Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Muj syn byl lehce zavislacek,na usinani ho mel snad do 2,5 roku a jeste se u toho mazlil s latkovou plenou
pak tyhle potreby zacaly opadat az prestal. Dudel jsem i strihla a ňuňací plena se proste rozpadla… ma znama dava dceri ve 3+ jeste dudlika na nocni spani,trosku extrem, ale jejich vec. Ja jako dite jsem nemela dudel ani jednou v puse a zuby mam krive i tak ![]()
@lorelai947 nesmysl. Já kojila zároveň i s dudlíkem i s flaškou. A takových znám spoustu.
@lorelai947 píše:
Miminka mám zatím na cestě, takže nevím a jen sháním informace. Na FB jsem v jedné skupině, kde se řeší kojení. Kdykoli si tam nějaká maminka žádá o radu a pomoc s kojením, první dotaz je, zda používá dudlík nebo láhev. Pokud ano, dostane radu okamžitě to odstranit neb je to prý začátek konce kojení. Tady jste některé psaly, že jste kojily dlouho i s dudlíkem… Myslíte tedy, že dát dudlík ještě neznamená, že nebudu moct kojit? Čekáme dvojčata, tak chciu dělat vše pro to, abych se plně rozkojila…
No, lahve jsem se trochu bála, ale nebylo vyhnutí a dceři jsem ji nabídnout musela, protože jsem na den jezdila do školy. Ale ona jí nechtěla, za ten den vypila malinko a počkala si na prso. Dudlík měla do dvou let,kojila jsem do dvou let. Syn lahev taky nechtěl, dudlík měl do roka a kojila jsem ho taky do dvou let.
@lorelai947 píše:
Miminka mám zatím na cestě, takže nevím a jen sháním informace. Na FB jsem v jedné skupině, kde se řeší kojení. Kdykoli si tam nějaká maminka žádá o radu a pomoc s kojením, první dotaz je, zda používá dudlík nebo láhev. Pokud ano, dostane radu okamžitě to odstranit neb je to prý začátek konce kojení. Tady jste některé psaly, že jste kojily dlouho i s dudlíkem… Myslíte tedy, že dát dudlík ještě neznamená, že nebudu moct kojit? Čekáme dvojčata, tak chciu dělat vše pro to, abych se plně rozkojila…
Taky jsem se toho bála. Taky jsem si říkala, že nebudu dítěti cpát dudlík, raději mu ho nedám a budu kojit. Nakonec skončil na tři týdny v inkubátoru a tam jsme mu dudlík dávali dobrovolně. A nakonec bylo kojení dva roky, dudlík odhozen asi v tom roce. Na kojení mi pomohlo odsávání, zamrazování přebytků, které jsem využila v krizi kolem třetího čtvrtého měsíce.
Představa, že mám nespokojené dítě, z nějaké odhalitelné příčiny (mokrá plena, hlad…), vrznu dudlíka a rázem mám spokojené dítě, je velmi naivní ![]()
Jsou děti dudlíkové a nedudlíkové a tvářit se jako hrdina a lepší matka, protože mám dítě bez dudlíku - nějak tě, zakladatelko, to mateřství semlelo.
Mé první dítě mělo dudlík od porodnice z důvodů v mnoha příspěvcích zde uvedených. Kupodivu k tomu bylo i hodně nošené, mazlené, dlouho kojené, přebalované při každém učůrnutí. Ve třech letech mluvilo jak kniha vč. R a Ř, zuby má rovné. Od roka ho mělo jen na lepší usnutí, před druhým rokem jsem bez problémů sebala zcela.
Druhé dítě je zatím maličkaté a zatí bez dudlíku. S tím, že dudlíky koupené mám. Když to půjde bez nich, nač je dávat, když usoudím, že by byly užitečné, vytáhnu je ![]()
Mala ho mela od 8-9m do necelych 2 let na uklidneni, rychlejsi uspani. Pricinu breku logicky hleda kazdej normalni clovek. U zubu treba dudan pomohl dost. Prijde mi normalni, ze to deti maji
a jak bylo zmineno, lepsi dudan nez palec.
Obě děti bez dudlíku, v době, kdy je bolely zuby dostaly na poutko kousátko, aby si nehryzaly prsty. Nikdy nedošlo k cucání prstů, ani u jednoho.
Ovšem někteří rodiče z toho až šílí - například když ztratí „oblíbený“ dudlík a prostě musí hned jet koupit další, úplně stejný i se stejným obrázkem nebo ve stejné barvě, protože by prý dítě neusnulo, nebylo spokojený a kdoví co ještě - to je příklad z okolí. Přitom by dítě v roce a půl už mohlo být bez dudlíku.
Nejlepší je kombinace, když je chodící dítě v kočáru jen pro pohodlnost matky a k tomu všemu má ještě dudlík.
Ale samozřejmě chápu, že některé děti jsou s dudlíkem klidnější, líp se jim usíná, tak jim ho maminy dají. Na tom není nic divnýho ani špatnýho, spíš by měli najít vhodný čas na jeho „zmizení“, protože dudlík po roce a půl mi přijde fakt už jen jako manýr dítěte a rodič jen a jen ustupuje, protože se bojí, co po odebrání bude následovat.
