Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nic divného. Sama sem otěhotněla ve 20 a spousta spoluzacek a kamarádek předemnou nebo těsně po mě.
Pokud ma hezky vztah, je vdana, ma zajistene vlastni bydleni a dost penez na vse potrebne, nema ambice studovat vejsku, tak proc ne, ale stejne si myslim, ze zivotni zkusenosti ji budou chybet a pak bude kolem 40 vsechno dohanet a treba u prace nevim, nevim
ja jsem spis pro deti kolem 25, trosku neco zazit, par let pracovat, cestovat, mit dlouhodoby vztan
Vzhledem k tomu, ze se vetsinou jedna o zeny, ktere nemaji zadnou praxi a v podstate hned po skole nastoupi na materskou, nazor na ne mam spis negativni. Pak kdyz ve 30 po 3 detech jdou poprvy do prace, divi se, ze nemohou najit nic v oboru a jeste chteji castecne uvazky, jsou porad na OCR atd… mam jich par v rodine i mezi znamymi a samy kpriznavaji, ze sly na MD protoze nemohly najit praci nebo se jim tam nechtelo atd…
Ja jsem ve 25 dodelala VS a chci mit nejake roky praxe v oboru a neco nasporeno… at se mam po MD kam vratit.
Tak záleží, pokud se na to 20leta holcina citi, tak proc ne? Ale taky si myslím, ze jí dohoní to, že si nic neužila, neprozila a bude to dohánět ve 40ti.. ale těžko říct, každá to ma jinak..
Je mi 20. S pritelem jsme spolu 4 roky. Manzele nejsme, ale vztah mame krasny. Pritel ma dobrou praci. Od mych 16 bydlime spolu (spatna rodinna situace z me strany) chodila jsem po brigadach a pri tom studovala.. 4mesice pred dvacitkou jsem otehotnela.. co si budem, planovane to nebylo, ale uz jsem mela i odpracovano. Materskou jsem dostala. Meli jsme byt, penize, i lasku do ktere mimi privedeme, takze neexistovala jina moznost nez si mimi nechat. Na potrat bych nesla.. syn je na svete a ma vsechno.. snad i to co nepotrebuje, takze si nemyslim, ze byt mlada matka je spatne, pokud ma co diteti dat…Na vysokou jsem jit v planu nikdy nemela a neni to ze bych se nechavala zivit pritelem. Vzdy jsem do naseho rozpoctu prispivala a po skole mela plnohodnotnou praci, do ktere se po materske muzu vratit
Příspěvek upraven 28.12.19 v 12:42
Mne je to celkem jedno. Ale je fakt, ze vybudovat si nejakou slusnou pracovni pozici povazuju za dulezite, takze vystudovat obor a ziskat v nem praxi se do 20ti obvykle nestihne. Ale znam i holky co toto zvladaly soubezne, jen to mely narocnejsi. Takze samotny fakt, ze ma zenska ve 20ti dite, neni duvod, abych na ni mela nazor, pokud neznam dalsi okolnosti.
Nechapu jen, proc ma nekdo duvod tohle resit..kazdeho vec, kdy ma dite
No vidis, tobe prijde ve 20 brzy na dite a tem co ho tak maji / mely je tvuj nazor uplne u prd**
ja mela prvni ve 27, cekame druhe a to se narodi po mych 34. Pro nekoho ja byla uz zase stara, ale holt, kdyz se driv nedarilo ![]()
U nás v 6. třídě porodila 14letá Marcela Grundzová. Jak skloubila mateřskou a výuku na základce se už nepamatuji, už sem ji pak neviděla. Teda přímo neporodila ve třídě, pouze ji praskla voda a soudružka učitelka zavolala sanitku.
Příspěvek upraven 28.12.19 v 12:37
Ja to tak mám, dodělávám si VŠ na mateřské v oboru, ve kterém nebude problém sehnat práci (a zároveň v něm není možný nějaký výrazný posun, takže karierne o nic nepřijdu). Vztah jsme měli 3lety, jsme manželé a je stále hezký - už je to mnohem déle než 3 roky. Škola mi jde prakticky sama, není těžká a učení mi šlo vždycky samo. Pravda, odpracované jsem moc neměla (něco jo), ale nijak nám to nechybí. Kromě RD jsme nikdy na nic nárok neměli a po své druhé „mateřské“ nastoupím normálně do práce, v podstatě ve stejné době, jako mí vrstevníci po VŠ (o asi 2 nebo 3 roky později, ale z mé třídy není nikdo, kdo by dokončil za obvyklých 5 let). Před dětmi jsem si užila pár krátkodobých vztahů, sjezdila s mamkou Evropu a vyšší ambice nikdy neměla. Uvidíme, co bude. Já jsem takto šťastná, život mi dětmi nekončí. Užívám si své koníčky i s nimi (především turistika, běh a sport, beru děti sebou). S přáteli taky kontakt udržuji, mám jich pravda málo, ale já byla vždy spíš introvert a získat si k někomu vztah pro mě bylo a stále je náročné. Za mě - ať si má děti každý kdy chce. Neodsuzuju starší matky ani mladší matky ani kdo ví jaké matky. Nic mi do toho není. Naopak jen obdivuji ty starší (řekněme 40+), protože mám náročnější potomky a občas si říkám, že když jsem unavená já, jak se teprve musí cítit ony ![]()
Příspěvek upraven 28.12.19 v 12:34
@PupuP ne vždy to tak musí být, já jsem dostufovala úspěšně sš šla hned do práce nyní pracuji déle jak rok a půl v červenci jsme se stěhovali do vlastního bytu, na který máme hypotéku. V září jsme měli svatbu a nyní jsem v počátku těhotenství. Na miminko jsme si odkládali s manželem peníze (na velké výdaje typu kočárek)
Co si myslíte o tom když má dítě holka okolo dvacítky? V této době už mi to příjde nezvykle brzo