Jaký dokument po mě chtějí?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Já jsem zaměstnavateli nedávala nic a to jsem se šla přímo zeptat, zda mám nějak dokládat jak dlouho míním být doma a prý nic. Taky mám dvouletou variantu.
Daně mi udělala normálně účetní v práci, jen jsem si je k ní došla podepsat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak poštou by ti mělo přijít rozhodnutí o přiklepnutí rodičáku, tak asi myslejí ten? Ale v současné době mi to přijde trochu na hlavu, když si můžeš měnit výši rodičáku co 3m, dřív, když člověk udělal volbu, tak už to nešlo změnit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky by mě to zajímalo… řeším něco podobného.. paní na VZP mi řekla jestli jsem nahlásila že jsem na mateřské… říkám, že ne že nic takového nevim a ona že pokud jsem zaměstnaná tak to má nahlásit zaměstnavatel… tak se o to nezajímám ale mám takový tušení, že si budu muset někam zavolat a vyřešit to ![]()
- Citovat
- Upravit
A ty mas u zaměstnavatele RD hlasenou na tři roky? Pokud ano, je ti zdravotni hrazeno z tohoto titulu a ne z důvodu pece o díte.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mag píše:
A ty mas u zaměstnavatele RD hlasenou na tři roky? Pokud ano, je ti zdravotni hrazeno z tohoto titulu a ne z důvodu pece o díte.
mám ji na dva roky a chystám se prodlužovat, jde mi jen o ten dokument…co to jako je… ![]()
- Citovat
- Upravit
To je teda skoro záhada. Měla jsem to stejně jako ty, na VZP mi řekli, že nemusím hlásit nic, protože jsem na RD - tříleté a že to jde tedy pořád přes zaměstnavatele. Zaměstnavatele nemá co zajímat, jak dlouho se rozhodneš pobírat rodičák. To je pouze tvoje věc, jakou variantu zvolíš. Je má zajímat akorát to, jak dlouho chceš být na rodičovské dovolené.
Přijde ti teda ze sociální odboru, že máš přiklepnutý dvouletý rodičák, tak asi chce po tobě tohle.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mončís píše:
Taky by mě to zajímalo… řeším něco podobného.. paní na VZP mi řekla jestli jsem nahlásila že jsem na mateřské… říkám, že ne že nic takového nevim a ona že pokud jsem zaměstnaná tak to má nahlásit zaměstnavatel… tak se o to nezajímám ale mám takový tušení, že si budu muset někam zavolat a vyřešit to
já musela napsat, kdy nastupuju na MD a pak po narození dítěte poslat info o narození, že na MD zůstávám
- Citovat
- Upravit
Já bych odepsala, že u nich žádám o rodičovskou dovolenou do tehdy a tehdy a po tuto dobu jsem státní pojištěnec podle paragrafu 7 odstavec 1 písmena d zákona o veřejném zdravotním pojištění, takže nemám žádný důvod a ani ze zákona NESMÍM se v průběhu rodičovské dovolené na pojišťovně nahlásit jako pečující osoba podle písmena L, protože takto se tam smí hlásit pouze rodiče, kteří ani nepobírají rodičovský příspěvek, ani nečerpají rodičovskou dovolenou. Zároveň bych zaměstnavateli oznámila, že mu celkem nic není do toho, jaké sociální dávky pobírám, takže nemám důvod mu oznamovat dobu čerpání rodičovského příspěvku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já mám rodičák do tří let dítěte a když jsem nastupovala, podepisovala jsem ve firmě prohlášení, že si volím rodičovskou dovolenou maximálně do toho a toho datumu - bylo to normálně napsaný ve firmě, žádný oficiální formulář. A daně mi ještě letos dělá firma - na mateřskou jsem nastupovala v únoru 2012. Příští rok si je budu muset dělat sama - ale nebude nejspíš žádný příjem, takže to bude bez problémů.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja jsem do prace posilala neco jako zadot o uvolneni na ty 3 roky, proste aby tam meli papir, jak dlouho budes doma, jinak jsem nikde nic nezarizovala.tak ji zavolej co po tobe presne chce, ale predpokladam, ze ten papir o priklepnuti rodicaku, aby neco meli, ze za tebe vsechno plati stat a nemusi oni
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Les2311 píše:
Já bych odepsala, že u nich žádám o rodičovskou dovolenou do tehdy a tehdy a po tuto dobu jsem státní pojištěnec podle paragrafu 7 odstavec 1 písmena d zákona o veřejném zdravotním pojištění, takže nemám žádný důvod a ani ze zákona NESMÍM se v průběhu rodičovské dovolené na pojišťovně nahlásit jako pečující osoba podle písmena L, protože takto se tam smí hlásit pouze rodiče, kteří ani nepobírají rodičovský příspěvek, ani nečerpají rodičovskou dovolenou. Zároveň bych zaměstnavateli oznámila, že mu celkem nic není do toho, jaké sociální dávky pobírám, takže nemám důvod mu oznamovat dobu čerpání rodičovského příspěvku.
tak nějak ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Les2311 píše:
No já to spíš řeším z důvodu, že potřebuji vědět, zda mi udělají vyúčtování daně, nebo ne. Tak jí chci napsat a teď koukám, že mám resty
Je to taková nanynka, už jednou udělala dost velký omyl a tak jsem si o ní udělala obrázek. Ví všechno a přitom nic
určitě se na mě osopí, že nemám papíry v pořádku…tak to chci právě vyřešit ![]()
- Citovat
- Upravit
@Holma píše:
No já to spíš řeším z důvodu, že potřebuji vědět, zda mi udělají vyúčtování daně, nebo ne. Tak jí chci napsat a teď koukám, že mám restyJe to taková nanynka, už jednou udělala dost velký omyl a tak jsem si o ní udělala obrázek. Ví všechno a přitom nic
určitě se na mě osopí, že nemám papíry v pořádku…tak to chci právě vyřešit
Tak o zúčtování daně se žádá do 15.2., takže termín už jsi prošvihla
Jako klidně se můeš s účetní domluvit, že požádáš teď a na formuláři napíšete vyhovující datum, teoreticky to v tuto chvíli ničemu nevadí - ovšem pokud účetní nebude chtít, zákon je na její straně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holmo, přijde mi, že to má personalistka pomýlené.
zjevně od tebe chce Rozhodnutí o přiznání RP od sociálního odboru úřadu práce- bud ti ho dali do ruky, nebo poslali poštou.
na zdravotní pojištovnu by ses hlásila například tehdy, pokud by ti během pobírání rodičáku skončil pracovní poměr u zaměstnavatele (vypršela doba trvání), ale tento příapad? nechápu.
pa
har.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj maminky,
personalistka od zaměstnavatele mi poslala:
Pokud tedy zvolíte „dvouletou variantu“ pobírání příspěvku (nikoliv dovolené), dokument od příslušného úřadu neprodleně předložte zaměstnavateli. Po skončení pobírání tzv. „dvouletého“ rodičovského příspěvku je Vaší povinností dojít na svou zdravotní pojišťovnu, nahlásit že jste matkou pečující o dítě do věku 3 let, abyste tedy byla uznána jako státní pojištěnec a nemusela jste si ten poslední rok platit minimální zdravotní pojištění (dnes toto činí 1.080,– Kč měsíčně) a opět zaměstnavateli předložit dokument potvrzující, že jste státním pojištěncem. Pokud zvolíte „tříletou variantu“, taktéž je Vaší povinností dokument potvrzující tuto skutečnost předložit zaměstnavateli(z důvodu pokrytí zdravotního pojištění, pojišťovny tyto skutečnosti u zaměstnavatelů při kontrolách kontrolují).
Můžete mi prosím někdo osvětlit, co po mě vlastně chtějí a kde ten dokument vezmu? Rodičák už pobírám několik měsíců, toto mi psala, když jsme měla na rodičák nastupovat a nějak jsme na to zapomněla.
A ještě dotaz: kdo mi udělá daně, když jsem na rodičáku? Udělá to automaticky zaměstnavatel, nebo musím sama?
Díky.