Kdo má takovou potřebu zakládat pod anonymem dotaz, na který si okamžitě odpoví? Jen zkrátka popíchnout a poplácat si po zádech? Jo ty si tam nedosáhneš! Tak ok, jsi dobrá.
my dudlík nemáme ale jestli ho někdo používá, neznamená nic špatného, horšího. ![]()
Dudlik mel syn od prvniho dne a dcera ho bude mit taky. Kdyz dite breci ze ma hlad nebo ho neco boli nebo potrebuje prebalit tak mu dudlikem pusu nezavres.
Vyplivne ho a rve dal. Kdyz chce zvatlat, tak ho vyplivne. Ja to brala tak jak mi to rekli v porodnici - moje prsa jsou jidlo, na dudani je dudlicek. Prislo mi ze stresujici situace lepe zvladal kvuli dudliku. Anatomicky tvarovany dudlik s patrem nic neudela. Kdyz byl synovi rok byl na operaci. Pred ni ani po ni nesmel pit ani jist a fakt si to nedovedu bez dudlika predstavit.
Taky mi to přijde jakoby zakladatelka chtěla pochválit, jak je hustá a super, ze nedala dudlík. Náš malý ho taky nechtěl… 4 měsíce ho neměl v puse, proste ho plival. Jenže pak potřeba saní přišla a začal si z niceho nic brutálně cucat prsty. Celou noc, přes den… nakonec jsme mu museli dávat na spaní ponožky na ruce a do pusy dudlík, přišly naprosto šílené noci, asi 4… pak vzal dudlík na milost a má ho jen na usinani, přes den mu ho nedávám vůbec. Za mě proč ne? A nechápu tvůj příspěvek…
@lorelai947 malej mel dudlik od prvniho dne a kojila jsem ho 2,5 roku. Problem neni s dudlikem ale s lahvickou protoze to z ni tece lepenez z prsu a dite se nechce zbytecne namahat a zacne preferovat lahev.
Mam tri deti a dudlik melo jen to prvni. Druhe a treti nechtelo. Zejmena v noci bych dudlik ocenila i u tech dvou mladsich, protoze nejstarsi dcera se sice v noci casto budila, ale clovek zasatral po dudliku a byl klid. Co jsem musela (a u nejmladsi stale musim) delat v noci za tanecky, kdyz se vzbudili - zlatej dudlik. Nejstarsi holka mela dudlik jen na spani, respektive spis na usinani, do 2r 9m.
@Anonymní píše:
Od narozeni malej dudlicka nemel a ted jsem rada. Protoze kdyz place tak mi pripada, ze mu dudlem nezacpu pusu ale snazim se najit pricinu proc place - potreba prebalit, najist, pochovat atd. Nevyvadi kdyz dudel nema nebo kdyz mu vypadne z pusy. Hodne si spolu “povidame” - on tak vtipne pokrakava, vyluzuje zvuky, rad se posloucha, coz by s dudlikem nemohl. Hodne se smeje - reaguje na muj oblicej. A neposledne mu ho nebudu muset brat. O tom ze deformuje patro -s tim zkusenost nemam, takze nehodnotim.
Priznam se, ze uz nekolikrat kdyz plakal, chtela jsem mu proste narvat dudlik, aby byl klid ale vytrvali jsme. Jak to mate vy, vsude vidim dudliky, 1% miminek ho nema, sup sem s postrehama
Kluk ho měl a byl v pohodě..kolem roku jsme řekli, že už je velký a dudlík už ne a pochopil, zuby má ok..mě třo připadá lepší než ubrečené mimi bez dudáku.
@lorelai947 píše:
Já kojím a dcera má dudlík, nemyslim si, že je to začátek konce kojení, nikdy nedostala nic jiného než moje prso a dudlík. Dudlík má převážně na usínání, usne u prsa, ale když už ho dumlá a potřebuju jí přenést do postýlky aby spinkala a neprobudila se, jak s ní hnu začne otevírat pusu, vrznu jí dudlík, dumlá dál a spinká. V bdělém stavu ho nemá, v noci dokonce taky ne, rovnou to s ní sekne u prsa a ani se neprobudí. Samozřejmě je možné že tvoje miminko dudlík nebude chtít… ja s ním začla vlastně kvůli kočárku, kdy v něm usla jen s dudlíkem a pak kvůli autosedačce. Byla bych pak otrok kdybych jí ho nedala v těchto situacích. Jak už psali holky výše, když dítě trápí hlad, něco vážnějšího, stejně na dudlík kašle.
Dudlik je dcerin milacek, od roka ho ma jen na noc. Pres den ji tehdy nijak nechybel, kdyz ted nekam jedem a dudel zapomenem, spi i bez nej. Zuby i patro ma v poradku, kdyz potrebovala neco jineho nez dudlik, tak ho vyplivla a brecela, popripade se smala, delala zvuky a tak. Dudlik neni magicka ucpavka, dudlik je pomocnik pro rodice s dudlavymi detmi ![]()
Ne, nejsi husta matka jen proto zes nedala dudel, my se svejm detem, predstav si, taky venujem ![]()