Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj, taky napíšu svoji zkušenost, doufám, že nevadí, že sem lezu, i když jsem na IVF nebyla. Otěhotněla jsem přirozenou cestou a těhotenství bylo bez problémů. Jsem učitelka na druhém stupni, stresu jsem si i v těhotenství užila dost. Na MD jsem odešla na konci ledna (porod přesně v termínu začátkem května), a to proto, že se ve škole množila střevní chřipka nebo co to bylo. Prostě děti začaly houfně zvracet (i ve škole). Volala jsem gynekologovi, jestli mi může napsat neschopenku, že bych to nerada chytla a myslela jsem, že to bude na pár dní a pak se do práce vrátím. Nakonec se mě už pak na nic neptal a vůbec nepočítal s tím, že se vrátím do práce. Přesně, jak už tady bylo psáno, připadala jsem si strašně, že jsem na neschopence a vůbec nic mi není. Taky mě mrzelo, že jsem se v práci ani nerozloučila, odešla jsem ze dne na den a pak už se tam nevrátila (podívat jsem se tam samozřejmě byla, ale už jsem neučila). Rozhodně toho ale nelituju. Na podzim jsem byla těhotná znovu, to jsem byla ještě na MD, takže jsem neřešila, jestli chodit do práce či ne. Bohužel těhotenství skončilo po 13tt a já potom, abych se z toho nezbláznila, jsem se do školství vrátila. Ale na jinou školu, kde je stres mnohonásobně menší, připadám si tam v klidu a v pohodě. Ale i přesto jsem zatím rozhodnutá, pokud se podaří znovu otěhotnět, zůstat co nejdřív v PN. Hlavně z toho důvodu, že mám strach z bacilů, kterými se to mezi dětmi jen hemží. A nejen mezi dětmi, i v MHD - dojíždím docela daleko. Na druhou stranu mám trochu obavy z toho, že to bude doma dlouhé a já budu moc přemýšlet o tom, jestli je vše OK apod, ale rozhodně to stojí za ten klid, než si pak něco vyčítat. Nechala jsem se očkovat proti žloutence, takže než se začnem znovu snažit, musím ještě čtvrt roku vydržet.
Držím moc palce, ať vše dobře dopadne, a ať už se rozhodneš jakkoli, určitě to bude správně.
@Anonymni píše:
Ahoj,
ja jsem byla doma po ET 14 dni, vyplatilo se byt v klidu, podarilo se, ted jsem uz v 27tt, ale do prace chodim dal (ale pracuju v kancelari, coz je oproti ucitelkam velky rozdil, to chapu).
Spis skoda, ze ses s tim hned sverila kolegynim, na to ja nejsem, radsi si tohle rozhoduju sama, o tehotenstvi jsem rekla v zamestnani na konci 3.mesice, a o IVF nevedi dodnes - proc taky …
14denni neschopnost jsem zduvodnila gynek.problemy, nikdo se nestaral, nikdo si to dohromady nedal. Podotykam, ze mame v praci dobry kolektiv, rozumime si, ale tohle sverovani s planovanou vyrobou mimi ......?…
já si myslím že není za co se stydět, na umělko chodí skoro v dnešní době každá druhá ženská, akorát se o tom tak pořád nemluví
přirozeně otěhotnění velmi málo žen, takže na tom nic špatného nevidím, že se v práci svěřila
mě to příjde, že se prostě stydíš za to, že si nemohla mít dítě přirozeně ![]()
@siamka7 píše:
já si myslím že není za co se stydět, na umělko chodí skoro v dnešní době každá druhá ženská, akorát se o tom tak pořád nemluvípřirozeně otěhotnění velmi málo žen, takže na tom nic špatného nevidím, že se v práci svěřila
mě to příjde, že se prostě stydíš za to, že si nemohla mít dítě přirozeně
Rozhodně se není za co stydět (stějně jako, když dojde na CS nebo nejde kojení a krmí se UM), ale neřekla bych, že přirozeně otěhotní „velmi málo žen“.
@Bábrdl nepřihláš píše:
Rozhodně se není za co stydět (stějně jako, když dojde na CS nebo nejde kojení a krmí se UM), ale neřekla bych, že přirozeně otěhotní „velmi málo žen“.
tak já jich moc neznám, moje sousedky okolo, jsou 4,nemohly dlouho otěhotnět, a dělali proto čerta kusy
jedna cvičila mojžíšovku, druhá pila bylinky a ještě cosi, další byla na umělku, a ta čtvrtá na to přestala myslet a otěhotněla. podotýkám že všechny po dost dlouhé době. Přirozené otěhotnění si představuji max. do 3 měsíců. Kolik to může takových žen říct že tak otěhotnělo? určitě minimum, navíc chodí na umělka 20 žáby, to nechápu
copak já ve svém věku, ale tak mladé
je to prostě civilizační problém ![]()
@siamka7 .Tak to bacha. I dřív bylo normální čekat na mimi i rok (nebo ti to rok procházelo) - vzhledem k tomu, jak dlouho v měsíci bývá žena plodná, je to i přirozené, takže „přirozené je za tři měsíce“ je naivní představa typu poručíme větru dešti.
Dřív to nebylo, že si ženská luskla. Spíš pokoušela štěstí (že neotěhotní) už od 17…
Jinak dětí z umělého oplodnění je každý ro cca 6%.
@siamka7 Ale problémy s plodností jsou, to jo. Je ne takové, že by strašně málo žen počalo běžným způsobem. Furt je to řes 90%
@siamka7 co na tom nechápeš? mě je 18, příteli 22. Příští měsíc jdeme po roce a 7 měs. na ICSI. A nechci skončit jen se žádostí o adopci. Zdravotní problémy přichází v každém věku. Nejenom,,starším,,. Podle mě věk v touze o miminko nehraje roli ![]()
Ahoj, já po ET dva dny odpočívala a na PN jsem šla až v sedmém měsíci, Ale protože jsem čekala dvojčátka a měla ooohromné břicho. Za mě být raději v práci, pokud samozřejmě není fyzicky namáhavá, ale udrží Ti to veselou mysl a jiné myšlenky. A dojížděla jsem autem každý den 32 km do práce… ![]()
mimochodem není prokázano, že by ležení mělo vliv na uchycení miminek…
Dobrý den..
lze neschopenku ukončit dnem kontroly?
Jdu na kontrolu v pondělí ráno, pracuji od 10..takže bych to stihla
Mám brát ATB penicilin do úterka, která bych samozřejmě dobrala už v práci. Tlačí mě peníze
Díky ![]()