Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pokud se o něj dokáže postarat a je na to připravená, proč ne. Někdo se na to necítí ani ve 40. Je to každého věc. ![]()
Nojo, moje ségra, dvojče, do toho vlítla neplánovaně v 22 letech. Ale už měla odpracované dva roky. TAkže sice měnila místo, protože se odstěhovala za manželem, ale zůstala v oboru. Já jí to dost záviděla, já jsem chtěla dítě taky takhle brzo, být mladá maminka. Jí si třeba na základce, když byla dceři na třídních schůzkách, pletli s žákyní devátý třídy
No, já jsem dlouho nemohla najít toho pravýho, takže jsem si na první dítko počkala až v 35 letech a druhý skoro v 39 letech. A to už mi přijde na hranici. Takže ségra teď už má dospělou dceru a syna na střední. Já řeším prvandu a syn začal chodit do školky. Jinak já stihla při dceři dostudovat Vošku, kdybych věděla, že ukecám přítele na druhý, tak se pustím i do vejšky. Ale teď už si na to při práci a dvou dětech netroufnu.
@terien To je vtipné… prý hloupé.
Otěhotněla jsem v 18ti. PLÁNOVANĚ.
Co je na tom hloupého, když se na to někdo cítí?
Jsem šťastná, že mám svého syna, našetřeno mám také, stíhám i dálkově střední, s manželem bydlíme ve svém a problém žádný.
má babička také otěhotněla v 18ti. A nesvádějte to na jinou dobu prosím… je hodně holek, které se mají dobře a dítě mají brzo.
Tohle soudim teda hodne podle sebe. Ja mela prvni lehce po tricitce. Pred tim jsem si uzila neskutecne svobodneho zivota, chodila do prace, kterou jsem milovala, poznala spoustu zajimavych lidi i kultur. To, kdyz mam dite ve 20, se tezko dohani. Jo, muzu jit parit i s miminem doma, sehnat hlidani… Ale je tam vzdy to, ze druhy den musim fungovat. Neni to proste jako bezdetny zivot. Takze ja jsem rada, ze jsem pockala. Ze jsem si uzila a mam praxi. Kdybych mela znovu volit, udelam to stejne.
@Anonymní píše:
Co si myslíte o tom když má dítě holka okolo dvacítky? V této době už mi to příjde nezvykle brzo
každého věc, kdy má dítě. Já jsem si vyslechla že by právě žena měla mít první dítě kolem 20let. A že já už jsem stará na první dítě (je mi 28 let) A už na mě čeka jedině rozvedení nebo vdovec muž. Protože muži po třicítce jsou už všichni rozebraní…
@Anonymní píše:
Co si myslíte o tom když má dítě holka okolo dvacítky? V této době už mi to příjde nezvykle brzo
Já byla mladou mámou. Okolí na mě možná koukalo blbě, ale mě to bylo jedno. Obecně si myslím, že hrozná matka může být jak 20 letá, tak 40 letá. Na věku nezáleží.
@Anonymní píše:
Jsem šťastná, že mám svého syna, našetřeno mám také, stíhám i dálkově střední, s manželem bydlíme ve svém a problém žádný.
má babička také otěhotněla v 18ti. A nesvádějte to na jinou dobu prosím… je hodně holek, které se mají dobře a dítě mají brzo.
