Je drahá soukromá psychoterapie lepší než ta na pojišťovnu?

9
28.1.24 11:39

Je drahá soukromá psychoterapie lepší než ta na pojišťovnu?

Máte někdo zkušenosti s oběma, abyste to mohli porovnat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1813
28.1.24 11:54

@Syddney Podle mě se to nedá říct, je to terapeut od terapeuta. Já chodila asi tři roky přes pojišťovnu a byla jsem moc spokojená. Pak šla terapeutka na mateřskou a já s terapií skončila. Po letech jsem si vyhledala soukromou terapeutku, která podle mě odváděla kvalitní práci, ale cítila jsem, že bych potřebovala jiný styl terapie a taky starší terapeutku s více životními zkušenostmi. Tak jsem oslovila tu svou bývalou na pojišťovnu a byla to katastrofa - sezení začínala pozdě a končila dřív. Jednou na mě zapomněla a sezení mi zkrátila o 20 minut bez toho, aby mi dala náhradu (pojišťovně samozřejmě vykázala plné sezení). Během našeho sezení brala telefony, když jí volali klienti. No napsala jsem jí sáhodlouhý email s tím, proč už k ní nebudu chodit. Kdysi mi pomohla, tak z úcty k tomu, jsem jí dala tuhle zpětnou vazbu, ale zklamala mě. Tak jsem si pak našla další soukromou, se kterou jsem byla spokojená, taky mi hodně pomohla, ale pak se stalo, že asi dvakrát potřebovala posunout naše sezení, což se mi nehodilo, takže nakonec neproběhlo, což při frekvenci 1-2× do měsíce bylo dost znát.

Příspěvek upraven 28.01.24 v 11:55

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6429
28.1.24 11:54

Nemusí být, vždycky záleží na terapeutovi, jsou to pořád jen lidi. Někdo je pracovně lepší, jiný horší, někdo ti sedne víc svými názory, přístupem, někdo míň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2258
28.1.24 12:14

To je vcelku jedno, jestli placený, nebo ne. Záleží na osobnosti psychoterapeuta a na tom, jakým stylem pracuje např. KBT nemusí sednout každému a tak je to s každým druhem terapie. Většinou ale mají ti na pojišťovnu ze začátku dlouhý termín, než tě poprvé vezmou, u placených to bývají relativně krátké termíny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2389
28.1.24 12:42

Ne. Záleží na člověku a na terapeutickem přístupu. Obojí by mělo sednout.

Další možnost je nechat si vyplatit příspěvek na soukromého terapeuta např VZP vrací 5000 na 10 sezeni https://dusevnizdravi.vzp.cz/
Více pojišťoven tento příspěvek nabízí. Podmínka je vybrat si terapeuta z jejich seznamu (který splňuje patřične psychoterapeuticke vzdelani).
Terapie je online nebo osobně.

Jiná varianta je https://mindwell.cz/pro-pojistence seznam pojišťoven, které program nabízí bezplatně.
Terapie probiha online a jednou týdně písemná odpověď od terapeuta.
Mindwell pomáhal zavádět prof Prasko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast