Jaký mikroskop?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
43028
14.4.14 08:12

Jeste teda asi zkusim zprovoznit co mam doma - povazovala jsem to za hruzu, ale je to z pocitvych casu. Zvestseni se meni tim, ze se pridavaji cocky dolu, je to cele spinave, bez lampicky… celkove se s tim blbe dela. Nema to mikrosroub. ale to hadam ty detske beztak taky nemaji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.4.14 09:27
@Pudloslava píše:
jenze za tebe se mozna nedelaly pro deti takove smejdy
:lol: :mrgreen: že bych už byla tak stará? :mrgreen: :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43028
14.4.14 09:38
@Bačavelmistarý píše: :lol: :mrgreen: že bych už byla tak stará? :mrgreen: :mrgreen:

tak minimalne o jednu generaci pred svyma detma. ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
14.4.14 09:45
@Pudloslava píše:
Jeste teda asi zkusim zprovoznit co mam doma - povazovala jsem to za hruzu, ale je to z pocitvych casu. Zvestseni se meni tim, ze se pridavaji cocky dolu, je to cele spinave, bez lampicky… celkove se s tim blbe dela. Nema to mikrosroub. ale to hadam ty detske beztak taky nemaji.

mám taky to zvětšení, kde se přidávají čočky dolů, lampičku to nemá. mikrošroub teda jo. A fachá to. Ve čtvrtek jsme koukali na mravence a dobrý. cibulovou šlupku s buňkama to taky vidělo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
14.4.14 09:47
@Pudloslava píše:
no ja asi na krvinky rezignuji, to by chtelo zvetseni tech 1200×. Nam asi bude stacit koukat na listy a podobne.
hele ale asi vis, ze jesitli chces prohlizet preparaty zivocisnych tkani, tak je dost obtizna jejich priprava, v podsate doma neproveditelna. i tu krev bys mela nabarvit, abys neco videla.

tak preparáty by se dali teoreticky půjčit, ne? :think:

Ale obrazy se normálně dělají s imersí. To by asi bez toho vidět nebylo. :think: To asi vyzkouším a dám vědět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43028
14.4.14 09:52
@Lama Lama píše:
tak preparáty by se dali teoreticky půjčit, ne? :think:Ale obrazy se normálně dělají s imersí. To by asi bez toho vidět nebylo. :think: To asi vyzkouším a dám vědět.

asi jo, ale podle me by to bylo jako s tim mikroskopem ze skoly, pres zname a tak.

jinak se taky delaji nejake zmrazene rezy (jako peroperacni rychla diagnostika), to by vyzadovali jen zmrazit to a nakrajet to mikrotonem, nebo jak se to jmenuje, v kazdym pripade je to dost draha vec, byli dost nervni, kdyz nas to nechali pod dohledem zkouset :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
319
14.4.14 14:36

Holky máte tu zajímavou konverzaci. Chvíli jsem tu jen pozorovala, zajímalo mě kam to bude směřovat. Jestli tu nenarazím na nějaký tip. Nedávno jsem totiž chtěla jeden mikroskop pořídit (víceméně pro sebe, mimčo teprve čekáme).
Studuji archeologii a hrozně mě baví archeobotanika - hlavně rostlinné makrozbytky, tak jsem chtěla nějakej mikroskop domů, spíš jen tak, na zabavení se, nečekám od toho, co si můžu dovolit, že bych na tom mohla něco dělat do školy, nebo tak. Spíš je to můj koníček. Takže samozřejmě nechci do toho investovat moc ale něco by to umět mělo (zvětšení alespoň 1200× a LED světlo)… Když jsem koukala na to co se tu dá sehnat a za jaký ceny… tak teda potěš koště. Nakonec mi ho přítel objedná z Číny. (je mi jasný co si většina z vás myslí o čínský výrobě, nicméně my to bereme tak, že dneska už je z Číny skoro všechno, a navíc tam nakupujeme plno věcí, a většinou je to kvalitativně srovnatelný s tim co se pořídí tady. Sice u toho mikroskopu je to celkem risk, ale dáme za to cca 600-700Kč a má to alespoň ty minimální parametry, který bych chtěla, takže i kdyby to nebylo bůhví co, na tu srandu a zabavení to stačí, třeba jednou dětem na hraní)
A když tu mluvíte o těch vzorcích, dají se tam sehnat i sklíčka přímo s pylovými vzorky, a tak podobně. Myslím, že to by pro děti mohlo být i celkem zajímavé :)

Doufám že mě tu těď neukamenujete za to, že tu zmiňuju Čínu… :mrgreen: Nijak zle to nemyslím :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43028
14.4.14 17:18
@Foxie píše:
Holky máte tu zajímavou konverzaci. Chvíli jsem tu jen pozorovala, zajímalo mě kam to bude směřovat. Jestli tu nenarazím na nějaký tip. Nedávno jsem totiž chtěla jeden mikroskop pořídit (víceméně pro sebe, mimčo teprve čekáme).
Studuji archeologii a hrozně mě baví archeobotanika - hlavně rostlinné makrozbytky, tak jsem chtěla nějakej mikroskop domů, spíš jen tak, na zabavení se, nečekám od toho, co si můžu dovolit, že bych na tom mohla něco dělat do školy, nebo tak. Spíš je to můj koníček. Takže samozřejmě nechci do toho investovat moc ale něco by to umět mělo (zvětšení alespoň 1200× a LED světlo)… Když jsem koukala na to co se tu dá sehnat a za jaký ceny… tak teda potěš koště. Nakonec mi ho přítel objedná z Číny. (je mi jasný co si většina z vás myslí o čínský výrobě, nicméně my to bereme tak, že dneska už je z Číny skoro všechno, a navíc tam nakupujeme plno věcí, a většinou je to kvalitativně srovnatelný s tim co se pořídí tady. Sice u toho mikroskopu je to celkem risk, ale dáme za to cca 600-700Kč a má to alespoň ty minimální parametry, který bych chtěla, takže i kdyby to nebylo bůhví co, na tu srandu a zabavení to stačí, třeba jednou dětem na hraní)
A když tu mluvíte o těch vzorcích, dají se tam sehnat i sklíčka přímo s pylovými vzorky, a tak podobně. Myslím, že to by pro děti mohlo být i celkem zajímavé :)Doufám že mě tu těď neukamenujete za to, že tu zmiňuju Čínu… :mrgreen: Nijak zle to nemyslím :)

naopak, to je dobrej tip. das mi link co jste objednali a kde? budu sanmozrejme zvedava i na reference. ma to normalne sklenenou optiku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3368
14.4.14 18:39

@Pudloslava Tak si myslím, že mikroskop o kterém se zmiňoval dalimil je akorát vhodný ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
319
14.4.14 19:54

@Pudloslava

My teda zatím ještě neobjednali, chci prvně mít doma veškerou výbavičku pro mrně, a pak investovat do koníčků. Takže budem objednávat někdy v létě :)
Hlavně já nemám až takový nároky, spíš mi jde o to zabavit sebe a časem i toho prcka a když bude mít zájem o tyhle věci, tak budu zvažovat pořízení něčeho kvalitnějšího a nákladnějšího. Takhle pro mě mi stačí lepší mikroskop pro děti. Ale v tom obchodě se dají sehnat i lepší samozřejmě…
koukni tady :) Když člověk hledá, tak většinou něco najde, co sedí jeho požadavkům i peněžence.

http://www.aliexpress.com/wholesale?…

Hlavně tenhle obchod je vlastně něco podobnýho jako naše aukro - různí prodejci nabízejí různý zboží (ale jen novým nic použitýho) a ty si vybereš co chceš a od koho (dá se tam zadat aby doprava byla zdarma - sice na to čekáš měsíc, ale dá se to) a pokud ti přijde zboží vadný, nebude souhlasit s popisem, nebo nepřijde vůbec, tak tam máš hodnocení a tam když bude nějakej problém, tak ten prodejce nedostane peníze, ty mu totiž z toho obchodu daji, až když je transakce úspěšně dokončena. Takže se ti prodejci celkem snaží a navíc tam vidíš hodnocení ostatních, co si to už koupili. Já jsem prvně taky z toho byla nesvá, ale teď už odtud objednáváme plno věcí - od oblečení po věci do kuchyně :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
319
14.4.14 19:57

@Pudloslava Jinak asi budem objednávat tenhle http://www.aliexpress.com/…8602712.html
Je sice pro děti, ale pro mě bohatě postačí, píšou tam že sklo tam je :mrgreen: Tak předpokládám že to nebude to nejhorší. A za tu cenu, tady nic takovýho neseženu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
26.3.15 14:22

Obnovuji diskusi.

Letos nový mikroskop nebude, holka dostane mikroskop, co jsem si co kluk pořídil ze svých úspor. Zvětšuje až 300× a když jsem si s ním vyhrál, věnoval jsem jej synovcům, když jsem viděl, že mají celkem těžko použitelnou hračku.

Teď jsou synovci dospělí a dcera se dostává do věku, kdy by se to hodilo, tak jsem si to vyžádal.

Jestli ji (a mě) to chytne anebo to už bude poničené, tak si koupíme něco lepšího. Zatím študuju teorii.

No, a jsem u toho, co jsem chtěl říct: Zvětšení není všecko. Když má mikroskop naprd optiku (anebo ještě z jednoho důvodu - viz teorie), tak v něm vidíte prd a když ten prd zvětšíte 1600×, tak je to furt 1600× zvětšený prd. Rozmazaná skvrna, čím větší zvětšení tím větší flek a taky tmavší.