Zakladatelka se ptala, jaký máme názor. Ne, jaký bychom podle některých měly mít. A tobě nemusím nic zdůvodňovat, ani svůj názor na nic svádět. Ale až vyrosteš, tak to pochopíš ![]()
@Anonymní píše:
Jo jo, to je taková normální situace, že v dnešní době má osmnáctiletá holka manžela, našetřeno, vlastní bydlení, žádný problém a střední školu studuje dálkově při dítěti
a je to běžná situace, kterou má hodně osmnáctiletých holek ![]()
@Anonymní píše:
Urcite, hlavne materstvi je i o pocitu, ne jenom o financnim kalkulu, planovani a podobne. V pozdejsim veku to mnohym uz nejde a nekdy ti to telo proste rika, ze je vhodna doba. Musim rict, ze castecne obdivuju zeny, ktere treba deti radsi nemaji, protoze by je nedokazali zabezpecit dle svych predstav, nebo si poridi jedno v pokrocilem veku a podobne. Proste takova materska silne racionalni rozhodnuti a dokazi s tim zit stastne a spokojene. I kdyz na druhou stranu tomu moc neverim, ze treba nelituji. Napr.moje tchyne takto uvazovala a nestezuje si, ze ma jen syna, ktery zije na druhe strane sveta, ale proste to zaznelo, ze skoda, ze treba jeste nemela jedno ditko. Ja takova nejsem. V dnesni dobe kdyz je clovek pracovity, tak se o dite dobre postara v kazdem veku a situaci. Skoro.
Já měla první ve 23 letech. Co bych změnila? Po gymplu bych Dodělal A hned další vzdělání, ne až s dětmi. A odjela bych aspoň na rok do zahranici.
In to by byl takový bonus.
Jinak je to každého věc. Ale aspoň vyucak nebo maruritu doporučuji.
Je to každého věc. Neřeším to. Užívat si života, cestovat apod. se dá i s dítětem. Naopak mi přijde šílený, když někdo odkládá první dítě až po 30 a pak se diví, že to nejde.
Sice je to stará diskuze ale nedá mi to
Já jsem taky mladá maminka
Otěhotněla jsem v 16 a porodila v 17
Teď je mi 19 a synovi je 19měsíců respektive 1,5r
Maturitu jsem si dodelala individuálně a dálkově
A ted sem dodelala individuál v autoškole
S tehdejším přítelem jsme se vzali takže ted už manželem
Vydávala jsem se v 6 měsíci těhotenství
On je totiž podle mě obrovský rozdíl mezi námi mladými matkami
Jedny si udělají dítě a to dítě vychovávají babička s dědečkem ( rodiče matky )
Nebo hůř dítě skončí v kojeneckem ústavu
A pak jsou tady druhé jako jsem já
Ze se dokážu o dítě postarat
Mimochodem manzel má ted už 8mi lezou dcerou
A od jejich 3 let ji má ve vlastní péči
Takže se starám jak o ni tak o syna tak o domácnost tak o manžela atd……
Takže prosím nemějte předsudky k mladým maminkám děkuji
@Nicol6373 píše:
Sice je to stará diskuze ale nedá mi to
Já jsem taky mladá maminka
Otěhotněla jsem v 16 a porodila v 17
Teď je mi 19 a synovi je 19měsíců respektive 1,5r
Maturitu jsem si dodelala individuálně a dálkově
A ted sem dodelala individuál v autoškole
S tehdejším přítelem jsme se vzali takže ted už manželem
Vydávala jsem se v 6 měsíci těhotenství
On je totiž podle mě obrovský rozdíl mezi námi mladými matkami
Jedny si udělají dítě a to dítě vychovávají babička s dědečkem ( rodiče matky )
Nebo hůř dítě skončí v kojeneckem ústavu
A pak jsou tady druhé jako jsem já
Ze se dokážu o dítě postarat
Mimochodem manzel má ted už 8mi lezou dcerou
A od jejich 3 let ji má ve vlastní péči
Takže se starám jak o ni tak o syna tak o domácnost tak o manžela atd……
Takže prosím nemějte předsudky k mladým maminkám děkuji
Nemám předsudky. Mám kolegyni, která porodila v 17, dodělala školu a je z ní příkladná matka a moje sousedka má zas jako babička v péči malého chlapce, o kterého se jeho 31letá matka neumí postarat a raději se někde tahá s chlapama. Takže je to o lidech, ne o věku. Někdo je zodpovědný už od mala, někdo nedospěje celý život.