Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dcera, dnes už šestiletá, měla dudlík zhruba do dvou let, od roku jen na noc. Taky si se mnou povídala, prostě dudlík vyplivla. Když měla problém, tak jí dudlík opravdu nestačil, příčinu proč pláče jsem musela taky hledat, ucpat dudlíkem fakt nestačilo. Spíš ho používala k uspání, k uklidnění. To syn, ten měl dudlíka jen do roku, pak už ho nechtěl a chtěl se uklidňovat u prsa. To jsem mu dudlík cpala a on ne
Radši bych byla, kdyby se uspával dudlíkem, než cucáním prsa a ošaháváním mě. Jsou mu 2,5 a doteď, když ho uspávám, musí mi šahat do výstřihu a pomuchlovat prsa
Obě děti jsem kojila do dvou let ![]()
Můj syn si ho odnesl z inkubátoru, kde neměl maminku, tak měl aspoň dudlíka. Takže více méně, ještěže ho měl. A nebyl s dudlíkem vůbec žádný problém. Když něco potřeboval, vyplivl ho a řval. Chovala jsem ho téměř pořád a na jeho potřeby reagovala ihned, stejně, jako ty. Neměl ho v puse stále, měl ho hlavně na usínání v kočárku apod. Dodudal někdy v roce, potom o něj přestal jevit zájem sám, kojila jsem do dvou let, tak mu asi stačilo prso. Nevidím v tom problém, že mají miminka dudlík. Všechno, co popisuješ se děje i s dudlíkem, (vyluzování zvuků) jen u některých dětí je problém s tím ten dudel po druhém roce zahodit. Kamarádky dcera dva a půl v noci ještě dudá, tam bude možná rušení dudlíka trochu problém.
Tak já nevím, každé dítě je jiné a každé potřebuje něco jiného. Navíc, co děti naučíme, to umí. Když má dítě dudlík, to neznamená, že se nesměje nebo že nekomunikuje. Když má špatnou náladu, nebo jej něco trápí, pak zacpání pusy dudlíkem opravdu nefunguje. Některé děti jsou prostě větší „savci“, pak je dudlík před spaním uklidní. Ale i tak, dodržování rituálů a návyků na spaní žádný dudlík nenahradí. Nám třeba dudlík pomáhá při překonání stresu u lékaře, při nemoci, před spaním. Ale když malý usne, dudlík vyplivne a už jej nepotřebuje. Dělej tak, jak to vyhovuje tobě a dítěti. Když dudlík nepotřebuje, tak mu ho nedávej a neřeš to.
Moje 8 měsíční dcera dudlika má, ale to neznamena ze ho nosí 24 hodin denne! Taky normálně “povídá”,děla zvuky, směje se… má ho jen občas na uklidnění nebo na usnuti, přičemž ho stejně po usnuti vyplivne. Takže já nevidím dudlík nijak tragicky. Naopak znám dítě který dudu nikdy nemělo (proste ho nechtělo) a teď ve 2,5 letech si pořad rve palec do pusy a má ho už cely ozuzlany. Palec nevyhodis, dudlík jo ![]()
Promiň, ale ty podáváš dudlík jako nějaký retardér, který dítě omezuje na vývoji
. Moje první dcerka byla na dudlíku závislá. Potřebovala s ním usínat a spát. Světe div se! Broukala si, žvatlala, smála se, ve vývoji byla napřed. Když jí něco trápilo, tak ji dudlík rozhodně neumlčel. Fakt to není špunt a máma, co dítěti dudlík dá, není Herodes, co chce dítě jen umlčet bez ohledu na jeho potřeby. Víš holka, o tom jestli dítě bude mít dudlík nebo ne, nerozhoduješ ty, ale dítě. Některé mají tak velkou potřebu sání, že buď mu dudlík dáš nebo ho budeš mít dnem i nocí u prsu. Asi jsi se chtěla pochválit jak jsi úžasná matka, ale neujalo se to. Dítě, co dudlík nepotřebuje, ho totiž nevezme i kdyby jsi mu ho k puse přilepila. Není to o postoji matek, ale o specifických potřebách dětí.
