Jazyková zkouška z AJ - ECL nebo FCE?

3241
14.2.12 12:09

Jazyková zkouška z AJ - ECL nebo FCE?

Ahoj. Potřebovala bych poradit. Chci si konečně udělat certifikát z angličtiny. Až doteď jsem uvažovala o FCE, ale na stránkách jazykovek jsem našla i zkoušky ECL. Máte někdo tu ECL? Bude mi to k něčemu, nebo je lepší FCE? Sice píší, že ta ECL je platná v zemích EU, ale přemýšlím o tom, jestli zaměstnavatelé apod. ji znají - jestli stále „neslyší“ líp na to, když má člověk FCE. MOc díky za postřehy, potřebuju se už konečně rozhoupat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3447
14.2.12 12:22

Jestli umíš fakt dobře anglicky, nebo seš schopná se to doučit, nešla bych do FCE, to už nic moc není, ale rovnou na CAE… to má dneska mnoho studentů, takže jim v životopise s FCE nebudeš až tolik konkurovat…

Ale kdybych se rozhodovala mezi uvedenými dvěma, tak bych šla asi do FCE právě z důvodů, že ECL moc zaměstnavatelé nemusí znát, hlavně ti střední a menší…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3241
14.2.12 13:12
APuccelli píše:
Jestli umíš fakt dobře anglicky, nebo seš schopná se to doučit, nešla bych do FCE, to už nic moc není, ale rovnou na CAE… to má dneska mnoho studentů, takže jim v životopise s FCE nebudeš až tolik konkurovat…Ale kdybych se rozhodovala mezi uvedenými dvěma, tak bych šla asi do FCE právě z důvodů, že ECL moc zaměstnavatelé nemusí znát, hlavně ti střední a menší…

Na CAE nemám. Kdyžtak později, začnu raději nižší úrovní, ať je to jistota a ne vyhozené peníze za kurz. Díky za názor, vidím to s tím stejně - že tu ECL asi moc znát nebudou. J8 jako práci mám, ale toto beru jako takové vylepšení, prostě něco pro sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3447
14.2.12 13:37

Tak v tom případě podle mě fakt směle do FCE. ;-) Hodně štěstí! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
14.2.12 13:46

Ahoj, mám CPE, na tvém místě bych počkala, až se zdokonalíš a šla bych na CAE, FCE podle mého nemá moc smysl…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
382
14.2.12 21:06

Nie som si presne istá, ale buď mám FCE alebo CAE (mám ten certifikát niekde zastrčený, tak si presne nespomínam na názov), k tomu ešte TOEIC a Bc. z AJ… Ak mám pravdu povedať,a budem úprimná - podľa mňa tieto certifikáty sú na nič… aspoň ja som ich nikdy nevyužila :think: … skôr by som išla na normálnu štátnu jazykovku a urobila si štátnice, to sa zíde viac… (ale na kurzy spomínam v dobrom… boli sme fakt dobrá partia)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3241
14.2.12 21:26
TwistedAngel píše:
Nie som si presne istá, ale buď mám FCE alebo CAE (mám ten certifikát niekde zastrčený, tak si presne nespomínam na názov), k tomu ešte TOEIC a Bc. z AJ… Ak mám pravdu povedať,a budem úprimná - podľa mňa tieto certifikáty sú na nič… aspoň ja som ich nikdy nevyužila :think: … skôr by som išla na normálnu štátnu jazykovku a urobila si štátnice, to sa zíde viac… (ale na kurzy spomínam v dobrom… boli sme fakt dobrá partia)

Jenže to je na dlouho a nejsem si jistá, jestli chci do toho jít - jak časově, tak finančně. Chci si to dodělat po dobu co jsem na MD a kdybych pak studovala dálkově, nevím, jak bych to dávala. Už mám za sebou dálkovou VŠ a asi do toho už nechci jít. Ráda bych tomu věnovala ten rok, dva (pokud bych se dohrabala eventuálně i k CAE) a pak jít v klidu do práce s certifikátem pod paží - jsem učitelka a toto by byla moje šance na lepší práci. Angličtinu jsem učila 3 roky na ZŠ (a myslím, že kvalitně), ale bohužel to nemám zpečetěno žádným lejstrem - moje chyba. A co jsem se dívala na učitelská místa, tak mnohde jim stačí pedagogické vzdělání plus certifikát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3447
14.2.12 21:39

