Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky,
prosím o radu - ne pro sebe, ale kamárádku.
Měla TP 23. a bojí se, že jí budou vyvolávat porod. Četla, že je o hodně horší než přirozený, prý jsou kontrakce a vůbec se neotvíráš, mnohokrát proto porod končí císařem a nebo kleštěma.....Rodíš většinou strašně dlouho (24 hodin je běžné) což mimča prý moc dobře nenesou......
Měla jste některá vyvolaný porod a jak probíhal? Díky Makina
moje sestra mela vyvolavany porod, dopoledne dostala cipek do pochvy, v 1 ji pustili kapacku a v pul paty se narodila neter… bez klesti a bez cisare…mela modrinu pres pul zadku, ale to s vyvolavanim nesouviselo a hned druhy den tvrdila, ze je v pohode…
Makino, myslim, ze to je individualni - ja mela porod take vyvolany, od zavedeni tablety kontrakce ihned po 3 minutach, maly se narodil za 2 hodiny a 10 minut - a to jsem byla na zacatku otevrena jen na 1 cm - taky jsem neverila, ze to bylo tak rychly - tatka sotva stihnul prijet
. Je mozne, ze kontrakce byly bolestivejsi nez u prirozeneho porodu, ale mozna se mi to zdalo proto, ze zacly v tak kratkych intervalech, a predtim jsem nemela ani poslicky. Na druhe strane ti urcite hodne holek potvrdi, ze vyvolavany porod skoncil cisarem a porod byl dlouhy a bolestivy
Kamosce hodne zdaru a at to ma rychle za sebou ![]()
Vyřiď kámošce, ať se nenervuje ![]()
Má sousedka rodila vyvoláváním a měla hotovo během cca 4 hodin…
Je to dost individuální, ale já osobně horory typu 24hodinového porodu, natož kleští a císaře, neslyšela… Nehledě na to, že tak může dopadnout i spontánní porod.
Takže suma sumárum: Hlavné KLÍÍÍD
![]()
No já teda slyšela, že vyvolávaný porod je rychlejší a víc bolí. ![]()
Moje vlastní skoro 8 měsíců stará zkušenost je taková, že na tom něco bude. V 8.20 hodin jsem dostala tabletku a malá byla ve 12 hodin na světě. Kdybych měla na konci víc sil, tak to mohlo být i dřív. Porodní asistentka i doktorka mě tvrdily, že se malá narodí tak ve 14 hodin. Ještě podotýkám, že jsem při příjmu byla otevřená sotva na prst a přenášela jsem už 9 dnů. ![]()
Kamarádka byla obdobný případ a porodila až v 7 hodin večer. Normálně, žádný císař, ani kleště. Její vysvětlení bylo, že chlapi jsou holt línější
, má totiž kluka.
Kamarádku uklidni, ať je v pohodě.
Oba porody jse měla vyvolávané.První trval cca 8 h,ty hnusné kontrakce jsem měla asi poslední 3 hodiny,jinak pohoda.Druhý porod trval 2 h se vším všudy.Jo,bolesti byly hned od začátku časté,ale ne hned silné.
Takže kámošku uklidni,určitě teď potřebuje slyšet samé dobré zprávy ![]()
Taky si myslím ,že je to individualní.Mě první porod vyvolávali byla jsem 42+3 .Nejdřív provedli oxitocinový test a výsledek žádný ,druhý den ho zopakovali a taky nic ,ale pak mi píchli kolem 10 h dopoledne injekci ,za hodinu na to tabletku .Bolesti jsem měla co 2 minuty zhruba od 13 hodin ,na monitoru ale nic nebylo.Po 21h začalo malý haprovat srdíčko ,tak mě odvedli na porodní sál a manžela poslali domu ,že to bude do rána ,ozvy se více zhoršili ,tak jsem šla na přípravu a rozhodli se pro císaře.Byla jsem v tu dobu stejně otevřená jen na 1 cm.Malá se narodila ve 23:45. ![]()
Kámošce držím pěstičky a at se nebojí taková hrůza to není ,hlavně ,že se miminko narodí zdraví.
Majdalenka
Ahojky,
tak ja muzu bohuzel pridat neprijemnou zkusenost a z diskuze dubnat vim jeste o dvou dalsich,,kde vyvolavany porod probehl dost nestastne,,
U mne vyvolavali od soboty az do stredy, kdy to bylo ukonceno cisarem,,vyvolavaci tableta zpusobila jen bolesti zad,,zkusili to 2×,,,oxytocin taky nic a finalne se tvarili, jako ze jsem si cisare vydupalo,,mno to dost dobre neslo,,blokly se mi zada a uz jsem ani nechodila,,,
rada,,snad jen je dobre vedet,,jak dlouho ji nechaji trapit, kdyz telo reagovat nebude,,
Mab
Ahoj,
mě odtekla v 18.00 hod plodovka. Po 19 hod jsem dorazila do porodnice, chvilku na to dorazil i můj gyn.Dr. Já byla bez jakýkoliv kontrakcí, tak jsme se domluvili,že počkáme do půlnoci - zbývali necelé dvě hodiny a pak mi dají oxytocin. Do půlnoci se nic nerozjelo, jen takové pidi bolesti a tak mi dali ten oxy. Ze začátku jsem se otvírala dost pomalu, ale pak to šlo docela rychle a Tobík byl na světě v 6.06 ráno. Bolesti se daly vydržet, tak vyřiď kamarádce,ať se zbytečně nenervuje.