@veria Tak to je přesně případ mého syna. Dudlík měl asi tak první měsíc života, pak už ho nechtěl vůbec. Jenže bohužel před spaním si cucá palec. Když ho na to upozorním, tak ho vyndá. Už jsme se snažili ho to všemožným způsobem odnaučit a musím říct, že to dost omezil, ale cucá stále. Večer si lehneme do postele, řeknu mu pohádku, dám pusu na dobrou noc a on šup palec do pusy
A to mu v dubnu budou tři roky. Štve mě to, ale nevím co s tím… Dcera měla dudlík do půl roku a když jí začaly růst první zoubky, tak dudel vyplivla a už ho nikdy nechtěla.
Anonym kvuli otazce na dudlik? Proc?
K dotazu: vsechny moje deti mely dudlik. Oba starsi ho sami odlozili v kojeneckem veku, nejmladsi cerstve osmimesicni ho jeste ma, vicemene uz jen na spani.
V cem mi dudlik pomohl? Predne v utiseni silneho saciho reflexu. Oni proste potrebovali neustale neco dudlat. Vsechny jsem kojila na pozadani, nemam problem kojit treba co hodinu, ale jakekoliv spani by vypadalo zhruba tak, ze bych se od ditete po celou dobu nemohla hnout, musela bych lezet nehnute na jednom boku, s prsem neustale v jeho puse a prakticky bych nemohla odejit treba i jen na zachod. Ano, zkouseli jsme to a ano, vypadalo to takhle. Prvni dva tri mesice by byla situace obdobna i v bdelem stavu. Nase deti s nami spi v posteli, ale ja tam s nimi po celou dobu spanku lezet nechci. Kamaradka to ma obdobne, dudlik nedala, je permanentne nevyspala, i kdyz uleha v pul devate, k manzelovi se nedostane, protoze musi neustale lezet u ditete a poskytovat dudlani. Jeji volba, ale tohle pro me fakt neni.
Dale mi dudlik pomohl ke klidnemu noseni deti. Sve deti nosim hodne, hlavne ty dve mladsi to potrebuji, ale jakmile jsou v satku, uz od narozeni hledaji prso, paradoxne mnohem vic, nez v kocarku, kde jsou ode me dal. U syna i dcery se mi stalo, ze se snazili tak divoce se na neco prisat, ze mi v satku mlatili hlavickou do hrudniku, prastili se do nosu a samozrejme byl rev. Ja se svym malym poprsim a vpacenymi bradavkami nejsem uzpusobena ke kojeni v satku, takze mi tento zadrhel dudlik idealne vyresil.
Dudlik nam velmi pomohl pri prorezavani prednich zubu, i tak jsem mela parkrat prokousnutou bradavku.
Taky ho vyuzivame pri jizde autem na delsi trasy. Rodinu mame daleko, radi jezdime na vylety a nejednou se nam stalo, ze se dite probudilo treba 15,20 minut pred dojezdem a samozrejme zacalo plakat. Je mi naprosto jasne, co v tu chvili chteji - vyndat, pomazlit, nakojit, pohrat si atd atd. Ale za jizdy to jaksi nejde a bez dudliku by byly dve moznosti - nechat ho tech 15,20 minut rvat nebo honem hledat odpocivadlo, benzinku, restauraci, tam v ne vzdy vyhovujicich podminkach vytahovat kojence, abych ho na hrani polozila kam? Nebo tam s nim hodinu chodila v naruci, abychom pak mohli ten zbytek dojet v klidu? S vyse zminenou kamaradkou jsme takhle jeli v aute s jeji dcerkou jednou. Ona zrovna na cestovani nemela naladu, celou pulhodinu plakala, kamaradka-ridicka nervozni, trapili jsme se vsichni. Vlastne ty jeji zazitky me primely k tomu, ze jsem se rozhodla svym detem dudlik nabidnout, pokud ho budou chtit. Usetrilo nam to hodne, hodne place. A samozrejme se snazim primarne najit pricinu jejich place, ale nekdy proste neni mozne ji okamzite uspokojit (viz auto, fronta v obchode apod. ) nebo nic jineho neulevi (viz zuby).
Se zdeformovanym patrem zkusenost nemam, deti maji rovne zuby a krasnou vyslovnost, stejne tak deti svagrove, ktere mely dudlik mnohem dele nez ty nase. S nedostatkem povidani, zpivani, delani grimas a usmivani se na sebe jsem taky nikdy problem nemela. Vsak ten dudlik nema v puse 24/7. Hlavne nejmladsi dite je teda echt ukecane. Kdybych ty jeji proslovy mela zapisovat, uz bych mela pomalu sepsane druhe Bratry Karamazovy.
Příspěvek upraven 15.02.19 v 01:07
Syn mel dudlík do roka a čtvrt, pak mu vzadu začaly růst zoubky a z ničeho nic už dudlík nechtěl. Kolikrát bych mu ho ráda dala, protože do dneška špatně usíná, ale už ho nikdy nevzal na milost.
Teď už je na dudlík velký.
Já používám dudlík u obou dětí od chvíle co jsou pohyblivější tak jen na spaní, pořád je to lepší než když si začnou cumlat palec, ten se skusem a patrem udělá horší věci než dudlík a kromě toho může k úhoně přijít i ten palec (moje dobrá kamarádka má dodnes palec a zuby zdeformované od cucáním palce do 5 let) a narozdíl od dudlíku palec nejde odebrat (tedy jde ale je to neetické).
Moje dcera zvatla i pres dudlík 😁 hodi ho ke strane a mele, i se pres nej směje… Plus umi si ho vyndat nandat do pusy… Trénuje jemnou motoriku… Při prořezávání prvních zubů ji dost pomohl…
Ale neni zavislacek jako předchozí děti v noci ho vyplivne a v klidu spí bez něj…
Myslim že oboje má své pro a proti… Ty děti s palcem, někdy i celou pěstí v puse jsou trošku nechutné
si vzdycky v tramvaji říkám fuj osahaji tyč a pak to strčí do pusy…
V porodnici mi řekli že lepší dudlík než palec, že palec horší pro pusu i odnauceni. Náš dvouměsíční dudla když se mu chce… Když chce povídat tak dudlík nemá. Nemusí ho mít pořád, když brečí dudlík taky nebere… Nic z toho co píšeš se mi nezdá jako pravda.
@welovefashion to náš dělá když má hlad. Vyplivne dudlík a cpe ruce do pusy. Jako že když mu hned nedám napapat tak si sežere ruku ![]()
Miminka mám zatím na cestě, takže nevím a jen sháním informace. Na FB jsem v jedné skupině, kde se řeší kojení. Kdykoli si tam nějaká maminka žádá o radu a pomoc s kojením, první dotaz je, zda používá dudlík nebo láhev. Pokud ano, dostane radu okamžitě to odstranit neb je to prý začátek konce kojení. Tady jste některé psaly, že jste kojily dlouho i s dudlíkem… Myslíte tedy, že dát dudlík ještě neznamená, že nebudu moct kojit? Čekáme dvojčata, tak chciu dělat vše pro to, abych se plně rozkojila…
Dcera měla dudlík do dvou let a synek nemá díky sestřičce, která mu ho pořád na své dudlani brala
jinak na tom,že mají děti dudlíky nevidím nic špatného pokud ho nemaji třeba do 3-4:let mavam:
Od narozeni malej dudlicka nemel a ted jsem rada. Protoze kdyz place tak mi pripada, ze mu dudlem nezacpu pusu ale snazim se najit pricinu proc place - potreba prebalit, najist, pochovat atd. Nevyvadi kdyz dudel nema nebo kdyz mu vypadne z pusy. Hodne si spolu “povidame” - on tak vtipne pokrakava, vyluzuje zvuky, rad se posloucha, coz by s dudlikem nemohl. Hodne se smeje - reaguje na muj oblicej. A neposledne mu ho nebudu muset brat. O tom ze deformuje patro -s tim zkusenost nemam, takze nehodnotim.
Priznam se, ze uz nekolikrat kdyz plakal, chtela jsem mu proste narvat dudlik, aby byl klid ale vytrvali jsme. Jak to mate vy, vsude vidim dudliky, 1% miminek ho nema, sup sem s postrehama