Nene, každá střední nebo větší společnost hodně prvotní kola, kdy vybírají z životopisů nevybírají podle toho, jak se kdo v jazyku ohodnotí, ale podle toho, jestli ten daný má certifikát, hodně to pomáhá, protože už je to přeci jen větší jistota, když prokážu certifikát FCE nebo si jen do životopisu napíšu - aj slovem, písmem na úrovni B2.

A mezi certifikáty a státnicemi je nebetyčný rozdíl - státnice zkouší Češi a je to český papír, což je velké mínus oproti Cambridgeským zkouškám ;-)

Ale to by určitě vysvětlil lépe někdo z HR než já :-) Jen vím, že všichni moji potencionální zaměstnavatelé takhle v prvním kole vybírali a já to dělám též :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pája007
7.4.13 22:34

Ahoj všem. Vím, že je to už starší příspěvek, ale nedalo mi to, protože už je to několikáté forum, kde čtu, ať někdo jde na CAE místo FCE, protože FCE už dneska údajně za nic nestojí. To je upřímně hloupost! Každý má svoje limity a cíle a nevidím důvod, proč by měl někdo riskovat čas a peníze, když není na danou úroveň připraven. Mezi úrovní FCE a CAE je dost velký rozdíl a zkoušky jsou drahé taky dost.
Sama mám FCE a musím říct, že vyhozené peníze to nebyly. Díky němu jsem v posledním ročníku na gymnáziu dostala místo v jazykové škole. Dneska mám Bc. v AJ plus certifikát City&Guilds na úrovni C1, ale popravdě ho po mně nikdo nikdy nevyžadoval a dělala jsem si ho vlastně jen kvůli sobě. Na všech pohovorech jsem zatím byla úspěšná, takže hlavě žádný stres. :-)
Co se týče výuky angličtiny na základce, známá vyučuje na ZŠ a stačilo jí k tomu pedagogické vzdělání plus malá státnice v aj (na střední chtějí všeobecnou). Ve státním sektoru maj vůbec rádi české státnice, co jsem si všimla. Mezinárodní certifikáty uznávají neradi, ale prý se to má do budoucna změnit.

• Citovat
  • Upravit
Silky123
7.4.13 22:41

Mám těch certifikátů několik, všechny Cambridge… A naopak, zaměstnavatelé brali spíš nás, s těmi certifikáty, které jsou velmi známé svou náročností a naprostou korektností.

• Citovat
  • Upravit
30
23.7.13 13:46

Ahoj, nedávno jsem dělala fce zkoušku a utekla mi o 3 %, nemáte prosím někdo zkušenosti s odvoláním? nemůžu o tom nic moc najít :roll: chtěla bych to zkusit poslat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Majka12a
23.7.13 15:33

@Chicita jesetli se nepletu, pokud už máš ofiko výsledky, odvolání nepomůže. A 3% jsou hodně.

• Citovat
  • Upravit
Majka12a
23.7.13 15:41

@Chicita našla jsem ještě toto: http://www.eminenc.cz/…-fce-faq.php
ale pokud ti opravdu budou fyzicky scházet body, nijak ulevovat ani snižovat hranici nebudou.

• Citovat
  • Upravit
30
24.7.13 10:56

Díky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
336
19.8.13 22:54

Dělala jsem zároveň FCE a CAE. Byla jsem na úrovni CAE, ale ten FCE jsem si dělala „pro jistotu“. Pak jsem si po dvou letech udělala CPE. Každopádně co chci říct, že i FCE může stačit, záleží totiž i na úrovni češtiny a na osobnosti člověka jako takového. O ECL slyším poprvé :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze