Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, potrebovala bych poradit. Mam 7mesicniho syna, vazi 8,2kg, ale presto, ze neni zadny dlouhan (69cm), mam pocit, ze mu je uz mala autosedacka 0-13kg. Precuhuji mu nohy asi o 10-15cm ![]()
Je pravda, ze jsem s touto autosedackou (trojkombinace kocarku Hoco) nebyla moc spokojena od zacatku, prestoze splnuje vsechny „narocne normy“ a byla docela draha, tak jsem mela pocit, ze maly v ni je tak nejak divne zalomeny narozdil od vsech jinych i levnejsich autosedacek, ktere jsem videla a zkousela.
Vim, ze by mimi melo vydrzet v teto male sedacce, co nejdele, a co nejdele jezdit proti smeru jizdy, ale prijde mi, ze v tehle autosedacce je jak skrcenec. Myslite, ze uz by mohl do vetsi autosedacky 9-18kg? Chteli bychom Maxicosi Priory XP mate nekdo zkusenost? Diky Jana
Ahojky,
couhajici nohy nevadi, dulezite je aby nepresahovala hlavicka. Mimi velke 69 cm by se do teto sedacky melo v pohode vejit. Ale jestli z ni nemas od zacatku dobry pocit tak chapu, ze uz chces prejit na vetsi
Podle meho by ale mel prcek uz umet do vetsi sedacky sedet nebo se pletu? Take se zaciname poohlizet po vetsich, ja vaham mezi firmou Maxi Cosi a Bebe confort, tak treba nam nekdo poradi ![]()
MAA
Ahoj Monis,
ja jsem se asi spatne vyjadrila, myslela jsem to tak, ze v kazdem pripade chci jinou autosedacku, protoze ty couhajici nohy vadi, kdyz dam autosedacku do auta, tak je musi mit bud roztazeny a nebo skrceny, coz mne prijde, ze je dost spatne. Chtela jsem se zeptat jestli mam jeste kupovat novou malou 0-13kg nebo jestli uz by mohl mit tu vetsi, protoze se mi pochopitelne nechce kupovat druhou autosedacku 0-13kg. Jinak tahle autosedacka Hoco mne vadi od zacatku proto, ze mam pocit, ze tam miminko sedi/lezi nepohodlne, pry je to ale dle vyjadreni dvou prodavacek jen muj dojem, no nevim jak to muzou vedet jak se mimi sedi?
Taky jsi se zminila, ze by na vetsi autosedacku melo mimi uz samostatne sedet? Cetla jsem, ze kdyz je polohovatelna tak nemusi? Jsem z toho uz uplne zmatena! Vite nekdo od kdy a co musi mimi umet, aby mohlo byt ve vetsi autosedacce?? Jeste jednou diky za odpovedi. Jana
Ahoj Jano,
i já si myslím, že na „sedící“ autosedačku by už měl muminek umět sám sedět. Ale až budeš tu novou kupovat, nech si předvést jak se dá polohovat, my např. máme Chicco Zenith, která je sice polohovací, ale zas tolik ne, navíc se s tím blbě manipuluje, když řídím, nedosáhnu tam už vůbec, takže to zas tolik nevyužíváme. Ale myslím, že se najdou i víc polohovací autosedačky.
Ahoj Katka
Ahojky,
nevím, jestli autosedačky do 13 kg mají různé velikosti. My máme I´COO a taky malému čouhají nohy (měl v 5 měsících 8,5 kg a 72 cm). Mívá je natažené na opěradlo sedadla, asi je tak chce mít, protože doma je má trochu pokrčené a z autosedačky nečouhají. Dokud mimi samo nesedí, tak by myslím mělo být každopádně v protisměru, což není u sedaček nad 9 kg běžné, ale dá se taková sehnat. Myslím, že Neonato nějakou takovou má. Je polohovací a dá se zapnout jak po směru, tak v protisměru. My jestě chvilku vydržíme s tou malou sedačkou, doufám jen, že prcek bude dřív sedět než mu začne přečuhovat hlava. Zatím máme rezervu
.
Tak páček shledáček!
Ulrika a Andrýsek (6 měsíců)
Ahoj,
my jsme koupily nakonec sedacku 0-18 kg. Nejdriv jsme meli taky takovou tu kolibku (Chicco) a pouzivali jsme ji skoro do roku, protoze syn v ni krasne usinal. Pak jsme koupili uplne obycejnou neznackovou sedacku 0-18 kg, jde totiz pouzivat obema smery, nejdriv jako ta kolibka a pak normalne po smeru, kdyz uz dite sedi. Tyhle sedacky jsou vetsi a polohovatelny, tak treba by to mohlo byt reseni. Protoze do sedacky 9-18 kg by urcite mimi melo poradne samo sedet, navic moc polohovat nejdou a blbe se jim v tom usina a nohy precuhuji taky. Navic nektery nemaji vnitrni pasy a ty jsme rozhodne chteli. Ted je synovi 1,5 roku takze uz jezdime po smeru v sede, ale trva delsi dobu nez v ni usnu, pokud vubec.