Mimoto - okulár bych chtěl volitelně nahradit USB kamerou s výstupem na PC. A každému je snad jasné, že na PC si obrázek můžu zvětšit jak chci. Akorát, že když na něm není nic vidět, tak na zvětšeném nebude taky nic vidět.

Takže teď ta teorie: Nejdůležitější není zvětšení mikroskopu, ale jeho rozlišovací schopnost. Tedy vzdálenost dvou bodů, které ještě mikroskop dokáže rozlišit jako dva body. A o rozlišovací schopnosti mikroskopu rozhodují objektivy, a to parametr objektivů, kterému se říká numerická apertura.

Takže asi bych vybíral z mikroskopů s objektivy, u kterých je uvedena numerická apertura, no a u tohohle
@MadGirlNancy píše:
Zrovna resim to same. Ty v hrackarnach nemaji smysl, jsou to hracky. Koupim skolni mikroskop, novy, cena cca 3500. Dostane ho k sestym narozeninam, tak snad ji to bude bavit. Premyslim nad timto http://www.mikroshop.cz/…skopicky-set

právě numerickou aperturu objektivů vidím:
Objektivy achromatické 4:1 /0,1 n.ap., 10:1 /0,25 n.ap., 40:1 /0,4 n.ap. (pérový).

Rozlišovací schopnost objektivu se vypočte podle vzorce

a = lambda/A

kde lambda je vlnová délka světla a A je numerická apertura objektivu.

Tady jsou vlnové délky světla v nm (miliontinách milimetru):
 http://laser-shop.cz/…ve-delky.jpg

Takže u objektivu s numerickou aperturou 0,4 (to je ten zvětšující 40:1) máme pro modré světlo s vlnovou délkou 450 nm rozlišovací schopnost 450 nm/0,4 = 1125 nm = 1,125 mikrometru.

Tudíž v modrém světle o vlnové délce 450 nm by měl ten objektiv teoreticky rozlišit dva body vzdálené od sebe 1,125 mikrometru jako dva body. Teoreticky, když odhlédneme od optických vad, apod.

V žlutozeleném světle o vlnové délce 575 nm se tato vzdálenost zvětšuje na 1,435 mikrometrů.

Takže chci říct, že místo zvětšení mikroskopu bych si všímal numerické apertury objektivů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43028
26.3.15 17:04

@eumedon super teorie, dik za pouceni - jeste prosimte napis, co povazujes za rozumne pro petilety decko - pomer cena/vykon. tady u toho mikroskopu bys asi krvinku videl jako malou tecku, tvar uz asi ne.

jinak kameru jsem neopak zavrhla, to mi prijde uz stejny jako si ty obrazky vygooglit - tuhle chtel mladej najit nejakou mrtvolu, aby z ni mohl vyriznout kousek kuze a podivat se v mikroskopu na potni zlazy, tak jsem zavzpominala z patologie na pripravu preparatu a usoudila, ze google bude nejlepsi :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
26.3.15 18:36
@Pudloslava píše:
@eumedon super teorie, dik za pouceni - jeste prosimte napis, co povazujes za rozumne pro petilety decko - pomer cena/vykon. tady u toho mikroskopu bys asi krvinku videl jako malou tecku, tvar uz asi ne.jinak kameru jsem neopak zavrhla, to mi prijde uz stejny jako si ty obrazky vygooglit - tuhle chtel mladej najit nejakou mrtvolu, aby z ni mohl vyriznout kousek kuze a podivat se v mikroskopu na potni zlazy, tak jsem zavzpominala z patologie na pripravu preparatu a usoudila, ze google bude nejlepsi :-)

Hm, pro pětileté děcko stačí to, s čím jsem začínal, podle mne. Což byl studentský mikroskop, zvětšující max. 300×. Takže myslím, že pro děcko zhruba do puberty stačí mikroskop zvětšující tak do těch 400×, hlavně, aby tam bylo něco vidět.

Když se zvětšení překročí hranici 400-600×, tak to už pak zvětšuješ jenom virtuální obraz, který ti poskytl objektiv a když je objektiv nekvalitní anebo není optimalizovaný, tak stejně dostaneš hodně zvětšené čmouhy.

Hmm, co je dobré pro děcko… sám bych rád věděl. Perloočky může určovat do druhu (opatřil jsem si klíč zvířeny ČSR I z antikvariátu za dobrou cenu, vyřazeno z knihovny,, včera mi to došlo, nostalgická záležitost, vždycky jsem tu knížku chtěl mít doma). Prvoky s problémy. Vířníky - s problémy, jak která skupina.

Ale pro děcko asi něco jednoduchého a levného. Žákovský mikroskop…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
26.3.15 18:39

@Pudloslava Chtěl jsem říct, že pokud vybíráš, tak ono to svádí k tomu srovnávat výkon/cenu, takže můžeš mít tik vybírat co největší zvětšení za co nejnižší cenu.

Jenže výkon není zvětšení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák