Je koktání dědičné?

230
16.6.14 16:28

Je koktání dědičné?

Ahoj holky,
kamarádka má 15m syna a jeho biologický otec koktá. Nežijí spolu ani syna navídá. Je to dědičné? Dá se tomu nějákým způsobem předcházet? Díky :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
33155
16.6.14 16:30

Nevím jak koktání. Ale vím, že u příbuzných se dědilo ráčkování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4620
16.6.14 16:35
@WERISKA píše:
Nevím jak koktání. Ale vím, že u příbuzných se dědilo ráčkování.

Jj ale to není dědičné, ráčkování odposloucháš a nenaučíš se normální výslovnost… ráčkujeme s bráchou oba, máme to po tátovi :mrgreen: a koktání taky dědičné není :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
16.6.14 16:37

@Ademe není - kámoš neřekne jediné slovo normálně a jeho děti mluví bez problémů..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33155
16.6.14 16:38

@geilens aha, tak je to vlastně možný. Mně to vůbec nenapadlo. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921
16.6.14 16:42

@Ademe koktaní je často zpusobené přeučením levaku. A nemyslim si, že je dědičnné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11370
16.6.14 16:43

@Ademe koktání určitě ne… můj bratr koktal a nikdo z rodiny nekoktá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
331
16.6.14 16:45

Ani ráčkování ani koktání nejsou dědičné. Mám to přímo od logopedky. V rodině mého muže jsou všechny logopedický vady co existují :D. Je to zanedbaná logopedická péče. Děti napodobují rodiče. V takových rodinách už to ani neslyší. Já chodila se synem na logo a syn krásně vyslovuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1137
16.6.14 16:48

Taky si myslím, že není dědičné, od manžela bratr koktá, jinak nikdo z rodiny. Jejich maminka si myslí, že je to z velkého leknutí v těhotenství, ale těžko říct. Já bych řekla, že je to spíše psychické, teda u tohoto konkrétního případu, protože koktá hlavně, když se na něco soustředí, chce něco vysvětlit ap. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3893
16.6.14 16:50

Otec i jeho bratr koktá-ten více. ale jejich rodiče (babička s dědou) nekoktají a já také ne :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
16.6.14 16:51

U nás v rodině se zadrhává, ale je to spíš psychický problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3795
16.6.14 17:06

Celé svoje dětství jsem zadrhávala a to jednu dobu dost - nikdo s tím nic nedělal…časem se to pomalu zlepšovalo…V podstatě i teď se občas zadrhnu. Myslela jsem taky, že někdo z dětí bude taky zadrhávat - a nikdo to nedělá - jsem ráda. Ale u toho vyloženě koktání netuším - spíš si myslím, že dědičné není…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
16.6.14 17:54

Tak já nepotěším.. Unás praděda kodně koktal, děda koktá hodně manžel po nich a syn mi taky trochu..
Dědičné to je!! ale zase záleží jestli podědil po nich geny…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi
16.6.14 18:24

Dědičná může být, jsou možné určité předpoklady ke koktavosti, ale jako všechno se to buď může nebo nemusí rozvinout, nebo alespoň ne v plné síle. Já koktám, ale jsem v naší rodině jediná.

• Citovat
  • Upravit
452
16.6.14 18:32

Syn začal koktat ve 2 letech, tak jsem to dost řešila. Prý je k tomu dědičný podklad. Nesmí se na to dítě upozorňovat, opravovat. Chce to klidný režim, povídání pohádek, básniček a zpívání. Hodně zdůrazňovat rytmus řeči. Vytleskávat atd… a dítě nepřetěžovat. Překonali jsme to, dvakrát jsme měli návrat do koktání. Teď je to dobré, tak myslím, že se to doufejme dá zvládnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí