a vím, že by nikdy nevztáhl ruku ani na mě ani na malou. ![]()
ale určitě když chlapeček od malička uslyší, že se musí k holčičkám chovat hezky, nic tím nezkazíš ![]()
Je to presne jak pise cicinka.. Ve skole jsem absolvovala predmet Domaci nasili a je to tak, ze je to chovani naucene. Muze byt cholerik, muze mit sklony k agresi, ale jestli nekdy uhodi zenskou bude zaviset na tom, co vidi denodenne doma a tudiz co je mu odmala meritkem.
Samozrejme to tak neni vzdycky, i kluk, co mel pohodovy detstvi a pohodovyho tatu, muze zenskou bit nebo naopak, kluk, co v nasili vyrustal, se snazi delat pravy opak a zenskou by nikdy neuhodil, ale neni to tak, ze kdyz jeho biologicky otec, se kterym nezije, mlatil matku, tak on to bude jednou delat taky.
No, tak naštěstí doma se máme rádi- malý svého biologického otce taky nikdy neviděla, ale mám dojem, jako by tady s náma pořád byl- gesta, rysy a teď právě poslední dobou zjišťuji, že i povahově je si s ním hodně podobný- ON byl ulhaný, sračka- když se něco stalo- neznal vlastní matku, jen proto, aby si zachránil kůži, jeho života byla jedna velká lež… No a se smutkem musím oznámit, že malý, ač má přes 4 roky už to zkouší taky. A já- na to, že má 4 roky, jsem občas úplně bezradná- už nepomáhá nic. A navíc- jak v synovi uvidím chvilkama JEHO, tak se mi úplně zvedá žaludek, naštěstí to ale téměř hned přejde… jsem divná…
Nejsi divna, proste sis prosla necim hodne osklivym a maly ti to nekdy pripomene, na tom neni nic divnyho. Dulezity je, ze ho milujes a i kdyz ti nekdy pripomene byvalyho, uvedomis si, ze maly je hlavne tvuj a ze ho milujes…
A s temi geny - ve ctyrech letech lzou snad vsechny deti, vsechny zkousi, kam az muzou zajit, co jim projde a co ne, obzvlast, jestli je to chytrej kluk, tak si toho dovoli jeste hodne
Na tobe je nastavit mu nejaky hranice a jit mu v rodine prikladem… A kdybys nahodou mela pocit, ze uz to zachazi za nejaky snesitelny hranice, neni problem zkonzultovat s nejakym fajn psychologem, ne proto, jakyho ma malej biologickyho otce, ale proste proto, ze si s nim treba nevis rady a potrebujes poradit s vychovou ![]()
Je logicky, ze se bojis, co z nej vyroste, kolik toho podedi, kolik toho ty muzes asi ovlivnit, ale podle me je mnohem lepsi, ze jsi ostrazita dopredu a rizika si uvedomujes, nez byt takova ta mama, co se ve svych detech nekriticky vidi a ma pocit, ze oni by v zivote nikdy nic spatnyho neudelaly a za vsechny prusvihy muze nekdo jiny, takovy deti pak podle me muzou skoncit spatne.
Ale to, ze tvuj ctyrletej chlapecek je vychytralej a zkousi lhat, to bych brala jen jako znamku zdarneho vyvoje ![]()
hezky napsané ![]()
a jen tak mezi řeči- dětský psycholog se platí?
Urcite existuji i bezplatne, stejne jako jsou treba nektere manzelske poradny bezplatne. U kazde nemocnice byva psycholog a ten by podle me mel byt zdarma, ale to jn hadam, urcite najdes blizsi info na netu… Spis je potom problem najit toho, kdo ti fakt poradi a pomuze, kdyz to potrebujes… ![]()