Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Moja mama tvrdi, ze na nej ‚vsetko prischne jak na psovi‘… ale cely zivot ma problemy ‚s hrdlom‘. Tiez trpim iba na bolave hrdlo, este aj nestovice som si odbila az pri detoch, v 35.
Ale mohlo by to platit, ked sa povazuju rozne choroby za dedicne, tak je asi logicke predpokladat, ze je dedicna aj odolnost voci tymto chorobam… alebo nie? ![]()
Podle mých zkušeností to asi něco ovlivňuje, můj táta jako dítě věčně nemocný, já věčně nemocná, chlap věčně nemocný a mladší syn je věčně na hromadě, starší syn je o něco lepší držák, ale taky nic moc.
Kamarádka nikdy nemarodila, její chlap taky ne, mají 3 děti a ani jednou zatím neměly víc než rýmu, nejstarší je 10 let, nejmladší 4 roky.
Já myslím, že nějaký základ asi dědičný je, ale během života se s tím dá hnout oběma směry tím, jakou má člověk životosprávu, jak se obléká, jak se léčí atd.
Možná jo, my s pritelem máme imunitu dobrou, a dcera taky nebývá nemocná, takže něco na tom možná bude ![]()
Zdravím, chci se zeptat, zda někdo neví, jestli je imunita dědičná, jak ta slabá, nebo i ta velmi dobrá?