Chce to zajit nekam, kde maji vic znacek a zkouset a zkouset.
Ahoj Jana a Tomasek
Ahoj,
taky jsem ted resila novou sedacku, protoze synek je sice hubenej, ale dlouhej, v 9 mesicich ma 79 cm.
Pripojuju se k holkam, ze mimi, pokud nema poradne vyvinute krcni svaly, melo by cestovat proti smeru jizdy. Plati, ze precuhujici nozky nevadi, hlava nesmi. Takze pokud chces novou sedacku za kazdou cenu, myslim, ze varianta od 0-18 by byla idy v pripade, ze na upnuti proti smeru jizdy ti staci pasy auta. Narazila jsem na Britax First Class, ktera ma pro mimina asi do 6 kg spec. vlozku, ktera se potom vyndava. Je sympaticky hluboka, dobra ochrana proti bocnimu narazu. Ale ja bych ji do naseho auta urcite v protismeru nepripla, protoze je dost mohutna. Pokud ti na takovou vetsi sedacku nestaci pasy, jdi radsi do vel. 0-13. Napr. Maxi Cosi Cabrio, Britax Cosy Tot Premium
Do sedacky 9-18 by dite opravdu melo sedet, a navic mit dobre vyvinute krcni svaly / melo by mit teda kolem roku/ . Po patrani po kvalitach sedacek zvolila Romer King TS plus, viteze letosnich crashtestu. ma vyborne upinani k sedadlu auta, 5 bodove pasy, dobrou ochranu proti bocnimu narazu, pekne potahy, snadno polohovatelna od ridice a celkove mi byla sympaticka. Je drazsi, ale myslim ze cca 5700 je snesitelnych. Levnejsi a taky velmi dobra je Romer Lord, pro zmenu lonsky vitez…:-))) Maxi cosi Priori, Britax Eclipse..... V dalsich znackach se prilis neorientuju, protoze tyto sedacky mi prisly asi nejbezpecnejsi z toho co jsem videla v obchodech. Nakupovala jsem pres www. matysek. cz.
Preju stastnou ruku pri vyberu, a doufam, ze jsem vam trosku pomohla.
Cestovani zdar
Katka
Diky moc za tipy. Tak asi koupime druhou malou MaxiCosi
Na ty sedacky 0-18kg jsem totiz neslysela dobry reference, pro male mimi jsou z fyziol. hlediska skoro stejne spatne jako ty 9-18kg. Jana
Řešíme něco podobného. Našla jsem telefonní číslo na info linku Römer, tak tam možná zkusím zavolat a poradit se.
Tel je 723129955, jsou tam ve všední dny do 17 hod.
Ali
Ahoj holky,
vidím ,že nejsme sami kdo měl tento problém. Původně jsme měli autosedačku od Chicca. Jenže zhruba od 5 měsíců začala být synovi malá. V půl roce vážil 9.35 kg a měřil 72 cm. Hlavních problémů bylo několik,syn se do ní nevešel hlavně v oblasti ramen , takže tedka v zimě když má několik vrstev oblečení a bundičku v ní byl děsně narvaný. Další problém ,přečuhující nožičky a co bylo nejhorší vadil mu pás přes nohy , který ho tlačil a omezoval ho v pohybu nohou. Cestujeme téměř každý víkend 1-2 hodiny, takže každá cesta probíhala tak ,že syn 20 minut řval , nebyl k utišení a pak vysílením usnul.
Zhruba v půl roce jsme tedy usoudili ,že takhle není možné s ním jezdit.
Vyzkoušeli jsme asi 5 druhů sedaček , které jsou na trhu od 9-18 kg. Podmínkou bylo ,aby byly polohovatelné . U Chicca byl opět problém v úzkém prostoru v oblasti ramen, u autosedačky Condor byl problém v tom ,že při polohování se často vrazela do výchozí kolmé polohy , u značky Osram příliš tvrdé polostrování na dlouhé cesty. Nakonec jsme koupili Maxi Cosi a vůbec nelitujem. V krámě se zdá ,že autosedačka není příliš sklopená ,ale musíte počítat i se sklonem sedačky na kterou se připevnuje , takže dítě je asi ve stejné poloze jako u těch nejmenších sedaček. Syn je v ní naprosto spokojený , přestal brečet ,ze sedačky vidí ven z okna, protože je vysoko a protože uchycení sedačky je na jiném principu má volné nohy.
Co se nám osvědčilo určitě při koupi sedačky vzít dítě do obchodu a po:,–(it jí do ní a hned budete mít minimálně z poloviny jasno. Je důležité ,aby mimi bylo spokojené.Hodně štěstí při výběru.
Lenka