Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Co myslíte?? Yal gel a nebo klystýr?? ![]()
@Sommy píše:
Co myslíte?? Yal gel a nebo klystýr??
Yal gel má určité nosné látky. Klystýr se většinou dělá jen z vlažné vody - takže rozdíl bude ve složení.
A že Yal gel by měl být na předpis (tedy alespon býval).
Před porodem mam možnost výběru mezi klyzmou a yalem, ale nevím moc rozdíl. Znáte někdo oboje? děkuji
Pro mě rozhodne klistýr. Ta tepla voda byla do toho břicha při kontrakcich strašně příjemná. Yal gel je taky dobrý, ale neprohreje té.
Já zase teda musím říct ze pro mě byl příjemnější klistýr
měla jsem ho při porodu a hezky to hřálo. Lidi si ťukaji na čelo když říkám, ze mi to bylo příjemný ale fakt bylo. Zato klysma vůbec. Jen co jsem ji aplikovala tak 2 minuty po se mi chtelo brutálně na záchod a to píšou ze minimálně udržet 15 minut
no po 12 jsem běžela na záchod protože by to ze me jinak vyletělo ať jsem kde sem. Takže za me jednoznačně klistýr ![]()
@Natálka26 píše:
Pro mě rozhodne klistýr. Ta tepla voda byla do toho břicha při kontrakcich strašně příjemná. Yal gel je taky dobrý, ale neprohreje té.
anebo taky ne. Mám opačnou zkušenost, bylo to „příjemné“ asi jako trhání vnitřností zaživa a kontrakce od té chvíle taky.
U druhého porodu jsem nic takového nedělala.
Po klystyru mi bylo uplne blbe, takze u porodu jsem celou tuhle proceduru radsi vynechala.
Asi bych řekla, že účinnější by měl být klystýr, on i prohřeje, takže v břiše se to víc uvolní…měla jsem ho dvakrát, pokaždý působil nějak jinak ![]()
Ja myslela ze klyzma=klystýr a yal je něco podobného. Ale pořád nechápu ten rozdíl
to není jen v názvu?
YAL je solný roztok, má asi 70 ml a slouží opravdu jen k pročištění kousku střeva.
Správný klystýr je jen teplá voda o objemu 2,5-3 litry, záleží na porodní bábě, která aplikuje
a pročistí střeva oprvadu důkladně, ale hlavně - zahřeje bříško a tím pomáhá otevírání porodních cest.
Takže u obou platí - pročistíš se a asi se nepo. adíš při porodu, ale yal rozhodně břicho neprohřeje.
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.