Ještě zkušenost mé kamarádky. Přenášela cca 1 týden. Ráno v 9 zavedli první tabletku, poté se nic nedělo,tak v 11 zavedli druhou a malej byl ve 14.00 hod na světě.
pa Ivule+Tobi
Nazdárek,
tak já měla taky porod vyvolávaný a nemůžu si stěžovat. Sice to bylo na dlouhé lokte, ale bez bolestí. Dostala jsem v průbehu týdne 2 tablety pak byla pauza v neděli jsem dostala třetí se slovy primáře, když dneska neporodíte jdete zítra na císaře. No a já si dala říct. Tabletu mi zavedli ráno, bolesti začaly kolem půl třetí a dcerka se narodila v 8 večer. Takže celkem rychlovka, no a velikost bolestí popsat nemůžu já to vydržela
a nezdálo se mi to tak strašné (ťuk, ťuk, ťuk).
Tím pádem je moje zkušenost s vyvolávaným porodem dobrá.
Dana
Mě zavedli někdy v 8 hod. ráno první tabletku, pak druhou, a až po třetí se začalo něco málo dít. Ve 3 odpol. jsem dostala diazepam, který ty mini stahy buď zklidní, nebo rozjede. Naštěstí rozjel … kontrakce začli být dost nepříjemné až v 18 hod. když mi píchli vodu.Ve 20 hod. jsem šla na sál, a ve 22:10 byl malý na světě.A to jen díky tomu, že jsem špatně tlačila … ![]()
Jinak si myslím, že jsem měla všechno v pohodě.
Určitě je to individuální…
Mě dali tabletu okolo půl druhé /odpolko/. Stahy začaly během deseti minut a byly naprosto nesnesitelné. Žádné po deseti, sedmi, pěti minutách apod… měla jsem jeden stah za druhým, že i PA na mě soucitně koukala. Dopadlo to kapačkama, senzorem malýmu na hlavičku, maska s kyslíkem.....a nakonec akutní císař. Trvalo to hoďku než se rozhodli, co se mnou, ale prootže malej ztrácel ozvy, tak mě „vysvobodili“
Stopro vím, že pokud k tomu nebude důvod, tak do dalšího vyvolaného nejdu…ale zase některé maminky říkají, že to bylo v pohodě. Fakt záleží na tom, jak se s tím tělo i mimísek srovnají. Na pokoji se mnou byla maminka a ta rodila několik hodin /počínající pomalé kontrakce až po ty jednominutovky
/ a nakonec to stejně skončilo císařem - a porod jí nevyvolávali.
Ať se kamarádka drží a hlavně ať má už brzo miminko u sebe ![]()
Klára
Mně porod vyvolávali kvůli preeklamsii. Přišla jsem do poradny a nechali si mne tam přes noc s tím, že se ráno začne vyvolávat. Z té poradny nás takhle odveleli dvě. Myslím že ta druhá maminka skončila nakonec císařem, protože druhý den se pro mne uvolnil nadstandard a ona dostala postel po mně. Řeklli mi, ráno jedna tableta v poledne druhá a když se to nerozjede císař. Porod se rozjel hned po první tabletě. Kontrakce byly po třech minutách a v devět jsem šla na sál. Rodila jsem s monitorem na břiše, protože během kontrakce šel míša s tepem dolů a přidýchávala jsem kyslík. Ve 13:37 byl Míša na světě, na oddělení jsem došla po svých. Rodila jsem v pátek a v pondělí jsem šla domů.
Já jsem byla ze svého druhého porodu nadšená. Tabletku jsem dostala v 9.10, nepříjemný bolesti začaly kolem 11, druhou tabletku, píchnutí vody ve 12.45, hnusný bolesti a narození syna v 13.05. Nicméně měla jsem děti brzo po sobě a byla „nachystaná“. Taky bych bývala mohla domů.
Porovnám-li svoje dva porody, mám pocit, že nejdůležitější je neděsit se bolesti, která přijde, ale myslet (nebo nemyslet) jen na tu aktuální.
Určitě je všechno i hodně o psychice, chce to být v klídku a nebát se toho miminko to cítí a může si myslet, že tedy ven jít nemá:-(( takže hlavně se těšit na miminko a v duchu mu říkat, že už brzičko bude mezi náma a že se mu tady bude líbit atd atd atd.-))
Jinak mě klasicky nevyvolávali- chce to trošku tomu pomoci, stírala jsem válela těsto, sexovala- sperma je přírodní oxytocin:-)) tření bradavek taky prý pomáhá no a den po termínu mi praskla voda, ale otevření na 3cm bylo hodně dlouho takže mi pak píchli oxytocin a do 4 hodin byl Lukajda venku, ale popravdě po píchnutí oxytocinu kontrakce hodně zintenzivněly a byly nepříjemné. Ale holky tu bolest úplně přejdete těšíte se na nového človíčka a víte, že jakmile porodíte bolest bude pryč a budete jen vy manžel či přítel a miminko:-))
Pro mě nebyly bolesti tak strašné prostě jsem jen něco hodně tiskla např. ten stojan od kapačky a pochodovala jsem a nesmělo se na mě mluvit a šahat při kontrakci, ale to má každá jinak:-)
Ale asi tak od necelých 12h v noci jsem měla strašný pocit, že už musím tlačit, ale pořád jsem nesměla a to bylo to nejhorší musela jsem vydržet asi 40 min. a ty byly neskutečně dlouhé.
Pak už to byla nádhera jak řekli, tak si zatlačte Lukajda vykoukl na 7 zatlačení byl hodně velký 4100gr ,dost mě potrhal, ale stejně bylo úžasné, když manžel řekl kouká hlavička a pak šup a byl venku:-))
Tak pa a rychlý porod a vyvolávání se nebojte podstupuje ho v dnešní době hodně mamin a co se týče přístupu v nemocnicích tak se taky snaží co nejvíce přírodně protože vědí, že čím víc zasahují tím víc se to může zkomplikovat:-(
Papa Hana a Lukajda 9 měsíců